Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problernleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve birçok diğer nedenler: bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa neden olabilir.
Kafa ve boyun yaralanmaları: Kafa travmaları, boyun yaralanmaları ve temporomandibular eklem bozuklukları kulak çınlamasına neden olabilir. Stres ve anksiyete: Yüksek stres seviyeleri, anksiyete bozuklukları ve depresyon bazı kişilerde kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Psikolojik kulak çınlamasının nedenleri arasında stres, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yer alır. Psikolojik kulak çınlaması gerçek bir işitsel rahatsızlık olmadığından, bu durumdan rahatsız olan kişiler stres yönetimi ve psikolojik destek sayesinde bu sorundan kurtulabilirler.
İç kulakta ortaya çıkabilecek olan kas spazmları kulak çınlamasına ve ilerleyen durumlarda işitme kaybına sebep olabilir. Şeker hastalığı, tiroid, yüksek tansiyon, migren, kansızlık, lupus, yüksek kolesterol ve benzeri kronik hastalıklar sonucunda da kulak çınlaması ek bir belirti olarak ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Vestibüler Schwannoma: İşitme ve dengeden sorumlu sinirin tümörleridir. Tümörün büyümesi genellikle son derece yavaştır ancak büyüme hızı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Stresin artışıyla beraber kulakta çınlama oluşabilir. Bu aslında insan vücudunun verdiği bir tepkidir. Stres ortadan kalkmadığı sürece çınlama geçmeyebilir. Ayrıca gerginlik, üzüntü, ani oluşan durumlarda yine psikolojik kulak çınlamasına yol açabilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Bazı durumlarda panik atak olan hastalarda tinnitus ortaya çıkabilmektedir.
Kafanın içinde uğultu ve çınlama gibi sesler duyabiliriz, bunlar kulak, burun, boğaz veya nörolojik rahatsızlıklar içerir. Aslında iç seste ayırt edilmesi gerekilen en önemli şey psikotik bozukluklarda olan sesten ayırt etmektir. Psikotik rahatsızlıklarda olan sese biz halüsinasyon diyoruz.
Tinnitus; kulakta duyulan, gerçekte olmayan, rahatsız edici seslerdir. Çınlama, vınlama, uğultu, hışırtı, cızırtı, ıslık sesi, üfler gibi olabilir. Tek kulak, her iki kulak ya da beynin içinde hissedilir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Kulak çınlaması, iç kulaktaki hücrelerin bir şekilde kalıcı veya kısmi zarar görmesi ile oluşur. Bu zarar sonucu beyne iletilen seslerde hatalar oluşur veya olmayan sesler algılanmaya başlanır.
Kulak çınlamasının zaman zaman yaşanması oldukça normaldir. Bu çınlamalar genellikle kısa sürer ve kendiliğinden geçer. Bununla birlikte süreklilik gösteren ve kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren çınlama durumunun mutlaka detaylı olarak araştırılması gerekir.
Bu durum ileri boyutlara ulaşmışsa kişinin mevcut ortamındaki dış sesleri algılamasının dahi önüne geçebilmektedir. Bu olumsuz durumun sonucunda ise kişide psikolojik sorunlar oluşabilmektedir. Bu durum kişiyi anksiyeteye, depresyona sürükleyebilmektedir. Kulak çınlaması problemi her iki kulakta da olabilmektedir.
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan işitme kaybı aslında B12 eksikliğinin bilinen bir belirtisidir. Peki vücudumuzdan gelen o sesin ne olduğunu biliyor musunuz? (Posta) Kulaklarınızda çınlama ve diğer seslerin başlaması, aynı zamanda folat eksikliği anemisi olarak da bilinen B12 vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.
Diyabet hastalığı ve B12 vitamin eksiklikleri kulak çınlamasını beraberinde getirebilir. Kulak çınlamasının sebebi kulakla ilgili bir durum olabileceği gibi, vücuttaki bir rahatsızlık da olabilir. Bilhassa erişkinlerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kulak çınlamaları yaygındır.
HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR? :
Ancak kan basıncının çok yükselmesi halinde görülen belirtiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları sayılabilir.
Papatya, Tarçın ve Karakafes Çayı: Papatya, tarçın, karakafes bitkilerinin her biri kulak çınlamasını giderecek etkiye sahiplerdir. Üç bitkinin eşit miktarlarda karıştırılması ile ılık su içerisinde demleyip tüketilmesi önemlidir. Düzenli olarak tüketilen bu çay kulak çınlamasını geçirecektir.
Kulak çınlaması tedavisi için doktorlar tarafından bir takım kulak damlaları verilmektedir. Kulak damlaları doğrudan kulak çınlamasına neden olan kulak içi iltihapları yok eder. Doktor tarafından verilen bu ilaç ile birlikte kısa süre içerisinde çınlama şikayetinden kurtulabilirsiniz.
Kadınlarda menopoz döneminde de sıkça görülen çınlama problemi için en iyi fizik tedavi yöntemi sakız çiğnemektir. Günde 1 saat sakız çiğneyerek buradaki kasların çalışmasını sağlamak mümkündür. Kulak çınlamasını azaltmak için alınacak basit tedbirler de rahatlamaya yardımcı olacaktır.
Kulak çınlaması tek başına bir sağlık sorununa neden olmaz, ani işitme kaybında belirtisi olabilir. Fakat başka bir sağlık sorunu nedeniyle meydana gelen kronik kulak çınlamaları rahatsızlık verici olabilir. Oluşan çınlamalar kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.
ilişkili olabilir. Boyun fıtığı ve sinir sıkışmasına bağlı olarak diş sıkmada bir artış oluyor.
Kullanılan bazı ilaçlar
Tinnitusa neden olduğu bilinen ilaçlar arasında nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, diüretikler, antimalaryal ilaçlar ve antidepresanlar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri