Su soğudukça moleküller birbirine yaklaşmaktadır. En büyük yoğunluk ise +4 ℃ de yakalanır. Yani su en yüksek yoğunluğa +4 ℃ de ulaşır. Su molekülleri en yoğun +4 ℃ de bulunur.
g) Temiz su en yüksek yoğunluğa +4 derecede ulaşır.
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.
Ağır su (D2O), nükleer reaktörlerde kullanılan, hidrojen yerine ağır hidrojen (döteryum) izotopuna sahip, yoğunluğu yüksek sudur. 1932'de ilk kez suyun elektrolizi yolu ile Hugh Taylor bulmuştur. Su moleküllerinin çoğu atom ağırlığı 1 olan hidrojen ile 16 olan oksijenden meydana gelmiştir.
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
İlgili 15 soru bulundu
Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar. Bunun nedeni, 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşan suyun içerisindeki hidrojen moleküllerinin birbiriyle bağlanma şeklidir.
Çünkü buz ile çevrelenmiş 0 °C'deki suyun bardağın dibinde olmasını bekleriz ama görürüz ki buz suyun üzerinde yüzer. 4 °C'de su en yoğun halindedir.
Su, Güneş enerjisi sayesinde yeryüzünden buharlaşma ve terleme yoluyla atmosferin üst katlarına çıkarak bulutları oluşturur, bulutlar soğuk hava nedeniyle yoğunlaşır ve havanın sıcaklığına göre yağmur, kar, dolu gibi formlarda, yer çekiminin etkisiyle yeryüzüne geri iner.
Sıvılardaki yoğunluğu ise moleküllerin yakın oluşu ve dizilimine bağlıdır. Katıların yoğunluğunu hesaplarken kullanılan formül ( D=m/v) sıvıların yoğunluğunu hesaplarken de kullanılmaktadır. Suyun yoğunluğu ise 1g/sn metre küptür. Bir maddenin yoğunluğu hacmi ne olursa olsun aynı kalacaktır.
Suyun ısısı sıfırdan +4 dereceye çıkarken kütle yoğunlu artar çünkü suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 derecedir. Bu sayede yoğunluğu daha az olan buz suyun üstünde yüzebilir. Bu konuya bu platformdaki kaynaktan daha ayrıntılı bakabilirsiniz.
Suyun yoğunluğu 0°C ile 4°C arasında artar, sonra azalmaya başlar. Bunun nedeni, suyun 4°C'de en fazla hidrojen bağı kurabilmesi ve en sıkı paketlenmesidir. Bu sıcaklıktan sonra, hidrojen bağları kırılmaya başlar ve moleküller arası mesafe artar. Bu da suyun genleşmesine ve yoğunluğunun azalmasına yol açar.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Sıcaklık arttıkça sıvı genleşir, hacmi artar ve yoğunluk azalır. Hacim ve yoğunluk ters orantılıdır. (d=m/v) Sıcaklık azaldığında ise hacmi azalır, hacim azalırsa yoğunluk artar.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Suyun katı ve sıvı ile gaz hali üzerinden, değişik hallerde bulunur. Bu doğrultuda özellikle buzun erime noktası ile beraber katıdan sıvıya geçiş yapması belli bir derece kapsamında gerçekleşir. Bu bağlamda örneğin su 0 santigrat derece üzerinden deniz seviyesinde donma noktasına ulaşır.
Saf suyun yoğunluğu ve özkütlesi, sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişir. Sıcaklık arttıkça, suyun hacmi artar ve yoğunluğu azalır. Basınç arttıkça, suyun hacmi azalır ve yoğunluğu artar.
Her maddenin belli bir kütlesi bulunmaktadır. Bu doğrultuda sıvı bir cismin yoğunluğu kütlesi ve hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu doğrultuda sıvı bir madde soğudukça tanecikler arasındaki mesafe azalır ve taneciklerin hızı da azalmış olur. Böylece hacmi küçülür ve yoğunluğu artar.
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Suyun Buharlaşma Isısı
Suyun kaynama noktası olan 100 °C sıcaklıktaki buharlaşma ısısı 540 kal/gr'dır. Kinetik enerjisi yüksek olan bazı su moleküllerinin, su yüzeyinden düşük sıcaklıklarda bile ayrıldığını yani buharlaştığını da unutmamak gerekir.
Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi. Tercihimiz oda ısısında olan su."
Ancak gene de kaynatılmış suda da başka tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerden ilki, kaynamış suyun içinde bulunan karbonat, magnezyum ve kalsiyum gibi maddelerin kireç hâline dönüşmesidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri