Bankaların işletme politikasına göre değişiklik göstermekle birlikte günlük faiz, genellikle 24 saat üzerinden ya da gecelik faiz baz alınarak hesaplanır.
İş günleri içerisinde 17.00'den önce para yatırdığınızda, aynı gün faiz kazanmaya başlarsınız. Paranız günlük olarak değerlenir ve her gün kazandığınız faiz de ana paranıza eklenir. Böylece paranız katlanarak çoğalmaya devam eder. Faiz hesaplama alanından avantajlı faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Günlük faiz getirisi, bankaların mevduat hesabı üzerinden gerçekleştirilen işlemlerdir. Yatıracağınız tutar ve vade günü doğrultusunda, bankanın belirlemiş olduğu faiz oranı dikkate alınarak faiz getirisi hesaplanır. Bu getiriyi basit bir formül üzerinden yapılacak işlemlerle hesaplamak mümkündür.
Günlük Kazandıran Hesap; Bankamızca ilan edilen Günlük Kazandıran Hesap faiz oranı üzerinden faizlendirilecek olup; faiz tahakkukları yalnızca iş günlerinde “00:00-08:00” saatleri arasında hesabın saat 16:00 bakiyesi ile gün sonu bakiyesi karşılaştırılarak daha düşük olan bakiye esas alınarak yapılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Günlük vadeli faiz hesaplaması, tıpkı aylık ya da yıllık faiz hesaplamasında olduğu gibi sabit faiz oranı üzerinden gerçekleştirilir. Bankaların işletme politikasına göre değişiklik göstermekle birlikte günlük faiz, genellikle 24 saat üzerinden ya da gecelik faiz baz alınarak hesaplanır.
Gecelik fonlama faizi Merkez Bankasının gecelik olarak borç almak ya da borç vermek isteyen bankalara yönelik uyguladığı faiz türüdür. Gecelik fonlama faizi ile birlikte Merkez Bankası piyasalarda oluşan kısa vadeli faiz oranlarını, döviz kurlarını etkileyebilmektedir.
Faiz, paranın kirası demektir. Evinizi kiraya verdiğinizde talep ettiğiniz gibi, paranızı da bir süre başkasına verdiğinizde kira talep edersiniz, bu da faizdir. En yaygın olarak kullanılan faiz türleri kredi ve mevduat faizidir. Faiz oranı, ekonomideki gidişatı belirlemede önemli bir rol oynar.
Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin, yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10.000 TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır.
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Günlük Kazandıran Hesap ile birikimlerin bir gecelik vadeli olarak hesapta her gün değer kazanırken, hesaptan dilediğin zaman vade bozulmadan para çekip, hesaba dilediğin zaman para yatırabilirsin.
Çalışan Vadeli Hesap Faiz İşleyişi
Çalışan Vadeli Hesap temdit işlemi hafta sonları ve resmi tatil günlerinde gerçekleştirilemediğinden; vade sonu, hafta sonu ve resmi tatil günlerinden sonraki ilk iş günü olacak şekilde tatilin son gününde nemalandırma saatindeki bakiye üzerinden faiz işletilmektedir.
Para Politikası Kurulu toplantılarında faiz oranlarına ilişkin olarak alınan kararlar, gerekçeleri ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00'da Merkez Bankası Genel Ağ sayfasından açıklanmaktadır.
Basit faiz hesaplamalarında eğer bir yıllık süre 365 gün alınırsa buna “gerçek faiz”, 360 gün alınırsa buna da “pratik faiz” veya “ticarî faiz” denir. Yılın 360 gün alınması halinde, her ay 30 gün sayılır ve özellikle vadenin belirsiz olduğu faiz hesaplarında pratik kolaylık sağlar.
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır. Para kazanmak, ticaretle, üretimle, emekle olmaktadır.
Faiz oranlarını, verilen borç paranın fiyatı olarak düşünürsek, kredi (borç) çekmenin fiyatının artması hem bireysel harcamalarımız üzerinde hem de işletmelerin yeni yapacakları yatırımlar üzerinde etkiye sahiptir. Yani faiz oranlarının 15% olduğu bir ülke de, 100 dolarlık borç almanın fiyatı 115 dolar olur.
Türkiye'de vadeli mevduatın ağırlığı (toplam mevduatın % 87s'i) ortalama 1-3 ay arası vadeye sahiptir. Bu aralıkta vadeler için de günümüzdeki faiz ortalama olarak oranı yıllık % 7,5 dolayındadır. Bu faiz nominal faizdir. Nominal faiz oranı; görünürdeki faiz demektir.
Ancak seçim sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Nureddin Nebati'nin yerine Mehmet Şimşek'in oturmasıyla Türkiye “rasyonel zemine” dönmeye karar verdi. Seçim sonrası art arda yüksek faiz artışları yaşandı. Son olarak 27 Ekim 2023'te gecelik borç verme faiz oranı yüzde 33,5 oldu.
Hoş geldin faizi süresi bittikten sonra hesabınızdaki bakiyeye göre avantajlı faiz oranlarından yararlanırsınız. Faiz oranlarını buradan görebilirsiniz. Faiz oranı toplam bakiye büyüklüğüne göre hesaplanır.
Ek Hesapta faiz hesabı günlük bazda gerçekleştirilir. Tanımlanmış olan limit kullanılarak para çekildikten sonra ödeme yapılan güne kadar faiz işletilir. KKDF ve BSMV faiz üzerinden hesaplanarak ayrıca tahsil edilmektedir. Limitinizin aynı gün içerisinde kullanılıp kapatılması durumunda, 1 günlük faiz uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri