Organizmanın, bir uyarıcıya karşı gösterdiği tepkiyi, daha sonra o uyarıcıyla karşılaştığında tekrar göstermesidir. Diğer bir ifadeyle Guthrie'nin bitişikliği uyarıcı-tepki bitişikliğidir.
3. Zıt – Tepki Yöntemi (Karşıt Koşullanma)
Bireye yapmaktan kaçındığı ve hoşlanmadığı davranış, hoşlandığı ve yapmak istediği bir davranış ile birlikte yaptırılır. Zıt tepki yönteminde, istenmeyen davranışı ortaya çıkaran uyarıcı, tam tersi bir davranışa neden olması beklenen diğer bir uyarıcıyla eşleştirilir.
Eşik Yöntemi: Uyarıcı çok az dozda verilerek istenmeyen tepkinin çağrışımının, ortaya çıkması engellenir. Uyarıcının dozu istenmeyen tepkiyi doğuracak tepkiyi aşmadan zamanla yavaş yavaş arttırılır (Senemoğlu, 2011, s:123).
3- Zıt Tepki Yöntemi ( Uyuşmayan Uyarıcılar Yöntemi)
İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt tepki) meydana getirecek uyarıcı ile birlikte sunulur. Bu farklı uyarıcıların ortaya çıkardığı tepkiler, bırakılması istenen tepkilerle uyuşmayacaktır.
Eşik yöntemi Guthrie'ye aittir. Guthrie'ye göre öğrenmenin tek yasası bitişiklik olmaktadır. Bitişikliği, bir uyarıcıya karşı yapılan tepkinin daha sonra benzer nitelikteki uyarıcıyla karşılaşılması durumunda da gösterilme eğilimi olarak tanımlamaktadı.
İlgili 40 soru bulundu
Yakınlık kuramı olarak isimlendirilen Guthrie'nin kuramına göre, öğrenme tek bir ilke ile açıklanabilir ve o da “bitişiklik” ilkesidir. Guthrie, belli bir uyarıcıya karşı gösterilen tepkinin, sonraki bir zaman diliminde aynı uyarıcı ile karşılaşıldığında da gösterilme eğilimi olduğunu belirtir.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir.
Zıt Uyarıcıya Koşullanma: İstenmeyen davranışa neden olan uyarıcının o uyarıcıya zıt başka bir uyarıcı ile eşlenerek bu davranışın söndürülmesi işlemine zıt uyarıcıya koşullanma denilmektedir.
Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
Karşıt tepki kurma, adından anlaşılacağı gibi içimizden geçen kabul edilmez buluğumuz dürtülerin, isteklerin tam zıddının yapılması, savunulması şeklinde ortaya çıkar. Dedikodularda ve başkalarını acımasızca eleştirilerinde sıkça görüldüğü düşünülen bir mekanizmadır.
Watson öğrenme için pekiştirmeye ihtiyaç olmadığını savunur. Öğrenmenin bitişiklik ve tekrar sayesinde gerçekleştiğini belirtir. Ona göre koşullu ve koşulsuz uyarıcılar ne kadar sık verilirse öğrenme de o kadar güçlenmektedir. Bir uyarıcıya verilecek tepki, uyarıcıya karşı en son ve en sık yapılmış tepkidir.
Bitişiklik Kuramı (Watson ve Guthrıe)
Dereceli maruz bırakma terapisi olarak da bilinen sistematik duyarsızlaştırma, Güney Afrikalı psikiyatrist Joseph Wolpe tarafından geliştirilen bir tür davranış terapisidir.
Karşıt Tepki Geliştirme: Bir kişinin isteğinin (duygusunun) kabul edilemeyecek düzeyde olması ve bu isteğinin (duygusunun) tam tersi bir tepki geliştirmesidir. Yeğeninin evde sevdiği bir çiçeği yolması üzerine yeğenine bağırmak isteyen bir kişinin onu sevmesidir.
bir uyarıcıya belirli bir biçimde tepkide bulunmaya koşullanmış olan canlının, aynı uyarıcıya, ilk tepkiyle genellikle uyuşmayan farklı bir tepki vermesi için eğitilmesi. İstenmeyen davranışın ortadan kaldırılmasına yönelik DAVRANIŞ TEDAVİSİ'nde çoğunlukla bu işlem kullanılır.
Bir kişi dışarıda acıktığı bir sırada herhangi bir lokantaya girerek köfte ekmek yiyor. Akşam saatlerinde bu kişide mide bulantısı olmaya başlıyor. Kişi bu durumu öğlen saatlerinde yediği köfte ekmeğe bağlarsa ve bir daha köfte ekmek yemez ya da o lokantaya gitmezse burada garcia etkisi oluşmuş olmaktadır.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Yanıt kelimesinin zıt anlamı olan iki farklı kelime bulunmaktadır. Bunlardan ilki sual olurken, ikincisi ise soru olmaktadır. Hem soru hem de sual kelimeleri ise dilimizde isim grubunda yer alan kelimeler arasında yer almaktadır.
Başka bir tanımla davranış, organizmanın belirli uyarıcılara karşı gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Davranış olgusunu uyarıcı, organizma ve tepki arasındaki karşılıklı ilişkilerin bir sonucu olarak değerlendirmek mümkündür.
2. BIKTIRMA YÖNTEMİ:Uyarıcılar yoğun bir şekilde tepki yapmaktan bıkıncaya kadar verilir. Örnek : Eline aldığı her şeyi camdan vb yerden atan bir couk düşünelim. Bu çocukla en çok attığı nesneleri önüne koyarak atması yönünde yönerge vererek atması iteriz.
Gestalt, 20. yüzyılın sonlarında, Almanya'da ortaya çıkan; algı ve kavrama süreçlerine odaklanarak, algıya yön veren temel yasaları tanımlayan bir psikoloji kuramı. Bu kuram basitçe, bütünün, onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlası olduğunu savunuyor.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Phi Fenomeni, sabit olan nesnelerin belli bir aralıkta ve hızlı bir biçimde sunulması sonucunda oluşan, gerçekte olmayan hareket algısıdır. Arka arkaya gelen resim ya da ışık noktaları bir birim olarak algılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri