Eğlenceli bilgiler — Gürcüce
'Günaydın' 'dila mshvidobisa' yani 'barış sabahı' dır.
Ray Cebi?: Nasılsın? Kay var: İyiyim. Dilam şividobi sa: Günaydın.
როგორ ხართ (rogor hart) — Nasılsınız?
12. Gürcüce. Başka hiçbir dilde olmayan bir yazı stiline sahip olan bu dil, telaffuz açısından İngilizce bilenlere uygun geliyor. Ancak harflerin ayrımı çok zor olduğu için Gürcüce, öğrenilmesi en zor dillerden biri olarak kabul ediliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Köken. Antropologlar, arkeologlar ve dilbilimcilerin yanı sıra Gürcistan tarihçilerinin ve akademisyenlerinin çoğu, modern Gürcülerin atalarının Neolitik dönemden beri Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu'da yaşadığı konusunda hemfikirdir.
Günlük tümceler: გამარჯობა (gamarcoba) — Merhaba; Selam.
Günümüzde Gürcistan'da meskûn olan Azerî / Karapapak Türkleri zengin halk edebiyatı ürünlerine sahiptirler. Bu halk edebiyatının özgünlüğü ve kendine has özellikleri dikkat çekicidir.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Açıklama b) და – da = Gürcüce "ve" bağlacı. Açıklama c) 1....9 – 1 (bir)'den 19 (on dokuz)'a kadar sayılar.
gürcü dilinde erkek çocuğu/delikanlı anlamına gelen biçi kelimesinin seslenme halidir.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
Çok yaygın olmasa da Ermenice konuşan insanlara da rastlanmaktadır. Türkiye'den her yıl birçok kişi, Gürcistan'da seyahat etmektedir. Türkiye'den gelen kişiler Türkçe konuşan kişiler ile karşılaşmakta olup yabancılık çekmemektedir. Azerice ve Türkçe, Gürcistan'da konuşulan diğer dillere oranla daha az konuşulmaktadır.
Bunun için de, Ahıska Türklerinin Gürcü, Tatar, Azeri ve Kıpçak boylarına mensup olabileceği üzerinde durulmuştur.
Gürcistan Kürtleri
Ülkede yaklaşık 10 bin Kürt yaşıyor. Sovyetler döneminde ise yaklaşık 40 bin Kürt yaşıyordu. Gürcistan'daki Kürtler çoğunlukla Ezidi inancına mensup olmakla birlikte az sayıda Hristiyan Kürt de bulunuyor.
Gürcü vakayinamesi Kartlis Tshovreba'da yazılan bilgiye göre, 40.000 Kıpçak ve 5000 kölemen/köle sipahi (monaspa) Gürcistan'a göç etmiştir. Gürcistan topraklarına ilk dalga olarak gelen bu Kıpçaklara, yetmiş yıl sonra gelen ikinci dalga Kıpçaklardan ayırmak için Gürcü kaynaklarında Eski Kıpçaklar denir.
Gürcistan'ın Gürcüce ismi Sakartvelo (საქართველო; "Kartvelilerin ülkesi "), 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiştir ve geniş kullanımıyla 13. yüzyıla kadar tüm Orta Çağ Gürcistan Krallığı'na atıfta bulunur, kelime merkez Gürcistan bölgesi Kartli'den türetilmiştir.
Gürcistan'da ise, şerefe yerine “birlik” anlamına da gelen “gaumarcos” deniliyor.
Gürcüstan'ın resmi dili Gürcüce'dir.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcistan Lazları Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yaşayan, Güney Kafkas dillerini konuşan etnik gruplardan biridir. Gürcistan'da yaklaşık 2,000 Laz yaşamaktadır. Gürcistan'daki Laz kimliği büyük ölçüde Gürcü kimliği ile birleşmiştir ve "Laz" kelimesi sadece bölgesel bir kategori olarak kullanılmaktadır.
Gürcüce, Gürcistan'ın resmi dilidir; Gürcistan'ın dışında Türkiye, Azerbaycan ve Rusya'da Gürcü dilli topluluklar bulunmaktadır. Gürcüce Kafkas dilleri ailesinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri