İdari olarak 9 bölge ve 69 eyaletle yönetilen Gürcistan'da toplam 46 şehir bulunmaktadır. Bu şehirler arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir: Tiflis.
Gürcistan'ın öne çıkan şehirleri; Tiflis, Batum, Kutaisi, Gori, Mtskheta, Stepantsminda, Telavi, Siğnaği, Borjomi ve Zugdidi'dir. Tiflis ve Batum, ülkenin, dünyaca ünlü iki şehridir. Batum, Gürcistan'ın en önemli turizm ve liman kentidir.
Gürcistan'ın idari yönetim birimleri, 9 bölge ve başkent Tiflis ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Acara Özerk Cumhuriyeti'nden oluşmaktadır.
Gürcistan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan Tiflis, Kura Nehri'nin iki kıyısında konumlanmıştır. Aynı zamanda ülkenin turizm, kültür, sanat ve ticaret merkezi olan Tiflis her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
İlgili 19 soru bulundu
Dünyanin En Ucuz Ülkesi Gürcistan
Dünya'nın geçim bakımından en ekonomik ülkelerinden bir tanesi Gürcistan'dır. Gürcistan yaşamış olduğu ekonomik krizin etkilerini uzun süre üzerinden atamamıştır ve bu durum kimi yerlerde kalıcı izler bırakmıştır.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
SSCB'nin çöküşünden sonra. 1990'larda Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle, Gürcistan, Türkiye ile yakın ilişki içerisine girmiştir. Çeyrek yüzyıldan az bir süre içinde iki ülke arasında sağlam dostluk sağlanmıştır. Türkiye'nin Azerbaycan ile birlikte en sorunsuz ilişkilerinin olduğu komşusudur.
Gürcüce hakkında
Kartvelian yahut Güney Kafkas dillerinden biridir ve Gürcistan'da konuşulan ve Mkhedruli denen Gürcistan alfabesiyle yazılan birkaç kardeş dili de vardır. Gürcücenin belirgin bir özelliği bazen bir kelimenin başına demet halinde sıralanan sessiz harflerin çokluğudur ve bu telaffuzu zorlaştırır.
Gürcistan, 12-13. yüzyıllar arasında Kurucu Davit (1089-1125) ve Kraliçe Tamar (1184-1213) dönemlerinde Şota Rustaveli'nin ünlü destanını yazdığı Altın Çağı'nı yaşadı ve bir imparatorluğa dönüştü.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır.
Gürcü mutfağı hamur işlerinden ve tatlılardan oluştuğu için Batum'da kahvaltılık olarak bol bol ekmek, börek ve poğaça görmek mümkündür. Her biri Batum'da yetişen sebzelerle ve üretilen peynirlerle yapılır. Batum kahvaltı mekanları klasik kahvaltılıklara ek olarak tatmadığınız Gürcü lezzetlerini de beğeninize sunar.
Geleneksel ekonomik faaliyet olan tarımsa halen halkın en önemli geçim kaynağı olup istihdamın yarısından fazlası tarım alanında faaliyet göstermektedir. Yetiştirilen başlıca ürünler; çay, fındık, turunçgiller, üzüm ve sebzelerdir. Ayrıca hayvancılık faaliyetleri de yaygındır.
Gürcistan'ın en popüler yemeği hinkal, bizdeki mantıdan daha büyük olarak servis ediliyor. Türkiye'de mantı, İtalya'da ravioli, Çin'de wonton, Rusya'da pelmeni olarak adlandırılan bu lezzetin Gürcistan'daki adı hinkal. Genellikle sade, sarımsaklı yoğurt ve sosla hazırlanıyor.
"Ahıska Türkü" terimi
“Ahıska Türk'ü”, 1960'larda ihdas edilmiş göreceli bir terimdir. Bu terimi M. Fahrettin Kırzıoğlu geliştirmiş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye'nin kuzeydoğu illerinin nüfusunun “Ahıska Türk'ü” yerleşmesi olduğu ileri sürülmüştür.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Resmi gazetede yayınlanan 6455 sayılı Kanun gereğince Sarp Hudut Kapısından Gürcistan'a çıkış yapacak Türk Vatandaşları 15 TL harç ödeyecekler.
Emekli maaşları kadınlar 60, erkekler için 65 yaşında başlamakta ve emekli maaşları 2022 itibariyle 70 yaşa kadar-260 Gel, 70 yaş üzeri-300 Gel olarak uygulanmaktadır. 2023 yılı için ise 70 yaşa kadar 295 gel, 70 yaş üzeri 365 Gel olarak planlanmıştır.
Batum'da 1+1 odalı eşyalı bir daire 400 dolardan başlayıp 1590 dolara kadar çıkabilmektedir. Kutaisi'de 2+1 odalı eşyalı bir daire 150 dolardan başlayıp 2000 dolara kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri