Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Günlük tek kullanımlık'' günlük olarak çıkarılan ve atılan lensleri ifade eder.Günlük tek kullanımlık kontakt lensler , her günün sonunda çıkarılıp atılan tek kullanımlık lenslerdir. Ertesi gün göze yeni açılan bir çift lens takılır. Günlük tek kullanımlık lensler, sağlık açısından Günlük lenslerden daha sağlıklıdır.
Bu durumda, yapışmış kontakt lensi ve gözünüzü, sürekli akış halindeki steril salin, çok amaçlı kontakt lens solüsyonu veya kontakt lens ıslatma damlalarıyla birkaç saniye boyunca yıkayın. Ardından gözünüzü kapatın ve lensin hareket ettiğini hissedinceye kadar üst göz kapağınıza nazikçe masaj yapın.
Kullanım süresini geçirmeyin
Zira lensler kimi hastalar için günlük, kimileri için 15 günlük ya da bir aylık şeklinde veriliyor. 15 gün denilen bir lensi 16'ncı gün, bir aylık denilen lensi 31'nci gün takmamak gerekiyor.
Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur. Her blister ise 1 adet lens içerir. İki gözünüz de aynı derecede ise 1 kutu lens 15 günlük kullanımı karşılar. 1 kutuda 90 blister bulunan markalar da piyasada mevcuttur.
İlgili 19 soru bulundu
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Modern yumuşak kontakt lensler günlük kullanımda lensin yeterli miktarda oksijeni geçirmesine imkan verirken, uyurken gözleriniz kapalı olduğundan, gözünüze ulaşan oksijen miktarı azalır ve bu durum gözlerinizde sorunlara neden olabilir (uzun süreli kullanım için tasarlanmış özel lensler kullanmadığınız sürece).
Yapışan lensi gözden çıkarma
Göze yapışan lens üzerine göz damlası veya lens solüsyonu damlatarak göze 15-20 kez açıp kapayın. Bazen lensin göze fazla vakum yapmadığı durumlarda damla yardımı ile lens altına giren sıvının kaldırma kuvveti sayesinde vakum etkisi kaybolarak gözden rahatça çıkarabilirsiniz.
Parmak ucunu gözün en dış kenarına koyun. Dikkat : tırnağınız göze değmemelidir. Gözlerinizi iyice açık tutarak üst ve alt göz kapaklarını kulağa doğru çekiniz. Lens düşecektir.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır. Aylık lenslerin kullanım süresi 30 gün olup, süresi dolan lens atılmalıdır. 2 haftalık lensler ise sürekli çıkarmadan kullanımda 7 gün, akşamları çıkarılırsa 15 gün kullanım süresi vardır.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama. Ama lens gözün arkasına asla kaçmaz bunu bil.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Uzman doktorların önerisiyle kullanılan kontakt lenslerin alışma süreci genel olarak 1 haftadır. Ancak bu süre kişiden kişiye ve kullanım bazlı olarak değişiklik gösterebilir. Kontakt lensler doctor kontrolünde kullanılmalıdır. Kimi durumlarda kontakt lense alışma süreci 4 haftayı yani 1 ayı bulabilmektedir.
Lenslerle uyumak gözde oluşacak enfeksiyon ihtimalini 5-6 kat arttırdığından dolayı lensin türü ve süresi fark etmeksizin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması adına önerilmez.
Kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı konusu farklı bir noktadadır. Çünkü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanamazsınız çünkü gözyaşı damlalarını birçoğunun içeriğinde olan prezervan maddesi kontakt lenslere zarar verir. Bu durumdan ötürü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı uygun olmayan bir durumdur.
Nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lensinizi takmayınız. Toz, rüzgar, klimalı ortam, sigara dumanı, güneş ışığı göz yüzeyini kurutarak lensin kurumasına ve rahatsızlığına yol açabilir.
Kontakt lens kullananlar lensleri ile denize ya da havuza girmemelidir. Çünkü kontakt lens gözünüze yapışmaz. Günlük kullanımda lens gözünüzden düşmezken, su ile temas ettiği takdirde aşırı basınç ile gözünüzden düşebilir ve kaybolabilir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri