Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır.
Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder. Kargo sahibi, kargosunu teslim alamadığı durumlarda, kargo firması ile iletişime geçerek kargonun ne olacağını öğrenebilir.
Kargo firması adresinizde bulunmadığınız durumunda siparişinizi şubenizden alabileceğinizi bildiren bir not bırakır ve 3 gün içerisinde siparişinizi kargo şubesinden teslim alabilirsiniz. 3 gün içerisinde paketinizi belirtilen şubeden almazsanız siparişiniz satıcıya iade edilir.
Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan kişinin hukuki veya cezai sorumluluğu bulunmuyor. 'Kargonuz var' diye arayan veya mesaj gönderen kişi 'almazsanız ceza öderseniz' diye bir iddiada bulunuyorsa kesin dolandırıcıdır.
Alıcısı tarafından teslim alınmayan veya alıcısına ulaşılamayan kargolar için göndericiden kargonun bekletilmesi veya kendisine iadesi ile ilgili yazılı olarak talimat istenir.
İlgili 19 soru bulundu
En son söyleyeceğimizi en başta ifade etmemiz gerekirse kargoyu teslim almamak suç değildir ve herhangi bir cezası yoktur. Vermiş olduğunuz kargoyu teslim almadığınız takdirde kargo göndericiye geri döner. Tüketici olarak ürünü teslim almaktan vazgeçme ve cayma hakkınızı kullanmakta özgürsünüz.
Yönetmeliğe göre ; Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.
4.Satın alınan her bir ürün, 30 günlük yasal süreyi aşmamak kaydı ile alıcının gösterdiği adresteki kişi ve/veya kuruluşa teslim edilir. Bu süre içinde ürün teslim edilmez ise, Alıcılar sözleşmeyi sona erdirebilir.
Bu nedenle mutlaka tutanak tutturmalısınız. Kurye paketinde veya üründe fark edilir şekilde hasar, darbe, kırık olması durumunda kargo görevlisine hasar tespit tutanağı düzenletmeniz gerekir. Tutanak tutturarak ürünü teslim almadan görevliye kapıda iade edebilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı, 2022 yılında Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde değişiklikler yapmıştı. 1 Ekim 2022'de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, e-ticaret iadelerinde kargo bedelini müşteri ödeyecekti.
İstanbul'da bazı hukuk bürosundan arayan kişiler, uzun süre teslim alınmamış kargolar nedeniyle icra takibi başlatıldığını söyleyerek, 100-200 TL arasında bir ödeme yapılırsa yasal sürecin durdurulacağını söylüyor.
Size gönderilen kargoyu teslim almazsanız kargo alıcısına iade olur. Buradan size hiçbir borç çıkmaz, kargo ücreti böyle durumlarda göndericiden tahsil edilir ve gönderi göndericiye teslim edilir.
Bu kişinin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra imza karşılığında kargo teslim edilir. 3 gün içinde alıcı ya da alıcının teslim edilmesini istediği yetkili kişi tarafından teslim alınmayan kargolar size geri iade edilmektedir.
Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor.
Kanunun tüketiciyi koruyan sistematik yaklaşımı da kargo masrafının tüketiciye yükletilmesiyle çelişecektir. Dolayısıyla kapıda ödemeli mesafeli satışta malın teslim alınmaması durumunda açıkça cayma bildirimi yapılmamış bile olsa kargo ücretinden satıcı sorumludur, kargo masrafı tüketiciye yüklenemez.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargo geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilir. Gönderici ve alıcı talebi olmazsa göndericiye iade edilir.
Siparişiniz Gel Al noktasına ulaştıktan sonra 5 gün içerisinde teslim alınmalıdır. 5 gün içerisinde teslim alınmayan ürünler, satıcıya iade olarak geri gönderilir.
Sipariş ettiğiniz ürün kargoya verilmiş ise siparişi iptal edemezsiniz. Kargoya verilen ürünler için, size ulaştıktan sonra iade süreci uygulanması gerekmektedir.
Tüketici Kanunda internet üzerinden alınan ürünler mesafeli sözleşme kapsamına alındığı için bu ürünleri sebepsiz yere hiçbir cezai şart ödemeden iade edilebilmektedir. Böylece internet üzerinden alınan ürünlerde cayma hakkı kanunen zorunlu olarak tanınmaktadır.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda, mağaza-firmadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre Mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Tüketici cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler vardır. Kitap, DVD gibi ürünler yanlış veya hasarlı olmadıkları sürece söz konusu kapsamda değerlendirilmez. İç çamaşırı, mayo, küpe gibi iade durumunda hijyen açısından sorun yaratabilecek aksesuarlar ve kıyafetler de bu hakkın dışında tutulabilir.
Müşteriler teslim aldıkları ürünler için, siparişin kendilerine teslim edilme tarihinden itibaren 15 gün boyunca Trendyol asistan, Sipariş detay ve müşteri temsilcisi aracılığı ile iade kodu alabilir. İade kodu tanımlanmadan önce sistem üzerinden müşteriye iade nedeni sorulur.
Bir gönderi yanlış adrese teslim edildiğinde hatalı teslimat olarak düşünülür. Bir hatalı teslimat fark edildiğinde gönderiyi geri almak için aşağıdaki prosedür kullanılır: Sevkiyat ekibi, bölgeye hizmet veren sürücüden çağrı üzerine bir alım talep edecektir.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri