güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir.
Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Türk inanç sisteminde güneş, koruyucu vasfi itibariyle gök, ay ve yıldız gibi bir iye mevkiindedir. Hunlar güneşi "kün" diye adlandırmışlardır. Bu kelime günümüzde gün anlamında kullandığımız kelimenin eski şeklidir.
gezegen - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi gez- fiilinden Türkiye Türkçesi +(g)An ekiyle türetilmiştir.
Suskunluk sarmalı tamlaması kökenine inildiğinde, “suskunluk” sözcüğünün tanımı“çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûti” sıfatından türemiş duruma dair bir isim olarak; “sarmal” sözcüğünün tanımı “içinden çıkılmaz (durum) ve dolana dolana oluşmuş, birbirini izleyen” anlamında bir fizik terimi olarak yapılmıştır ( ...
İlgili 21 soru bulundu
Bu sözcük Latince "tuzlamak" anlamına gelen salare fiilinden +()t° ekiyle türetilmiştir. Salata kelimesi turşu anlamını kaybederek modern anlamına evrilmiş, ancak "turşuluk hıyar" manasında ki salatalık formu Türkçede orijinal anlamını korumuştur.
Öz. Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
sulak - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sula- fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Çok fazla bilinmeyen ancak kökeni Türkçe olan güzel isimlerden biri Artun olarak öne çıkıyor.
Gece kelimesi, geç- fiilinin üstüne -e zarf fiilinin. kalıplaşması sonucu oluşmuştur.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
dün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tün “gece” sözcüğünden evrilmiştir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir. Türetilen sözcük, genellikle türediği sözcükle ilişkili olmakla birlikte, tamamen yeni bir anlama sahiptir: su (madde) ve suluk (kap) gibi.
gölge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kölige “gölge” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe köli- “gölgelenmek, kararmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
sürü- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) sürü- “gütmek, sürüklemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen sür- fiili ile eş kökenlidir.
kavuşmak fiilinden türemiş sözcüktür.
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili, özellikle XI. yüzyıldan sonra yerini ek- fiiline bırakmıştır. Aynı şekilde bu fiilden türetilmiş bulunan tarıγçı “ekinci, tarımcı, çiftçi” adı da yerini ekinçi adına bırakmıştır.
sınav - Nişanyan Sözlük. Tatarca sınav “imtihan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe sına- “denemek, imtihan etmek” fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Faˁˁāl sıfatından 20. yy başlarında türemiş Yeni Osmanlıca sözcüktür. Önceleri "etkin olma, aktiflik" anlamında iken zamanla "belli bir sahada çalışma" anlamı ağır basmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri