Genç Raif, babası tarafından sabun imal etmeyi öğrenmesi için Almanya'ya gönderilir.
Raif Efendi, yirmili yaşlarında babasının isteği üzerine gittiği Berlin'de, sanata olan ilgisi sayesinde bir sanat galerisine gider. Galerideki tablolar arasında gezindiği sırada bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadını hiç tanımamasına rağmen platonik olarak ona âşık olur.
Maria Puder'i Raif Efendi'ye çeken şey, belki de erken yaşlardan itibaren bastırdığı kadınlığı olabilir. Raif Efendi, kız gibidir; Maria Puder ise yaşadıklarından dolayı erkek gibi yetişmiştir. İstedikleri şeyleri birbirlerinde bulmalarının en büyük nedeni bu zıt halleridir.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
İlgili 21 soru bulundu
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Sonunda Maria Puder de Raif Efendi'ye aşık olduğunu itiraf eder. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona gelmiştir.
Kitabın ana fikirlerinden öne çıkan ön yargılarla hareket etmemektir. Ön yargılar, insanların diğer insanları yanlış bir şekilde tanımasına ve onlara karşı hatalı davranışlarla tavır almalarına neden olabilir. Bazen bu davranışlar geri dönüşü olmayan yollara insanları sürükler.
Kendini inşa eden, kadın üzerindeki toplumsal sınıflandırmaları şiddetle reddeden bir Maria Puder, kadın ressam.
Raif Efendi'nin iş ve aile ortamında bir yalnız ve yabancı olarak görülmesi ilk olarak kahraman-anlatıcının dikkatiyle ortaya çıkmaktadır. Ne iş ne de aile ortamında yaşadığı çevrenin insanına benzemeyen Raif Efendi, bu hâliyle her iki ortamda da önemsenmeyen, silik ve pasif bir kişidir.
Romanın esas karakteri olan Raif Efendi, 30 yaşında, kendi halinde bir banka memurundan fazlası değildir. Fakat bir gün Raif Efendi kendisinde bulunan bir sağlık sorunundan dolayı sanatoryuma gider ve burada geçirdiği tedavi esnasında kendisinin geçmişine inilir.
Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor. Bu dönemde romanın beğenilmemesinin sebebi Sabahattin Ali'nin özellikle Kuyucaklı Yusuf romanı ile Anadolu gerçeğini anlatan, toplumcu gerçekçi bir çizgide konumlandırılmış olması.”
Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır. Roman neredeyse tamamen Raif Efendi ile Maria Puder arasındaki aşka yoğunlaştığından, zaman ve mekan roman üzerinde fazla etki sahibi değildir.
Kitabın ilk elli sayfası haricinde, romanın ana karakteri ve asıl anlatıcısı Raif Efendi'dir.
Bir gün Ankara'da Almanya'da aynı pansiyonda kaldığı bir kadını görür ve ondan Maria Puder'in öldüğünü, üstelik kendisinden bir de kızı olduğunu öğrenir. Bundan sonra hikaye yarım sayfalığına tekrar romanın başındaki Anlatıcı'ya döner ve Raif Efendi'nin ölümünün açıklanmasıyla roman sona erer.
Mahmud Raif Efendi (d. 1760 (?) - ö.1807), Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır. 1760 (?) Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi yurtdışı sefarethanesi olan Londra Büyükelçiliği'nde, 1793-1797 yılları arasında büyükelçi Yusuf Agah Efendi'nin serkatipliğini (başkatipliğini) yapmıştır.
Kürk Mantolu Madonna eserinin kahramanı tercüman Raif Efendi, daha romanın başında “saf yüzlü, biraz dünyadan uzak, hiç fevkalade olmayan bir adam, hatta pek alelade, hiçbir hususiyeti olmayan, her gün etrafımızda yüzlercesini görüp de bakmadan geçtiğimiz insanlardan biri” (Ali, 1943/2017, s. 11) olarak ...
Kürk Mantolu Madonna, iki ana karakter üzerine yazılmıştır. Bunlar Havranlı Raif Efendi ve Alman asıllı Maria Puder.
Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1930'lar) 'Torpili olamayanın iş bulamadığı Ankara'yı' hicvederek çatısını oluşturduğu; bu yönüyle de mahkemelerinin şiir okudu diye hakkında hapis cezası verdiği Türkiye'ye büyük siyasal göndermelerle doludur.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Kürk Mantolu Madonna'nın çok okunmasının ardındaki sebeplerde, yayıncılık ile ilgili arka planlar, telif sıkıntıları, Sabahattin Ali'nin yaşamından ölümüne kadar toplum içerisindeki konumu, değişen imajları ve tarihsel süreç içerisinde toplumda değişiklik gösteren ideolojik görüşler de yer alır.
Sabahattin Ali, Trabzon kökenli bir aileye mensuptur. Büyükbabası Bahriye Alay Emini Oflu Salih Efendi'dir.
Yazar, başlarda bu eşsiz romanını "Lüzumsuz Adam" adı ile yazmaya başlar fakat "z" ve "s" sesleri arasındaki uyumsuzluğu sevemediği için adını daha sonra "Kürk Mantolu Madonna" olarak değiştirir. Yazarın askerde çatlak kolla kaleme aldığı romanının ilk baskısı, 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından yapılır.
Bu zamana kadar 21 dile çevrilen ve 24 ülkede yayımlanan Kürk Mantolu Madonna'nın çevrildiği dillerden bazıları şöyle: Almanca, Arapça, Azeri Türkçesi, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Dutça, Farsça, Fransızca, Hırvatça, İngilizce, İtalyanca, Lehçe, Makedonca, Moğolca, Romence, Rusça, Vietnamca.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri