Güneşlik perdeler bilinen tarifiyle kalın kumaşlardan üretilirler. Yaşam alanına etki eden güneş bu perde ile engellenir. Bir bakıma ısının yalıtımını da sağlayan güneşlik, soğuk havalarda da ısının korunumuna yardımcı olur. Doğru seçimlerle birlikte dekorasyonda kalıcı etkiler bırakmaktadır.
Evlerde tercih edilmiş olan perdelerin birçok farklı modeli vardır. Hem klasik hem de modern perde olarak tanımlanan ürünlerde, güneşlik mutlaka bulunur. Güneşlik adı verilen perde, ışığın girmesini engelleme özelliğine sahiptir.
Güneşin yaydığı UV ışınlarını bloke ederken çok düşük bir oranda geçirgenliği vardır. Gündüz dışarıdan bakıldığı zaman içerisini göstermez, akşam ışık yoğunluğu içeride olduğu için dışarıdan bakıldığında düşük bir oranda içerisini gösterir.
Işığın birçoğunu soğurduğundan dolayı güneşlik perde cama yakın sırada, yani ilk sırada olmalıdır. Ayrıca ısının da tamamının içeri girmesini engeller ve bu nedenle yaz ayları sıklıkla bu perde kullanılır. Perde kornişlerinde ikinci yani orta sıraya takılacak perde ise tül perde olmaktadır.
Genellikle koyu renkli olan perdelerin güneş geçirmediği bilinmektedir. Özellikle siyah renk çok idealdir. Lacivert ise en çok kullanılan bir diğer renk türüdür. Bu şekilde satın alınacak bir perde sayesinde güneş ışığını kesmeniz mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Blackout perde modelleri; özellikle ışık hassasiyeti olan kişiler için uygun bir türdür. Karartma perde anlamına da gelir. Adı gibi kullanılan alanı da son derece ışıksız bir ortama çevirme özelliğine sahiptir.
Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır. Eğer güneşlik perde saten ve benzeri bir kumaştan ise kesinlikle 30 derecenin üzerine çıkılmamalı.
Güneşlik ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 150 cm güneşlik kullanılmalıdır. Kornişlerde güneşlik kullanımı ortalama 1 e 1.5 veya 2 olmalıdır.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdenizi sadece çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Bu işlemi yaparken de sıcak su kullanmayın. Çünkü bu perdenin yıpranmasını hatta kısa süre içinde kopmasını sağlayabilir. Son derece düşük seviyeli ayarda yıkanması gerekir.
İçeriyi göstermeyen jaluzi perde, dışarıyı gösterme özelliğine sahiptir.
daha yakından bakalım. Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Karartma özelliğinden dolay da yatak odalarında eğer dışardan hiç bir ışık gelmesin isteniyorsa rahatlıkla kullanılabilir. En büyük avantajı da perde ayrı ayrı güneşlik ayrı kullanmamak arzuya göre tek bir hareketle istenen konuma getirebilmektir. Bu bakımdan ekonomik olarak da tüketicinin tercih ettiği bir üründür.
Kumaş fon perde güneşlik olarak kullanılabilmektedir. Bu perdede kullanılan kumaşların kalın olması güneşlik olarak da kullanılmasını sağlamaktadır.
Dolayısıyla dışarıdan bakıldığında içerideki bir cismin görülebilmesi için de o cisimden yansıyan ışık gözümüze ulaşabilmelidir. Güneş çok güçlü bir ışık kaynağıdır. Bu nedenle gündüz dışarıdaki ışık yoğunluğu camın iç kısmındaki ışık yoğunluğundan çok daha yüksektir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Elde yıkama, hassas program ve sentetik programı gibi bu tarz programları seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Özellikle mutfakta hızla kirlenecek perdelerin; pratik şekilde temizlenmesi, hatta kir tutmaması, ütüleme gerektirmemesi, kolayca yanmaması büyük önem taşır. Stor ve zebra perdeler bu özelliklerin büyük çoğunluğuna sahip oldukları için en kullanışlı mutfak perdeleri arasında bulunur.
Fakat cama en uzak sıraya takmak, tül perdenin güneş ışığından zarar görmesini engelleyecektir, buna dikkat etmelisiniz. Eğer tül perdeyi güneşlik ile beraber kullanacaksanız, korniş sırasının pencereye en yakın olan tarafına güneşliği, size olan yani camdan uzak olan tarafa da tül perdeyi takmalısınız.
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Çoğumuzun evinde bulunur eski beyazlığını kaybetmiş veya yıpranmış kullanmadığımız tül veya güneşlik perdeler. Bu kullanılmayan perdelerinizi kumaş boyası kullanarak boyayabilir ve tekrar kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri