Güneş Saati Zamanı ölçmek için faydalanılan ilk aletlerden biri olan güneş saatleri, MÖ 4000'lerde Eski Mısır'da icat edildi. Güneş saatlerinde düz bir yüzeyin üzerine bir çubuk yerleştiriliyor ve çubuğun Güneş'in açısına bağlı olarak oluşturduğu gölgenin uzunluğu takip ediliyordu.
Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Genel olarak rastlanan yatay güneş saati tasarımlarında dikey olarak yerleştirilmiş bir çubuğun gölgesi, yatay yerleştirilmiş bir yüzeyde günün saatlerini gösteren kadrana düşer. Güneş gökyüzünde ilerledikçe çubuğun ucunun saat üzerinde bıraktığı gölge, farklı saat çizgilerine denk gelecek şekilde hareket eder.
İstanbul'da ilk güneş saati Fatih Sultan Mehmet tarafından Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'ya yaptırıldı. Ali Kuşçu tarafından Fatih Camii'nin minare kaidesine yapılan saat, İstanbul'daki Osmanlı dönemindeki en eski güneş saatlerinden olmasıyla öne çıkıyor.
Bir kadran ile bunun üzerine dikili bir milden oluşan ve gölge hareketi sayesinde vakti tayine yarayan basit bir alet.
İlgili 34 soru bulundu
alim (İmam Cezeri) El Cezeri'nin yaptığı bir eserdir. Başlıklı sütun üzerinde yer alan ve bir mermer üzerine yerleştirilen metal parçasının, güneşin hareketiyle birlikte çevresinde dönen gölge marifetiyle zamanı gösteren güneş saatinin 800 yıldan fazla bir geçmişinin olduğu bilinmektedir.
Gölgenin en kısa olduğu öğle saatinde saat 4.30 ve batmadan önce saat yine 11 'dir. En uzun gece Kışın 21 Aralık'ta çubuğun gölgesi kuzey hiperbolünü izler. Bu tarihte güneş 3'te doğduktan 1 saat sonra 4, gölgenin en kısa olduğu öğle saatinde saat 7.30 ve güneş batmadan 1 saat önce saat yine 11 'dir.
Mekanik saatlerin henüz bulunmadığı veya yaygınlık kazanmadığı devirlerde günün vakitlerini belirlemekte kullanılan güneş saati, genellikle taş veya madenden yapılan bir levha üzerine kazınmış göstergelerle gölge veren bir milden ibaret basit bir cihazdır.
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açıortayı güney-kuzey hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Diyarbakır'daki Ulu Camii, Anadolu coğrafyasının en eski ve kim tarafından ne zaman yapıldığı henüz netleşmeyen tarihi camilerden biri. Avlusunda bulunan güneş saati ise üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen ilk günkü gibi zamanı göstermeye devam ediyor.
Zamanla, en yaygın zaman ölçme aracı olarak güneş saatlerinin kullanılmasına baş- landı. Ancak güneş saatleri yalnız gündüz saatlerini belirlemede kullanıldığından 12 saat ile sınırlı kalmış,5 geceleri, zamanı be- lirlemek için su saatleri kullanılmıştır.
D vitamini için güneşlenme saatlerine dikkat etmek en önemli adımlardan biri. Güneşin yeryüzüne en dik açılarla ve yoğun bir şekilde vurduğu öğlen 11.00 ile 15.00 saatleri arası güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmaman önemli.
Güneş saatlerinde zaman daire şeklinde bir taşın ortasında bulunan işaret çubuğunun gölgesinin, taşın üzerindeki sayı ve simgelere denk gelmesiyle belirlenirdi. Havanın kapalı olduğu zamanlarda ve geceleri bu saatler kullanılamıyordu.
Bir gün 24 saattir. Bu saatler sırasıyla; Gece; 01:00'dan başlayarak 02:00, 03:00, 04:00, 05:00 - Gündüz; 06:00, 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00 - Öğlen; 12:00, 13:00 - İkindi vakti 14:00, 15:00, 16:00 - Akşam üstü; 17:00, 18:00, 19:00 – Akşam; 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 – Yeniden gece 00:00 şeklinde tanımlanır.
Su saati, suyun düzenli biçimde su miktarının ölçüldüğü bir kabın içine veya kaptan dışarıya akmasına dayanan bir saat türüdür. Atina'da bir müzede sergilenen MÖ 5. yüzyıldan kalma bir su saati, alttaki asıl saatin bir yeniden yapımıdır.
60 dakikadır. (60 saniyede) tamamlar.
Güneş her sabah doğudan doğar. Akşam olunca Güneş her zaman batıdan batar.
Herkesin bildiği gibi Güneş'in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş'e göre yön tayini yaparken Güneş'in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur. Güneş'e göre yön tayininde güney ve kuzey de bilinebilir.
ii. bütün günü 24 saate bölen Modern Saat cinsinden. Ezani saatte gün, gün doğumunda başlar. Güneşin tam tepede olduğu zaman, ki buna “hatt-ı zeval” deniyor, günün ortasıdır ve saat 6:00 olarak tanımlanır. Akşam güneş batarken saat 12 kabul edilir.
Güneş : Pazartesi( mâ-beyn ); Salı( kuşluk) ;Çarşamba( ikindi) ; Perşembe( zevâl) ; Cuma( akşam) ; Cumartesi( öğle );Pazar( sabah.) Müşteri : Pazartesi, zevâl ; Salı, akşam ; Çarşamba, öğle ; Perşembe, sabah ; Cuma, mâ-beyn ; Cumartesi, kuşluk ; Pazar, ikindi.
Güneş'in doğduğu an günün ilk saatinin başlangıcıdır ve o günün yöneticisi olan gezegenin saati kabul edilir. Mesela Pazar günü Güneş günüdür ve Pazar Güneş'in doğuşu ile başlayan ilk saat Güneş saatidir. Devam eden saatler de her gezegen yaklaşık bir saat boyunca yönetici olacak şekilde ilerletilerek hesaplanır.
Çubuğun konumu, işaretlenmiş yüzeyin ne olduğu, gölge doğrultusu ve uzunluğuna göre Güneş Saati değişik isimlerle anılır. Yatay düzlem, düşey duvar, eğik yüzey ve küre yüzeyi gibi değişik yüzeyler kullanılır.
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir.
Çocukların güneş saati kelimesini fark ederek güneş saatinin ne olduğuyla ilgili sorular sormaları sağlanır. Çocukların soruları doğrultusunda güneş saatinin çok eski dönemlerde bir çubuğun gölgesiyle zamanı belirleyen basit bir saat olduğu bilgisi verilir.
Bir günün 24 saate bölünmesinin geçmişinin Antik Mısır'a dayandığı tahmin ediliyor. Ancak günümüzde onluk sayı sistemi yaygın olarak kullanılmasına rağmen, neden bir günün 24 saate bölündüğü sorusu akla gelebilir. Mısırlıların zamanı ölçmek için güneş saatlerini kullandığı biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri