Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre koronal delikler, güneşi yerinde tutan manyetik alanların aniden açılarak güneşin üst yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı şeklinde akıp gitmesine neden olmasıyla meydana gelir.
Bu geçici delikler, Güneş'teki manyetizmanın aniden değişmesiyle meydana geliyor ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzay boşluğuna fırlatılmasına neden oluyor. Bu da radyoaktif plazma parçacıklarının uzayda yol alarak Dünya'ya ulaşmasına neden oluyor. Bu durumda parçacıklar Güneş fırtınası adını alıyor.
Ya bir gün güneş de bir kara deliğe dönüşürse? Güneş asla bir kara deliğe dönüşmeyecek çünkü o kadar devasa değil. Onun yerine Güneş yoğun bir kalıntı olan “beyaz cüce”ye dönüşecek.
Kara delik; astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, büyük kütleli bir gök cismidir. Kara delik, uzayda belirli nitelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu, radyal mesafe adı verilen bir ölçüdür. Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
İlk defa bir gama ışını patlamasını takip eden bilim insanlarınca keşfedilmiştir. Yıldızların ömrünün sonuna gelmesi ve en nihayetinde çökmeleri sonucu oluşurlar ancak yıldızlar çok daha büyüktür. İlk keşfedilen orta seviye kara deliğin kütlesi Güneş'in kütlesinden 55 bin kat daha fazladır.
Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Yaklaşık 5 milyar yıl içinde, Güneş'in enerjisi tükenecek ve Güneş Sistemi büyük ölçüde değişecek. Okyanuslar kuruyacak. Gezegenler Güneş tarafından yutulacak ve buzul gezegenler nihayet güneşli günlerin tadını çıkaracaklar. Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar.
Güneş hiçbir zaman karadelik olmayacak.
Güneş'in yüzeyinde Koronal Delik olarak adlandırılan olağanüstü büyüklükte bir karanlık delik oluştu. Bu boşluktan Dünya'ya radyoaktif dalgalar yayılıyor. LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
Güneş Patlamaları
Patlamalar yüksek oranda radyasyonu uzaya saçar. Eğer patlamalar çok yoğun olursa, salınan radyasyon Dünya'da radyo iletişimini sekteye uğratabilir. Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı eşlik eder (kısaca CME). Kütle atımları, Güneş'ten gelen büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır.
güneş'in 5 milyar yıl sonra ölecek olmasından önce gerçekleşecek olan vahim olay. iyice büyüyen güneş başta merkür ve venüs olmak üzere dünya'yı ve diğer gezegenleri de yutacak, ardından da güneş'e güş veren helyum ve hidrojen gazlarının tükenmesi akabinde güneş patlayacaktır.
LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı. Dev kara delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda ortaya çıktı ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
Peki ya Güneş, o da öldüğünde bir kara deliğe dönüşecek mi? Yanıt, tek kelimeyle “hayır” çünkü Güneş bir kara deliğe dönüşmek için gereken nitelikleri bünyesinde barındırmıyor.
Dünya'nın yörüngesi "elips" şeklinde. Güneş'ten uzaklaştığında Güneş'in çekim kuvveti kaçmasına engel oluyor.
Avustralya liderliğindeki bir ekibin Nature Astronomy dergisinde yayınladığı bir araştırmaya göre, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak olan astronomik cisme güç sağlayan kara deliğin ise Güneş'ten 17 milyar kat daha büyük olduğu belirtildi.
Kara delikler Evren'deki en tuhaf nesnelerdir. Kara deliklerin bir yıldız ya da bir gezegen gibi yüzeyleri yoktur. Maddenin kütleçekim etkisi nedeniyle kendi içine çöktüğü bir uzay bölgesidir. Bu olağanüstü olay sonucunda büyük bir yıldızın devasa kütlesi inanılmaz küçük bir bölgede yoğunlaşır.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Yıldız kara deliğin yörüngesinde her 20-30 günde bir dönüyor. Yıldız, yörüngesinin ucunda her geçişinde atmosferinden madde emmesine olanak verecek, ancak parçalanmasına neden olmayacak kadar kara deliğin yakınından geçiyor, ya da birleşiyor. Böyle bir olay "tekrarlayan kısmi gelgit bozulması" olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri