Sayılı gün çabuk geçer atasözü Türkçedeki gerçek anlamda kullanılan atasözleri arasında yer alır. Bu nedenle de bu atasözünde anlatılan kolayca anlaşılabilir. Sayılı Gün Çabuk Geçer Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Gün sayısı, ne kadar süreceği belli olan bir iş çabucak biter.
SAYILI GÜNLER (GÜN) TEZ (ÇABUK) GEÇER ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir işin yapılması veya gerçekleşmesi için konulmuş olan belli bir süre çabucak geçer.
Biyolojik saatimizin hızı, biz yaş aldıkça yavaşlıyor ve bu da kalp atışlarımızı nefes alışımızı yavaşlatıyor. Böylece zamanın daha hızlı geçiyor olduğunu hissediyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Lohusalık olarak da bilinen doğumdan sonraki bu 40 günlük evre, değişimlerin en hızlı yaşandığı dönemdir.
Sayılı Günler (Gün) Tez (Çabuk) Geçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işin yapılması veya gerçekleşmesi için konulmuş olan belli bir süre çabucak geçer.
TAKVİMLERDEKİ İLK ORUÇ
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183).
Kocakarı fırtınası Mart ayının son 3 ve Abril ayının ilk 3 günü boyunca devam eden sayılı günlerdir. Yörede kocakarı fırtınalarının Abril'in 5'inden önce bitmeyeceği söylenir ve bu tarihe kadar kışın soğuğuna karşı tedbirli hareket edilir. Bu tarihle ilgili yörede anlatılan çeşitli efsaneler vardır.
Oruç, sayılı günlerdedir. İçinizden biri hastalanır, yahut yolda bulunursa orucunu yer, sonra başka günlerde, o yediği gün sayısınca oruç tutar. Kime oruç zor gelirse her gün için bir yoksulu doyurur. Hayır için verdiği şeyi çoğaltırsa bu da kendi hayrına.
Bakara suresi 177. ayette zorda kalanların sabretmesi gerektiği, namaz kılmanın yalnızca Allah için yapılması gerektiği ve Müslümanların verdikleri sözleri tutmalarının gerekliliği anlatılmıştır. Zekat vermek, yardımlaşmak ve imanın şartlarını yerine getirmek de oldukça önemlidir.
Kendiniz için; Önceden ne hayırda bulunursanız onu, Allah katında bulursunuz. Şüphe yok ki Allah, yaptıklarınızı görür. Siz namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin; siz önceden kendiniz için hayır olarak neyi takdim ederseniz, onu Allah katında bulacaksınız.
Âl-i İmrân Sûresi 83. Ayeti Tefsiri
Bu mânada olan hiçbir varlık da O var etmeden var olamaz ve O'nun yok kılması olmadan yok olamaz. Şu halde Allah'ın dışındakilerin hepsi gerek varlık gerekse yokluk bakımından O'nun kudretine boyun eğmiş demektir ki bu, teslimiyet ve boyun eğmenin doruk noktasıdır.
İşte Allah, size ayetleri böyle açıklamaktadır; umulur ki aklınızı kullanırsınız. Ey iman edenler! Bir başkasının evinde yeme içme konusunda köre, topala, hastaya ve bunun gibi ihtiyaç sahiplerine sorumluluk yoktur. Böyle muhtaç kimselere yeme, içme, barınma ve benzeri ihtiyaçları konusunda kolaylık gösterilmelidir.
Benim size vermiş olduğum nimetimi ve sizi alemlere üstün kıldığımı hatırlayın. Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere üstün kıldığımı hatırlayın. Ey İsrâil oğulları, size ihsan ettiğim bunca nimetimi ve (vaktiyle ecdadınızı) insanlara üstün kıldığımı hatırlayın.
Görüldüğü gibi âyetin bu bölümünde, inananların yalnız Allah'ı sevdikleri değil en çok Allah'ı sevdikleri ifade edilmektedir. Şu halde insan elbette sevilmesi meşrû, mâkul ve yerinde olan Allah'tan başka varlıkları da sevecektir. Bu, Allah'ın insan fıtratına verdiği doğal ve aynı zamanda gerekli bir durumdur.
Mağrıb da. Onun için nereye (hangi semte) döner, yönelirseniz Allah'ın yüzü (kıblesi) oradadır. Şübhe yok ki Allah vaasi'dir, hakkıyle bilicidir. Doğu da, batı da (her yer) Allah'ındır; o hâlde nerede (yüzünüzü kıbleye)dönerseniz, artık orada Allah'ın râzı olduğu cihet vardır.
Eğer yağmur yüzünden bir zarar görürseniz veya hasta olursanız silâhlarınızı bırakmanızda size bir günah yoktur. Yine de ihtiyat tedbirinizi alın! Allah elbette kâfirler için alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.
Fitnelerden korunmak için Kehf suresi ilk 10 ayetin okunması buyrulmuştur. Cuma akşamı Kehf suresini okuyan kimseler, dünyadan şehit olarak gider.
Müslümanlar için büyük öneme sahip olan bu sure, Musa döneminde İsrailoğullarının ineğe tapması ve peygamberin bu inancı ortadan kaldırmasını konu alır. Herhangi bir musibete karşı korunmak için Bakara suresi 156. Ayetin okunması gerekir. Allah'a koşulsuz teslim olmayı ifade eden bu ayet, oldukça sık araştırılır.
Bilâkis, kim güzel niyet ve davranış sahibi olarak kendini Allah'a teslim ederse rabbinin katında onun mükâfatı vardır. Öylelerine korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de. Bilâkis, kim muhsin olarak yüzünü Allah'a döndürürse (Allah'a hakkıyla kulluk ederse) onun ecri Rabbi katındadır.
Ayetinin Meali (Anlamı): Onlar; günahlarına tevbe eden, ibâdetle meşgul olan, hamdeden, oruç tutan, rükû eden, secde eden, iyilik ve güzellikleri teşvik edip yayan, her türlü kötülük ve çirkinliğin önünü almaya çalışan ve Allah'ın koyduğu sınırları gözetenlerdir.
Berdülacüz yani bir diğer bilinen adıyla 'kocakarı soğukları' vatandaşların gündemindeki konu oldu. Mart ayının gelmesiyle birlikte araştırmalarına hız veren vatandaşlar, toplam yedi gün sürdüğüne inanılan ve her günün farklı adı olan kocakarı soğuklarının bu yıl ne zaman başlayacağını merak ediyor.
KOCAKARI SOĞUKLARI NE ZAMAN OLUR NE ZAMAN BİTER? Rûmî takvime göre genellikle 26 Şubat - 4 Mart, milâdî takvime göre ise 11-17 Mart arasındaki günlerde görülen bu soğuklar, Türkiye'de halk arasında daha çok “kocakarı soğukları” adıyla anılır.
Kocakarı Soğukları Rumi ve miladi takvime göre hesaplandığı biliniyor. Buna göre 2023 yılında Kocakarı Soğuklarının Rumi takvime göre 26 Şubat- 4 Mart tarihleri arasında, Miladi Takvime göre ise 11-17 Mart arasında görülmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri