TDK'ya göre sürpriz kelimesinin doğru yazılışı "sürpriz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil kurumuna göre sürpriz kelimesi doğru yazılışı sürpriz şeklinde kabul edilmektedir. Sözlü kullanımdan kaynaklı süpriz şeklinde yazım ise yanlış kabul edilmektedir. Sürpriz kelimesinde yazım yanlışı oluşmasının nedeni iki sessiz harfin bir araya gelerek kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
Sürpriz kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı SÜRPRİZ şeklindedir. Fransızca kökenli bir kelime olan sürpriz kelimesi dilimize sonradan yerleştiği için yazım yanlışları ya da yanlış telaffuz gibi sorunlar ile karşılaşılması normaldir.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
TDK'dakelimenin doğru yazımı"sürpriz"şeklinde ayrı yazılır.
İlgili 24 soru bulundu
TDK yazım kuralları sözlüğünden anında öğrenebileceğiniz bu kurala göre; bir bitişik sözcüğün ilk hecesinden sonraki tüm heceleri sessiz harf ile başlamalıdır. Örneğin Başöğretmen kelimesini ele alırsak bu kurala göre ba-şöğ-ret-men şeklinde hecelemesi yapılır.
Yani bir kelimeyi doğru bir şekilde hecelere ayırabilmek için kelimenin son harfine kadar görmek/bilmek zorundasınız. Heceleme algoritması şu şekilde çalışıyor : En sağdaki sesli harfin konumunu bul. En sağdaki sesli harfin solundaki harf sesli ise o zaman bu en sağdaki sesli harften sağa doğru heceyi ayır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
"Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teneffüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tenefüs, teneffus" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teneffüs"tür.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
Karıncalar biçim bilimi açısından, dirsekli duyargaları, metaplöral bezleri ve ikinci karın kısımlarının düğüm şeklinde bir petiyol ile bağlanması ile diğer böceklerden ayrılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri