En az SPF 30 özelliğe sahip olan NIVEA güneş kremini tercih edebilirsiniz. Güneş kremini bolca uygulayarak ve her iki saatte bir yenileyerek UV ışınların zararlı etkilerinden korunabilirsiniz. Koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamalısınız.
Güneş kremi alerjisinin tedavisi, diğer alerjik cilt reaksiyonlarının tedavisine benzer. Bir güneş koruyucuya karşı hafif bir alerjik reaksiyon yaşayan bir kişi, cildi soğuk suyla durulayarak güneş koruyucusunu çıkarmalıdır. Daha sonra cilt tamamen iyileşene kadar güneşten uzak durmalıdırlar.
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
SPF 30 veya üzeri olmalı ve 50 olması faydalı olacaktır, Hem ultraviyole (UVA) A hem de UVA B ışınlarından “geniş spektrumlu” koruma sağlamalı, Suya karşı en az 40 dakika dayanıklı olmalıdır. Cilde zarar vermemek için koku ve kimyasal filtreler içermeyen “mineral” olarak adlandırılan formülleri tercih edin.
Güneş alerjisinde ağır vakalarda, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidler, daha hafif vakalarda ise Kortikosteroid içeren kremler cilt reaksiyonlarını rahatlatmaktadırlar. Bazı güneş alerjilerinde (aslında bir sıtma ilacı olan) hidroksiklorokin (Plaquenil) yararlı olabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
Güneşte kalma süresi, güneşe maruz kalan cilt yüzeyinin genişliği ve güneş ışığının yoğunluğu da doğrudan etkili bazı faktörlerdir. Kullanılan bazı ilaçlar güneşe karşı hassasiyet yaratarak alerjiye sebep olmaktadır. Bu ilaçlar; antibiyotik, kemoterapi, kardiyak, diüretik, diyabet grubu ilaçlar olabilir.
Bol bol su tüketmek, su oranı yüksek besinlerle beslenmek, cildinize uygun nemlendiricilerle cilt yüzeyini nemli tutmak egzamalarınızdaki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesine destek olabilir. Nemlendirici seçiminde içeriğinde hiyalüronik asit ve üre bulunan, su bazlı ürünleri tercih edebilirsiniz.
Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir.
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
5- Beta karoten takviyesi alın. Cildimize sıktığımız parfüm ve kolonya da güneşe maruz kalınca leke bırakabilir. Ayrıca bazı kişiler güneşe karşı hassas olur ve alerjik reaksiyonlar geçirebilir. Bu nedenle cildiniz leke oluşumuna yatkınsa veya güneş alerjiniz varsa, beta karoten tavsiye edilir.
Bu durum bir diğer ifade ile cildiye olarak bilinir. Alınan randevu doğrultusunda gerekli tetkik ve teşhis neticesinde tanı konur.
Gül hastalığında güneş kremi nasıl seçilmelidir? Çinko oksit, titanyum dioksit veya her ikisini de içeren mineral filtreli güneş koruyucular tercih edilmelidir.
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Güneş ürtikerinin tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünüldüğünden, şiddetli güneş ürtikeri atakları bayılma nöbetlerine, nefes sıkışmasına ve hatta ciddi alerji belirtilerine yol açabilir.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Egzamaya bağlı lezyon bulunan bölgede kullanılabilir. Egzamanın neden olduğu kaşıntıyı 30 dakikada rahatlatır.
Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür. Birçok kişi güneşte uzun süre kaldıktan sonra güneş yanığı olabilir. Ancak güneş yanığından farklı olarak güneş alerjisi nadir görülen bir sağlık sorunudur.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Güneş Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Güneş alerjisi karşı yoğurt cilde oldukça iyi gelmektedir. Güneş ışınlarına bağlı olarak ciltte meydana gelen incelmelere karşı yoğurt sürülmesi tavsiye edilmektedir. Kuru ciltler güneş ışınlarından daha yoğun bir şekilde cilde çekmektedir.
Güneş alerjisi olarak da bilinen güneş ürtikeri, güneşe maruz kalan ciltte kurdeşen oluşmasına neden olan güneş ışığına karşı nadir görülen bir alerjidir. Kaşıntılı, kırmızımsı lekeler veya şeritler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Kısa bir süre veya saatlere kadar sürebilirler.
Sıcağa bağlı kurdeşenin tamamen tedavisi olmamakla birlikte rahatlatan tedaviler yapılabilmektedir. En uygun tedavi protokolü; antihistaminikler, sıcak su ve sıcak hava ile temastan kaçınmaktır ancak altta yatan nedene göre Alerji Uzmanınız uygun tedavi planlamanızı yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri