Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Gezgin kelimesi, günlük hayatta bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı yöreleri ve kültürleri keşfeden kişilere denir. Gezgin olanın amacı gezip, farklı kültürleri görmek ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri seyyah, gezgin ya da gezici olarak da tanımlanabilir.
Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Serbest paraşütle atlayan kişiye “Paraşütçü” denirken, yamaç paraşütüyle uçan kişiye ise “Pilot” denir.
Türk Dil Kurumuna göre seyyah kelimesinin anlamı çok gezen ve turist olarak açıklanmıştır. Seyyah Kime Denir? Seyyah, yeryüzünde gezmekten hoşlanan insanlar için kullanılan bir kavram olarak ifade edilmektedir. Seyyahlar, gezip görecekleri yerleri önceden araştırarak o yer hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri gezgin, seyyah ya da gezici olarak da tanımlanabilmektedir.
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Çok dolaşana Evliya Çelebi gibi derler ama Fransız André Brugiroux ondan bile fazla gezmiş bir insan. 77 yaşındaki Brugiroux, “Dünyanın en çok gezen adamı” olarak nitelendiriliyor. Zira tam 60 yıldır dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor ve yeryüzündeki bütün ülkeleri gezen ilk ve tek insan olarak biliniyor.
TURİST: bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.
Turist rehberliği yaparak dünyayı gezebilir, birçok bilgi öğrenebilir ve aynı zamanda gezerken para kazanabilirsin. Girişken ve dışa dönük biriyseniz bu meslek sizin için uygun olabilir. Konuşkan ve yaşadığınız yeri seven biriyseniz turist rehberliğinden başka bir mesleği düşünmeyin.
Örneğin, Vietnam kültürü ölen kişi için düzgün bir cenaze töreni gerektiriyor ve bu gerçekleşmezse, ölen kişinin ruhunun dünyayı dolaşmaya devam ederek bir "Gezgin Ruh" haline geldiğine inanılıyor. Yani bir çeşit hayalet ve ruha dönüşüyor.
Evliya Çelebi, Türk edebiyatının gezi türündeki ilk ve en önemli eseri olarak adlandırılan, "Seyahatname" adlı kitabın yazarı, ünlü Türk gezgin.
1) Marco Polo (1254-1324)
Kendinden sonraki isimlere büyük bir ilham olan Marco Polo, babası ve amcasının izinden giderek kendini yollara atan ve seyahatini 24 yıl boyunca devam ettiren bir gezgin.
Fransızca kökenli olan turist, “touriste” teriminden gelmektedir. Terimin İngilizce karşılığı ise “torist”tir. Dinlenmek, eğelenmek, yeni yerler ve toplumlar görüp tanımak, bilgi ve görgüsü- nü geliştirmek gibi amaçlarla geziye (seyahate) çıkan bireylere, turist denir.
Dinlenmek, eğlenmek, görmek, tanımak gibi amaçlarla geziye çıkan kimseye turist denir.
Fakat seyyahcılık değil de 'Seyyah' desek cevabımız daha doğru olacaktır.Seyyahlar dünyayı gezerler ve notlar alırlar.Dediğim gibi bu bir meslektir.
STCR: Yalnız sedye ile taşınabilen yolculardır. Sigortaları ferdi olmayabilir. WCHR: Uçak merdivenlerini yürüyerek kullanabilen, kabinde dolaşabilen fakat uçaklar arasında ve terminalde, terminaller arasında tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olanlardır.
Bu uygulamanın amacı, uçak varış meydanına ulaşmazsa arama-kurtarma birimlerine haber verilmesini sağlamaktır. Eğer uçağın takoz çıkarma (EOBT) zamanı 30 dakikadan fazla gecikecekse (kalkış 30 dakika gecikecekse), uçuş planı iptal edilmeli ve yeni plan doldurulmalıdır.
İlk Uçan Adam: Hezarfen Ahmet Çelebi.
Tüm dünyanın tanıdığı Evliya Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır. Elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarını gezmiş, gördüklerini de Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde toplamıştır.
'Varuna Gezgin' diye bilinen Türk gezgin Murat Fıçıcı, bugün itibariyle 197 ülkenin tamamına ayak basarak dünya turunu tamamladı. Matematik öğretmeni Murat Fıçıcı, ilk kez 1993 yılında Hollanda'ya gitti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri