Gut hastalığı bulunan kişiler ayak eklemlerinde ödem ve ağrı hissedebilir. Ayak başparmağı bu rahatsızlıktan en çok etkilenen eklemlerin başında gelir. Gut atağında ani ve keskin bir ağrı meydana gelir ve kişiler ayakları yanıyormuş gibi hissedebilir.
Aniden ortaya çıkan ve ataklar halinde seyreden gut hastalığı, sıklıkla ayak başparmağındaki eklemde meydana gelen ağrı, şişlik, kızarıklık ve ısı artışıyla belirti veriyor. Gut hastalığı ile kandaki ürik asit düzeyi arasında kuvvetli bir ilişki bulunuyor.
Gut, genellikle ayak başparmağının eklemini etkiler, ancak bu durum herhangi bir eklemde de oluşabilir.
Yapılacak olan kan testi ile ürik asit seviyesi tespit edilmektedir. Ürik asidin olması gereken en yüksek seviyesi 7 mg/dl'dir. Bunun üstünde olan değerlerde gut hastalığından şüphelenilebilir. Röntgen ve ultrason ile şişliklerinin görülmesinin ardından ise kesin tanı için şiş eklemlerden sıvı almak gerekmektedir.
Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Gut, eklemlerde ve çevresinde ürik asit kristallerinin birikmesine bağlı olarak yine eklemlerde kızarıklık ve hassasiyete neden olan ağrılı bir artrit türüdür. Sağlıklı bir vücutta, maddeler ürik aside dönüştürülerek vücuttan atılır.
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Gut ürik asit birikimi ile karakterize çeşitli durumları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu birikim genellikle kişinin ayaklarında meydana gelir. Gut hastalığı bulunan kişiler ayak eklemlerinde ödem ve ağrı hissedebilir. Ayak başparmağı bu rahatsızlıktan en çok etkilenen eklemlerin başında gelir.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Çok fazla protein alındığında vücudumuzda ürik asit birikebilir. Sağlıklı bir metabolizma ürik asitleri vücuttan atar, ancak vücudun bunları atamaması ve kanda ürik asitin artmasıyla gut hastalığı oluşur.
Kandaki ürik asit miktarının artışından kaynaklanan ve tarihte kralların hastalığı veya zengin hastalığı olarak anılan Gut hastalığı, etkin bir şekilde tedavi edilmezse zamanla böbrek taşı ve böbrek yetmezliğine yol açabildiği gibi, kemiklerde, damarlarda ve eklemlerde büyük hasara neden olabilir.
GUT HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
İleri gut: Gut hastalığı iyi tedavi edilmezse, ürat kristalleri cilt altında toplanarak tofüs denilen nodüllere neden olur. Bu nodüller sıklıkla el ve ayak parmakları, kulak sayvanı, dirsek, aşil tendonu ve ayak tabanında birikir.
Gut hastalığı şüphesinde, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların takibinde ve böbrek taşı oluşumlarıyla böbrek yetmezliği riski olan hastalarda ürik asit testiyle kanda biriken ürik asit seviyesi laboratuvar ortamında ölçülür.
Ürik asit yüksekliğinde sık karşılaşılan Gut Hastalığı kronik enflamatuvar bir hastalık olup eklemlerde şiddetli ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkar ve sıklıkla ayak başparmağının eklemini tutar. Diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir.
Atak birkaç günle bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bazen o eklemde daha azalmakla birkaç hafta daha rahatsızlık kalabilir. Gut, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve diyetle gut ataklarının önüne geçmek mümkündür.
Gut Hastalığı Tedavisi
Akut gut hastalığı tedavisinde; ağrı kesici ilaçlar, kolşisin denilen ilaç ve steroidler (kortizon) kullanılmaktadır. Kandaki ürik asit seviyeleri aşırı yüksek ise idrarla ürik asit atımını artıran ilaçlar kullanılabilir.
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, mısır, çerezler, hububat ürünleri, ceviz kaju, keten tohumu badem güvenle tüketilebilir. Bu besinlerin ürik asit düzeyini düşürücü etkileri bilinmektedir. Meyveler, süt ve süt ürünleri de tüketilebilir.
Gut Belirtileri
Ağrı, başladıktan sonra ilk 4 ile 12 saat içinde en şiddetli formundadır. Kalıcı rahatsızlık: En şiddetli ağrı azaldıktan sonra, bazı eklem rahatsızlıkları birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Şiddetli eklem ağrısı
Gut hastalığı genellikle ayak baş parmak eklemini tutmakla birlikte diğer bütün eklemleri tutabilir. Diğer sıklıkla etkilenebilen eklemler; ayak bilekleri, dirsekler, el bilekleri ve parmaklardır. Ağrı genellikle atağın ilk 12 saatinde en şiddetli düzeydedir.
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür? Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Genellikle 40 ila 65 yaş arasında ortaya çıkan gut hastalığı kadınlarda menopoz dönemi tamamlandıktan sonra görülmeye başlanır. 40 yaş altında gut hastalığı görülmesi, sadece dünyada birkaç vaka ile sınırlıdır.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
-İyi bir C vitamini kaynağı olması bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, aterosklerozis ve yüksek ürik asit seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri