TCK'nın 183. maddesiyle gürültüye neden olma eylemi suç olarak düzenlenmiştir. TCK'nın 183. maddesi düzenlemesi, gürültü konusunda kabahat ve suç olarak düzenlenen dördüncü eylemdir. İnsanlar tarafından beğenilmeyen ve insan üzerinde istenmeyen etkiler meydana getiren seslere gürültü denmektedir.
Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.450 TL para cezası kesilebilir.
TCK'nın 183. maddesine göre; “İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır”.
Apartman/Sitelerde gürültü yapmanın cezası, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Bu kanunlara ve suçun niteliğine göre yaptırım para cezası veya hapis cezası olabilir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır.
Gürültü yapan eğlence mekanlarını polis merkezine şikayet edebileceğiniz gibi bireysel şikayetleriniz için ise polisi arayıp TCK 183'e göre işlem yapmasını talep edebilirsiniz veya sulh hukuk mahkemesine dava açarak gürültünün önlenmesini de talep edebilirsiniz.
Hukukumuzda gürültü yapmak başta Kabahatler Kanunu ve Çevre Kanunu olmak üzere çeşitli kanunlarımız tarafından yasaklanmıştır.
Yine çözüm bulamıyorsanız bu halde polise şikayette bulunabilirsiniz. 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye idari para cezası kesilir. Lakin uygulamada çoğu zaman polis idari para cezası kesmek yerine komşunuzu kapıda uyarmayı tercih eder.
Kat mülkiyet kanuna göre, binalarda ses ve davranışlar ile huzuru bozmak yasaktır. Şikayet edilmesi halinde hukuki işlem başlatılır. Özetle komşuları rahatsız etmemek hem etik hem de yasal bir kuraldır. Ancak ne yazık ki bu tür kurallara aykırı davranışlar ile karşılaşılabiliyor.
-Elektronik aletler ve müzik aletleri yalnızca kullanılan odada duyulacak düzeyde çalıştırılmalıdır. -Pazar günleri ve resmi tatillerde apartmanda gereksiz gürültü yapılmamalıdır. -Gece saat 7'den sabah 7'ye kadar yüksek ses çıkarılmamalıdır.
Hafta içi 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yukarıda belirtildiği şekilde yüksek ses ve gürültü oluşturacak eylemlerde bulunmak yasaktır. Bu yasak hafta sonunun tamamını kapsar.
Gürültü yapan komşuya karşı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak rahatsızlık yarattığı unsurların ispatlanması halinde tedbir kararı talebinde bulunabilinir. Bu başvuruların avukat ile yapılması oldukça önemlidir.
Belediyeye şikâyetten sonuç alamazsanız Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şikâyet hattını arayın. Bakanlığın ceza vermesini sağlayın.
Gürültü Yapan Komşumu Nereye ve Nasıl Şikâyet Etmem Gerekir? başvurabilirsiniz. Polis ya da zabıta durum değerlendirmesi yaparak gürültü yapan komşunuza gerekli işlemleri yapacaktır. Sorun devam eder ise kat malikleri durumu sulh mahkemesine taşıma hakkına sahiptirler.
İnsanın dayanabileceği ses şiddeti 0-120 dB arasındadır. Ses şiddetinin 120 dB'in üstünde olması insan kulağında fiziksel zarar meydana getirebilir, acı verebilir ve işitme kaybına neden olabilir. Genelde, 85 dB'in üstü gürültü düzeylerinde, zamanla meydana gelen işitme rahatsızlıkları oluşmaktadır.
Komşuları rahatsız eden kiracı evden çıkarılabilir. Bu durumda ev sahibi, kiracıya bir ihtarname gönderecek ve ilgili durumun düzeltilmesi için en az 30 gün süre verecektir. Kiracı bu süre zarfında rahatsızlık halini ortadan kaldırmazsa ev sahibi tahliye davası açarak komşuları rahatsız eden kiracıyı evden çıkarabilir.
Bu kapsamda rahatsız edilen kat malikinin, komşusu hakkında uzaklaştırma kararı aldırabilmesi mümkündür. İzlenebilecek bir diğer yöntem ise, huzuru bozacak şekilde gürültü yapan kat malikinin, jandarma, zabıta ve karakol gibi yerlere başvurmak suretiyle şikâyet edilmesidir.
Üst kattan gelen hava doğuşumlu sesler bariyerli süngerpan veya bariyerli bondexpan üzerine alçıpan uygulamasıyla kesilmektedir. Televizyon sesleri, konuşma sesleri, yüksek desibeldeki müzik sesleri bu uygulama sayesinde engellenebilir.
2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği'nin 23. Maddesine göre şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kurallar belirlenmiş. İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında.
Dairenin kararında, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun "gürültü" başlıklı 36'ncı maddesinde, "Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 50 Türk lirası idari para cezası verilir." şeklindeki düzenleme bulunduğu, bunun ses değerinin aşılıp aşılmadığının teknik araçlarla denetimi ...
Kişisel, Ortam ve Çevresel Gürültü Ölçümü
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) ölçümleri kapsamında kişisel gürültü ölçümleri Türkiye'de kulak dışına konulan cihazlar ile belirlenmektedir. Bu yöntem ile özellikle kulaklık kullanarak yaşanılan maruziyetlerin tespiti mümkün olmamaktadır.
İlgili yasalara göre hafta içi yani mesai günlerinde öğle istirahat saatleri olan 13:00 ile 15:00 arasında; geceleri ise 19:00- 07:00 arasında gürültü yayacak hareketlerin yapılması yasak.
Komşuları rahatsız eden kiracı tahliye edilebilir. Kiracının komşuları rahatsız etmesi halinde, ev sahibi kiracıya bir ihtarname göndermeli ve en az 30 gün süre vererek rahatsızlığın giderilmesini kiracıdan istemelidir. Kiracı verilen süre içerisinde durumu düzeltmezse artık tahliye davası açılabilir.
Benzer bir düzenleme, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “Gürültü” başlıklı 36. maddesinde yer almaktadır. Buna göre; “ Başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri