Sakartvelo (yardım·bilgi)), Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.
Karadeniz'in doğu kıyısında yer alan bir ülke olan Gürcistan; 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması üzerine yapılan bir halk oylaması ile bağımsızlığını ilan etmiş olan bir ülkedir.
1936 yılına kadar Ermenistan ve Azerbaycan ile birlikte Transkafkasya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dahil olan Gürcistan, 1936 yılında Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte SSCB'nin 15 özerk bölgesinden biri haline gelmiş ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 9 Nisan 1991'de ...
Gürcistan, 24 Ağustos 1995'te kabul edilen Anayasaya göre, 31 Mart 1991'da yapılan referandum ve 9 Nisan 1991'da kabul edilen bağımsızlık yasası ile bağımsız, üniter ve bölünmez bir devlet olarak kurulmuştur. Ülkenin yönetim şekli demokratik cumhuriyettir.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
İlgili 29 soru bulundu
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Dünyanin En Ucuz Ülkesi Gürcistan
Dünya'nın geçim bakımından en ekonomik ülkelerinden bir tanesi Gürcistan'dır. Gürcistan yaşamış olduğu ekonomik krizin etkilerini uzun süre üzerinden atamamıştır ve bu durum kimi yerlerde kalıcı izler bırakmıştır.
14 Mayıs 1991'den 9 Kasım 1996'ya kadar Gürcistan hükûmeti, Gürcistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu (საქართველოს რესპუბლიკის მინისტრთა კაბინეტი) olarak anılmıştır. Görevdeki hükûmet, 8 Eylül 2019'dan beri Giorgi Gakharia tarafından yönetiliyor.
1990'larda Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle, Gürcistan, Türkiye ile yakın ilişki içerisine girmiştir. Çeyrek yüzyıldan az bir süre içinde iki ülke arasında sağlam dostluk sağlanmıştır. Türkiye'nin Azerbaycan ile birlikte en sorunsuz ilişkilerinin olduğu komşusudur.
Gürcistan'ın Gürcüce ismi Sakartvelo (საქართველო; "Kartvelilerin ülkesi "), 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiştir ve geniş kullanımıyla 13. yüzyıla kadar tüm Orta Çağ Gürcistan Krallığı'na atıfta bulunur, kelime merkez Gürcistan bölgesi Kartli'den türetilmiştir.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Lazika (Egrisi) ve İberya'da 337 yılında Hristiyanlık resmî din olarak ilan edildi. 11. yüzyılda III. Bagrat tarafından Egrisi-Abhazya ve Tao-Klarceti krallıklarının hanedan veraseti ile tek bir çatı altında birleştirilmesi ile ilk birleşik Gürcistan Krallığı kuruldu.
Batum, Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 152.839 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
Resmi gazetede yayınlanan 6455 sayılı Kanun gereğince Sarp Hudut Kapısından Gürcistan'a çıkış yapacak Türk Vatandaşları 15 TL harç ödeyecekler.
Türkiye'nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize ve pasaport gerekmeksizin ziyaret edebilecekleri bir ülke. Başkent Tiflis'in yanı sıra Karadeniz sahilinin en güzel şehirlerinden Batum her yıl çok sayıda ziyaretçinin gözdesi.
Toplam 4,5 milyon kişiden oluşan Gürcistan nüfusunun bir kısmı (yaklaşık 600 bin kişi) Türklerden oluşmaktadır. Türkler,başkent Tiflis dışında Marneuli, KvemoKartli, Bolnisi, Dmanisi, Kardabani,Kaheti, ShidaKartli illerinde yaşamaktalar.
Türkiye'den Gürcistan'a giderken pasaport şartı iki ülke arasında yapılan anlaşma ile kaldırıldı. Vatandaşlar yeni kimlik kartıyla ülkeye giriş ve çıkış yapabilmektedirler.
Gürcistan'daki sigara fiyatlarının da ucuz olmasının bunda bir etkisi var tabi ki. Fiyatlara örnek vermek gerekiyorsa; Rothmans 2.2, Winston 2.8, Kent 3, Marlboro ise 4.5 Lari gibi uygun fiyattan satılıyor, 1 Lari'nin şuan 1.85 TL olduğunu belirtirsek oldukça ucuz fiyatlar.
Gürcistan'a seyahat edecek diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri