Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
- Sinek kağıdı ve balık yağı kullanmak suretiyle güve tuzağı yapılabilir. - Sirke karışımı ile beraber mutfak dolapları temizlenebilir. - Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir.
Evinizde kelebek görüyorsanız, evinizde sakladığınız bakliyat çeşitlerinde güve oluşmuş demektir. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyat ürünlerinin saklama koşulları çok önemlidir. Bu gıda ürünlerini ağzı açık şekilde muhafaza ederseniz kısa süre içerisinde bu ürünlerde güve oluşumu gözlemlenir.
Çoğu güve türü zararsızdır ve doğada önemli bir ekolojik rol oynarlar. Ancak ev güvesi ve kıyafet güvesi gibi bazı türler, evlerde ve depolarda zararlı olabilir. Kıyafet güvesi larvaları, kumaşlara zarar verirken ev güvesi larvaları ise kuru gıdalara ve tahıllara zarar verebilir.
Başlarda küçük böcek şeklinde oluşan güveler daha sonra kelebek olur ve uçmaya başlarlar. Bir anda çoğalarak tüm mutfağınızı ve giysi dolaplarınızı sarabilirler. Eğer mutfağınızda güve oluştuysa sakladığınız tüm ürünleri kontrol etmeniz gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Çünkü güvelerin en sevdiği şeylerin başında tozlu, kirli giysiler gelir. Bu nedenle kirli ve tozlu giysilerinizi gardıroba koymamalısınız. Mevsimi olmayan giyecekleri kaldırmadan önce güvelere karşı önleminizi almanız oldukça önemli. Uzun süre karanlıkta, kapalı bir alanda kalacak giysiler güvelere davetiye çıkarıyor.
Halı (Elbise) Güvesi, deri koltuk, kumaş, kürk, yünlü ve ipek kumaşları gibi eşyalar arasında yuva yapar ve buralara yumurtalarını bırakır.Aynı zamanda deri koltuk, kumaş, kürk gibi materyalleri kemirerek onlara zarar verir.Halı (Elbise) güveleri açlığa ve susuzluğa oldukça dayanıklılığı ile bilinirken, alerjik ...
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Güney Amerika'da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kelebeklerin ömrü 1 günden daha uzundur.
Daha çok hava almayan karanlık ve rutubetli alanlar güve kelebeklerinin en sevdiği ortamlardır. Güvelerde aynı sinek yada böcekler gibi dışarıdan da evlerimize girebilirler.
Yetişkin güveler sıvı bir diyetle yaşar ve çok az yiyeceğe ihtiyaç duyar. Çiçek nektarından gelen sıvıyı, çürüyen meyvelerden gelen sıvıları, bitki özsuyu ve hatta kuş pisliği veya hayvan gübresinden besinlerini elde ederler. Güve tırtılları çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve bulabildikleri ne varsa tüketirler.
Evinizde güve istilası yaşanıyor olsa bile, güveler karanfil kokusunun olduğu bölgelere yönelmeyecektir. Defne Yaprakları: Defne yaprağının oldukça yoğun bir kokusu vardır ve güveler bu kokuyu sevmezler.
Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere (böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır.
Sıvı ilaç ULV(Sisleme) veya pompa ile püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Güve problemi olan alan detaylı bir şekilde sıvı ilaçla ilaçlanmaktadır. Güve ilaçlaması uzman ekibimiz tarafından profesyonelce yapılmaktadır. Güve ilaçlamada kokulu ilaçlama yapılabileceği gibi kokusuz ilaçlama da yapılabilir.
Güveler ve tırtılların bazılarında vücut dış yüzeylerinde kendilerini savunmak amacıyla doğrudan tahriş veya çeşitli toksinleri iletme yeteneğine sahip tüyleri veya keskin dikenler bulunmaktadır. Bunlar ile doğrudan temas deride bir tepki uyandırmakta ve kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Güveler pozitif olarak fototaktiktir, yani otomatik olarak ışığa doğru hareket ederler. Fototaksi, organizmaların ışık kaynaklarına doğrudan tepki verme yetilerine verilen bir isimdir. Işığa yönelim pozitif fototaksi, ışıktan kaçma ise negatif fototaksi olarak tanımlanmaktadır.
Güve larvaları yaklaşık 10 gün içinde yumurtadan çıkar ve yaklaşık 1–1,5 ay içinde ergin bir güveolur. Güve zararlısının birçok türü vardır. Yaşam koşulları türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Güve, kanatlı küçük bir böcek türüdür.
Kelebeğe benzemesi dolayısıyla kelebekle karıştırılabilen bu böcek türünün boyu 1 cm civarındadır. Yiyeceklerinize zarar veren, paket halinde pirincinizi, bulgurunuzu atmak zorunda bırakan bu küçük canlılar, insana ise zarar veremez. Güve ısırır mı diye endişe etmenize gerek yok.
Güveler ev ve iş yerlerinde kiler, mutfak gibi alanlarda bulunurlar. Özellikle kiler gibi alanlarda yaygın olarak bulunan güve çeşitleri nemli ve sıcak ortam buldukları anda üremeye başlarlar. Güveler çoğu zaman yün ve benzeri kıyafetlerin arasında ürerler.
Güveler Ne Yer? Güve larvaları belirli bir diyete sahiptir. Tipik olarak ipek, yün, kaşmir, angora veya kürk gibi hayvansal liflerden ve keratin içeren malzemelerden yapılan giysileri severler.
Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad.
Diken kelebeği türünden binlerce kelebeğin ilk kez bu kadar yoğun görüldüğünü ve bunun nedeninin iklimsel olaylara bağlı olduğunu belirten Karaçetin, kelebeklerin baharın ve göç mevsiminin habercisi olduğunu ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri