uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Taşıtların yurtta kalma sürelerini; 1, 2 ve 3 aya kadar aşması durumunda 2022 yılı için sırasıyla 470 TL, 940 TL ve 1.410 TL para cezası uygulanır. 3 ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238.maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ oranında para cezası tahsil edilir.
(aracın özelliklerinin bulunduğu belge) evraklarınız (ruhsat fatura sigorta vs) yeminli tercümandan türkçeye çevriliyor ve notere gidip noterlik masrafı ödendikten sonra yeni plakanız ve ruhsatınız çıkartılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Gümrük Vergisi Ne Kadar? Aracın motor hacmine göre değişen ÖTV miktarı araç fiyatına eklendikten sonra bu toplam bedelin %18 kadarı KDV olarak ödenir. Bunlar dışında Gümrük Vergisi adıyla bir vergilendirme yoktur.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurt içinde bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarından, yurtta kalma süresi 1 Şubat'tan sonra bitenler için sürenin 31 Ekim'e kadar uzatıldığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.
Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz. Türkiye'ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez.
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Cevap: Süresinin tamamını kullanan kişi çıkış tarihinden itibaren 185 gün yurtdışında bulunmadan aynı veya farklı bir taşıtı Türkiye'ye getiremez. Yeniden taşıt getirilebilmesi için 185 gün yurtdışında bulunulması gerekir.
Yurt dışından getirilen araba Türkiye'de satılabilir. Ancak bu süreç bazı şartlara tabidir ve yasal prosedürlerin takip edilmesi gerekir. Türkiye'de araba satışı yapmak isteyen kişiler genellikle yetkili bayilik veya satıcılardan oluşan bir ağa sahip olmalıdır.
Öncelikle bu soruya cevabımız evet alınabilir. Ancak her ticarette olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Almak istediğiniz aracı açık arttırma ile satışa çıkaran ihale kurumunu araştırmalı ve ihaleye konu olan araçların durumundan emin olmalısınız.
Sonuç olarak oturma ve çalışma izni ile 185 gün Gürcistan'da kalmışsanız, ne aracı alırken ne de Türkiye'ye sokarken mevcut yasalar itibariyle 2 yıl boyunca herhangi bir problem yaşamazsınız.
Gürcistan vatandaşları Türkiye'ye vize muafiyeti ile gelmektedirler ve en fazla 180 gün içerisinde 90 gün ve tek seferde 90 günü geçmemek şartıyla Türkiye'de kalabilirler.
Yurt dışından araba getirme konusunda kendilerine izin verilecek kişilerin bir yıl içerisinde en az 185 günü yurt dışında geçirmiş olması gerekir. Sürenin bir gün dahi eksik olması koşul yerine gelmeyeceği için araç getirmeye engel teşkil eder. Söz konusu sürenin kesintisiz olması gerekmez.
Yurtdışından araba getirmek günümüzde oldukça avantajlı bir sürece ev sahipliği yapıyor. Kişiler bu yolla yaklaşık olarak araçları %35 oranında daha uygun fiyatlara alabilme avantajına sahip oluyorlar. Böylelikle kişiler hızlı bir hizmet olanağından faydalanma ayrıcalığına sahip oluyorlar.
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
YABANCI PLAKALI ARAÇLAR
Ülkemizdeki geçişi ücretli olan Otoyol ve Köprülerden geçiş yapan yabancı plakalı araçların cezalı duruma düşmemeleri için HGS abonesi olmaları ve HGS hesaplarında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiye bulundurmaları zorunludur.
Yabancılar, mavi kart sahibi kişiler ve Türk vatandaşları HGS etiketini, gümrüklerdeki PTT şube ve acentelerinden ve gümrük yakınındaki HGS satış ve dolumu yapan benzinliklerden temin edebilmektedirler. Türkiye içinde ise PTT'lerden ve anlaşmalı bankalardan HGS etiketi alınabilmektedir.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Türk vatandaşları gümrükten araç satın alabilir, Miras yoluyla kendisine kalan bir aracı gerekli mevzuatlara uygun şekilde ülkeye getirebilir, Türkiye'ye turistik gezi veya iş gezisi sırasında yabancı plakalı araç ülkeye getirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri