İmza Beyannamesini Kimler Alabilir? Gerçek kişiler alabilirler. Tüzel kişiler ise sadece tüzel kişiliğin ortakları isterse alabilirler, ama tüzel kişiliğin temsili söz konusu olduğunda imza sirküsü alınması gereklidir.
İmza sirküsü kime verilir? İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
İmza beyannamesi gerçek kişilerin notere şahsi olarak müracaatları ile alabildiği bir belgedir. Sirküler bir nitelik taşımaz.
İmza beyannamesi noterden alınır. Belirli bir ücret karşılığında alınır. Noter İmza beyannamesi ücreti 2021 103 TL'dir. Kısa sürede alınabilen bir belgedir.
İmza sirküsü almak için, sizden talep edilen gerekli belgeler ile birlikte en yakın notere giderek belirli bir ücret karşılığında imza sirküsü alabilirsiniz. Teslim ettiğiniz belgeler sonucunda, size verilen 2 adet belgeye en az 3 imza atmanız istenir ve noter onayı alındıktan sonra bu iki belgeden biri size verilir.
İlgili 34 soru bulundu
Resmi bir belge olan imza sirkülerinin ilk nüshasının ücreti 98 TL'dir. İkinci ve daha fazla nüshasının ücreti farklı hesaplanmaktadır. 2 nüsha imza sirküsü aldığınız zaman, ilk nüsha 98 TL'dir. İkinci nüsha ise 98 TL'nin 1.5 ile çarpılmış hali olan 147 TL'dir.
İmza sirküleri, şirketin yetkili kişileri veya imza yetkisi bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. İmza yetkisini bir başkasına geçirebilmek için noterden vekalet alınmalıdır.
Noter tasdikli imza beyannamesini teklif kapsamında sunması zorunludur. Aday, istekli veya istekli olabileceklerin imza beyannamesi yerine imza sirkülerini sunmaları durumunda nasıl işlem yapılacağına ilişkin Kamu İhale Kurulu tarafından 2021.DK.D-283 nolu karar yayınlandı.
Yani sirküler nitelik taşımaz. Hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar. Her iki işlem de noterlik makamı tarafından yapılır. Hem imza sirküsü hem imza beyannamesi için ücret notere ödenir.
Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur. İmza beyannamesi kişinin ticari ve kişisel faaliyetler için kimliğini kanıtlama özelliği taşır.
Ancak sahte evrak ve imza sorunlarını önlemek için düzenlenen imza sirkülerini e-devletten almak mümkün değildir. Resmi bir nitelik taşıyan bu belgeleri, güvenlik açısından noter huzurunda almak şartı vardır. Temsil yetkisi olan tüm kişilerin noter huzurunda bulunması ve ıslak imza atması gerekir.
İmza beyannamesi gerçek kişilere Noter tarafından verilen önemli bir beyannamedir. Birtakım yapılan işlemler doğrultusunda alınan bu imza beyannamesinin ücreti merak edilmiştir. Noter imza beyannamesi ücreti 2023 yılı itibariyle 133 TL şeklindedir.
İMZA SİRKÜLERİ E-DEVLETTEN ALINABİLİR Mİ? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza Beyannamesi Ne İşe Yarar? Temel olarak şahsi imzaya bir resmiyet kazandırmak için imza beyannamesi alınır. Böylece kişinin attığı imza üzerinden, yasal olarak kanun nezdinde bir etkisi olur. Bu da herhangi bir sorun çıkmaması için günümüzde büyük bir öneme sahiptir.
Bilindiği üzere imza sirküleri kaldırılarak yerine imza beyannamesi sunulması uygulamasına geçilmiştir.
İmza sirküsü, bir şirketin yetkililerine ait imzaların noter tarafından onaylandığı belgedir. Bu belgede şirket ve yetkili kişinin bilgilerinin yanı sıra yetki biçimi, yetki kullanım şekli ile yetkinin kullanım süresi de yazılıdır.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
Aynı şekilde şirket bilgilerinde değişiklik olması da imza sirkülerinin güncelliğini yitirmesine sebep olabilir. İmza sirküleri kaybolursa da notere tekrar başvuru yapmak gerekir.
İmza sirküleri belgesi tüzel kişilere verilir. Tüzel kişi hukuki olarak çok sayıda kişinin mal varlığından doğan ve tek bir kişi olarak kabul edilen kişiye verilen isimdir. Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir.
Hazırlar arasında atılmayan her imzanın esasen bir risk olduğunu, muhatabın ilgisiz üçüncü kişilere imza attırabileceğini unutmamak gerekir. Birden fazla tarafça imzalanması gereken her belgenin hazırlar arasında imzalanması ne yazık ki ticari hayat içerisinde mümkün olamamaktadır.
Yetkilinin/yetkililerin yeni kimlik sahibi olmaları ve MERSİS'te “Yetki Kabul İşlemleri” modülünü kullanarak onay vermesi halinde fiziki imza beyannamesi ibrazına gerek yoktur. Müdürlüğümüze gönderilmek üzere diğer ticaret sicili müdürlüklerinde düzenlenebileceği gibi noterde de düzenlenebilecektir.
Masaüstünüzde bulunan e-imza uygulamasını açınız ve ekrandaki işlem kodunu giriniz. ( e-Devlet Kapısı e-İmza Uygulaması'nı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayınız. Daha önce indirdiyseniz tekrar indirmenize gerek yoktur.) İmzalama işlemini gerçekleştiriniz.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Ticaret Bakanlığı bazı işlemlerde noter onaylı imza sirkülerinin ibraz şartını kaldıran Yönetmelikleri yayımladı. Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre Hal Kayıt Sistemi'ne kayıt için imza sirküleri aranmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri