Güney Afrika'nın ilk sömürgeci ülkesi Hollanda Aynı yıl Hollandalılar tarafından bu ülkede köleleştirilen Güney Afrikalı sayısı ise 16 bin 839'a yükseldi. Güney Afrika'yı köle ticaretinde merkez olarak kullanan Hollanda, özellikle Cape Town'da topladığı köleleri gemilerle Amerika ve Avrupa kıtalarına götürdü.
Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke.
Güney Afrika
Büyük Britanya 1797'de, Birinci Koalisyon savaşları sırasında Hollanda'nın devrimci Fransa ile müttefik olduğu koloniyi ele geçirdi ve 1805'te ilhak etti. Güney Afrika'daki Hollandalı sömürgeciler, İngilizlerin yönetimi ele geçirmesinden sonra ülke genelinde iç kısımlara göçtüler.
Afrika'da Fransız sömürgeciliği ve soykırımları Fransızlar Batı ve Orta Afrika'nın büyük bölümünü yüzyıllarca sömürdüler. Fransa sömürge döneminde doğrudan yönetim biçimleri kurmuş, kendi kültür ve değerler sistemini yerleştirmeye çalışarak asimilasyon politikaları izlemiştir.
Afrika'da sömürge edinen ilk devlet Portekiz olmuştur. Portekizliler silahlı çatışmaları daha 1215'te bu kıtaya sıçratarak Fas kıyılarındaki bazı kentleri ele geçirmiştir. 15. yüzyılda başlayan coğrafi keşifler sonrasında Afrika'nın sınırlarının farkına varıldı.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre, 649 milyar ABD dolarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti birinci, 303 milyar dolarla Mısır ikinci ve 225 milyar dolarla Nijerya üçüncü sırada yer aldı. Kıtanın en varlıklı ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2 bin 169, Mısır'da 932 ve Nijerya'da 531 dolar milyarderi bulunuyor.
Modern sömürge imparatorlukları ilk olarak 15. yüzyılda o zamanlar en gelişmiş Avrupa denizcilik güçleri Portekiz ve İspanya arasında bir keşif yarışıyla ortaya çıktı.
Ekonomi. Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır.
17. yüzyıldan itibaren Afrika kıtasının birçok yerinde sömürge oluşturmaya başlayan Hollanda; Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Angola, Namibya ve Senegal'de birçok koloni kurdu.
Afrika'nın sömürgeleştirilmesi, 15. yüzyılda köle ticareti ile başlamış ve uzun yıllar sürmüştür.
İngiltere, güney ve kuzeydoğu Afrika'yı Berlin'de aldı. 1880-1900 yılları arasında Britanya, Mısır, Sudan, Kenya, Uganda, Güney Afrika, Gambiya, Sierra Leone, Kuzeybatı Somali, Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Nijerya, Gana ve Malavi olarak bilinen toprakların kontrolünü ele geçirdi veya işgal etti.
Hollanda'nın üç asrı aşkın bir süre sömürgesi olarak kalan bölgelerden Endonezya 1949'da, Surinam ise 1975 yılında bağımsızlıklarını kazanmıştır.
Başkenti Kampala olan Afrika ülkesi; Uganda'dır. Kampala başkent olması dolayısıyla ülkenin merkezinde en büyük şehir olarak yer almaktadır.
İtalya, modern dönemde Afrika'da kolonileri olan Avrupa ülkelerinden biriydi. 1890'dan 1941'e kadar süren Afrika'daki İtalyan sömürgeciliği, günümüz Libya, Etiyopya, Eritre ve Somali ülkelerini içeriyordu.
Ülke genelinde nüfusun %79,7'si Hristiyan dinine mensuptur. Burada Protestan mezhebine göre inancını yaşayanların oranı %36,6 olarak ifade edilirken Katolik mezhebine inananların oranı %7,1 düzeyindedir.
Emperyalizm Çağı
Büyük Britanya, Hollanda ve Fransa gibi birçok emperyal güç, kaynak üretimi ve ticaret açısından sömürgelerinden büyük kazanç sağlarken, Almanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi diğerleri bu kadar fayda görmemiştir.
Türkler Hollanda'da hemen hemen her önemli şehirde yoğun bir şekilde yaşamakla birlikte, sanayi merkezlerinde sayıları daha yoğundur. Rotterdam, Lahey, Amsterdam, Deventer, Almelo ve Haarlem Türk azınlığın yaşadığı Hollanda şehirlerinin başlıcalarıdır.
Rotterdam. Rotterdam birinci ve ikinci nesil Türklerin en yoğun bulunduğu Hollanda şehridir- 2016'da bu rakam 42.900 kişi ya da şehrin nüfusunun yaklaşık % 7.8'i olarak gözlendi.
Belçika, 1865-1909 arasında tahtta oturan Kral 2. Leopold döneminde bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) olan orta Afrika ülkesinde sömürge yönetimi kurdu.
DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ 2021
Kişi başına düşen GSYİH'e göre en zengin 25 ülkenin sıralandığı listenin başını 128 bin 820 dolarla 634 bin nüfuslu Lüksemburg çekiyor. Bir dönemin çelik üreticisi olan Lüksemburg'un refahı, finans sektörünün tercih ettiği yeni ülke olduğundan bu yana arttı.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Dünyanın en fakir ülkeleri listesinin zirvesindeki Burundi'de yıllık gelir kişi başına 275,98 dolar yani 878 Türk lirası. 11 milyon nüfusa sahip olan bü ülkenin vatandaşları günlük bir doların altında gelire sahip. 50. CİBUTİ Listenin 50. sırasındaki Cibuti'de kişi başına yıllık bin 813 dolar para düşüyor.
Almanya 1884'ten 1. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Afrika kıtasında Alman Güneybatı Afrikası (Bugünkü Namibya), Alman Doğu Afrikası (Ruanda, Burundi, Tanzanya), Togoland (Togo) ve Kamerun bölgelerini sömürge altında tuttu.
Yani özetle teorik ve kavramlar açısından Osmanlı İmparatorluğu 'sömürgeci' devletler arasında yer almamıştır. Ama kavramsal olarak düşünmeyip lügatların dışına çıkınca tarih sahnesinde yer alan tüm devletler 'sömürgeci' olarak gösterilebilir.
Yaklaşık 500 yıl süren sömürgecilik dönemi; köle ticareti, kölelerin sömürgelerde kullanılması, katliamlar, kıtlıklar ve toplama kamplarındaki zulümlerle dolu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri