Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Değerli metallerden endüstriyel ham maddelere ve doğal taşlara kadar 77 çeşit maden Türkiye'de çıkarılmaktadır. Dünyada %80 ile en çok rezervine sahip olduğumuz bor madeni Balıkesir ve Bursa'da çıkar. Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan. 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor.
Bu stratejik özelliklerinden dolayı bor madeni Türkiye için büyük bir öneme sahiptir. Dünya bor rezervinin %72, 3‟üne sahip olan ülkemiz, söz konusu mineralin dünyadaki en büyük ihracatçısıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Ülkede ekonomik şekilde var olan madenler: bor, barit, jips, lületaşı, mermer, diyatomit, perlit, manyezit, stronsiyum tuzları, sepiyolit, fluorit, kireçtaşı, ponza, sodyum sülfat, zeolit, profilit, kuvars-kuvarsit, linyit, feldspat, kayatuzu, olivin, dolomit, silis kumu, bentonit, trona, asbest, kalsit ve Zımpara taşı ...
Altının bu kadar değerli olması, ender bulunmasından kaynaklanıyor. Öyle ki, gezegenimizde tarih boyunca çıkarılmış olan altının hepsi, bir kenarı 20 metre olan küp şeklindeki kutuya sığabilir (8000 metreküp). Bunun sebebi, altın madenlerini bulamıyor oluşumuz değil, altının tüm evrende en az bulunan maden oluşu.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Bu nedenle platin grubu metaller dünyanın en pahalı madenleri olarak biliniyor. Platin, yatırımcılar tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülebiliyor. Birçok ülkede ve borsada işlem gören platin alım-satım işlemleri yatırımcılara kâr getiriyor.
Türkiye'de bilinen ve envanteri yapılmış toplam altın rezervi 300 ton'dur. Arama çalışmaları süren alanların ve zuhurların ise, özellikle Ege Bölgesi'nde yoğunlaştığı dikkat çekmektedir (Şekil 1). Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır.
ABD 340 ton üretiyor En büyük rezerve sahip Güney Afrika yılda 447 ton, üçüncü sıradaki ABD 340 ton, dördüncü sıradaki Kanada 158 ton, beşinci sıradaki Avustralya 300 ton altın üretirken, ikinci büyük rezerve sahip Türkiye hemen hiç altın üretmiyor. Başbakan Ecevit'e sunulan bilimsel (!)
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır.
DW Türkçe'ye konuşan Bağımsız-Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın İşkolu İstatistikleri'ne göre Türkiye'de 210 bin civarında madenci olduğunu söylüyor.
Türkiye dünyadaki en büyük Bor rezervlerine sahip bulunmaktadır. Gerek çıkarılan Bor minerallerinin kalitesi gerekse çıkarma koşullarının uygunluğu nedeniyle Bor, Türkiye için büyük bir ekonomik kaynak özelliği taşımaktadır.
En zengin krom yatakları; Elazığ'da Guleman, Batı Akdenizde (Fethiye, Marmaris arasında) Dalaman havzası, Kütahya ile Bursa arası ve Eskişehir'in doğusundaki Seyitgazi'de yer alır. Adana'nın kuzeyindeki Akdağ yöresinde de yeni krom yatakları bulunmuştur. Akdağ krom yatakları, dünyanın en zengin yataklarıdır.
Türkiye'nin zengin madeni: Bor.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor.
Dünyada madenciliğin güçlü olduğu ülkeler arasında ABD, Çin, Güney Afrika, Kanada, Avustralya ve Rusya sayılabilmektedir.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Maden konusunda çok zenginiz.
Dünya'nın en değerli madeni sıralamasında ilk sıraya onu koymayı düşünmeyebilirsiniz ama rodyum altından 10 kat daha değerlidir. İşte Dünya'nın en değerli madeni rodyumun ayrıntıları... Dünya'nın en değerli madeni sıralamamızın başında rodyum bulunuyor. Altın fiyatları ons başına bin doların üzerinde bulunuyor.
En çok bilinen kıymetli metaller altın ve gümüştür. Endüstriyel kullanımının yanı sıra daha çok kuyumculukta kullanılırlar. Platin grubu (PGM) içindeki diğer kıymetli metalleri şöyle sıralayabiliriz: rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin.
Dünyadaki en değerli madenler sıralamasında başta yer alan “rodyum”, aslında altından daha değerli. Karar'da yer alan habere göre, altının ons fiyatı 1850 dolar ederken rodyumun fiyatına göre bu rakam hiçbir şey değil. Çünkü rodyumun ons başına fiyatı son değerlendirmelere göre 10 bin 300 dolar ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri