Özellikle İç Anadolu'da yapıldığı için İç Anadolu mutfağına ait bir yemek olarak bilinen madımak yemeği, Sivas ve Tokat yörelerinin yöresel yemeği kabul edilir.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
Zeytinyağlı, pastırmalı, yumurtalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis yemeği de sık sık yapılanlar arasında. Kurutulmuş halineyse aktarlardan ulaşabileceğiniz madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilir, mide ve bağırsaklarınızı bu çay sayesinde rahatlatabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Madımak Yemeği Yapılışı:
1.5 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
Kuzukulağı familyasından gelen Madımak otu semizotu ve ıspanak ile yakındır. Görüntü olarak da semizotuna benzeyen Madımak otu semt pazarlarında yerini alıyor. Madımak otu tarlalarda istenmeyen yabani otlardan kurtulabilmek adına dikilir.
Madımak otunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Antioksidan özelliği nedeni ile madımak otu grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Bunun yanında özellikle ishal olan kişiler yemeğini veya çayını tükettiklerinde bu rahatsızlıklarından kurtulurlar.
Bu mevsimlerde de kurusu satılır. İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Özellikle İç Anadolu'da yapıldığı için İç Anadolu mutfağına ait bir yemek olarak bilinen madımak yemeği, Sivas ve Tokat yörelerinin yöresel yemeği kabul edilir.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Madımak ya da madımalak (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir.
Nihai kaynak olarak Kürtçe (Kurmanci) lox/loq (aynı anlamda) düşünülebilir. Madımak kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.
Yaylalarda ve meralarda kendiliğinden yetişen madımak bitkisi mart ayının gelmesi ile toplanmaya başlayıp, haziran ayına kadar doğada bulunabiliyor. Vatandaşlar tarafından toplanan madımak bitkisi taze tüketilebildiği gibi kış ayları için kurutularak da pişiriliyor.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu bilinen madımak otu çeşitli mide rahatsızlıklarını önler. Sindirim sistemini hızlandırdığı için zayıflamak isteyenlere tüketmesi önerilir. Pek çok kişinin gaz yapar mı korkusuyla yaklaştığı bu bitki, sanılanın aksine çay olarak tüketilirse gaz söktürücü özelliğini devreye sokar.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Madımak otu şeker içermeyen bir bitki. Sakaroz, Glukoz ve Fruktoz içermiyor.
Uyarılar. Bana göre karın ağrısı yapabilmesi söz konusu olduğundan 1 yaş sonrası gurmelere verilmesi gerekir. Alerjik bir duruma nadiren de olsa sebebiyet verebilir, dikkat.
Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin Radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ...
Bu sürenin 20 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik madımak yemeği içindir. Afiyet olsun.
Madımaklar ayıklanıp yıkanarak ince ince kıyılır. Kuru soğan ve sarımsak ince yemeklik doğranır. Tencereye alınan sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur. Ardından salçası, tuzu, baharatları eklenerek karıştırılır.
Madımakları temizleyerek güzelce yıkayalım. Suyu süzülünce ince ince kıyalım. Tavaya doğranan madımağı suyu sıvı yağ ve tuzu pulbiberi alalım kapağını kapatalım. Suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuralım.
Altın sarısı renk alana kadar tereyağında kavrulur. İçerisine salça, küçük parçalar hâlinde pastırma ve kavurma katılır, yağda biraz çevrilir. Ardından madımaklar ilave edilir. 3 su bardağı sıcak su ve bulguru da eklenir. Kapağı kapatıldıktan sonra madımak yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri