Güven genellikle, bir kişinin dürüstlüğüne olan inancımız olarak tanımlanır. Araştırmalar, güvenin ilişkilerde emniyet hissini artırırken, savunmacı ihtiyaçları azalttığını öne sürüyor. Ayrıca güven hissi, insanların duygularını ve isteklerini muhataplarıyla daha rahat paylaşmalarını da teşvik ediyor.
İlişkilerde güven önemlidir çünkü daha açık ve verici olmanızı sağlar. Partnerinize güvenirseniz, onun kusurlarını veya sizi rahatsız eden davranışlarını bağışlama olasılığınız daha yüksek olur çünkü genel olarak ona inanırsınız ve onun arkanızı kolladığını bilirsiniz.
Herkesin ortak anlayışına uygun biçimde insan ilişkilerinin temelini oluşturan en önemli duygu olan güven, geliştikçe karşımızdaki kişiye veya iş bağlamında kuruma olan bağlılığı artıran, motivasyonu yükselten, inanç ve aidiyeti destekleyen çok önemli bir unsur.
Bir ilişkide güven eksikliği varsa, bu durum zararlı düşüncelere, davranışlara, duygulara dolaysıyla toksik ilişkiye sebep olabilir. Bu durumlara örnek olarak, olumsuz nitelikler, şüphelenme ve kıskançlık verilebilir. Zamanla, bu olumsuz davranışlar fiziksel ya da duygusal istismara yol açabilir.
Arkadaşlıkta güven neden önemlidir? Güven, arkadaşlıklarının sağlam bir zemine oturabilmesi ve devam edebilmesi için önemlidir. Çünkü arkadaş demek, kendini yakın hissettiğin, hayatında yer edinmiş, senin korkularını, zaaflarını ya da sana keyif veren, mutlu eden durumları bilen insan demektir.
İlgili 18 soru bulundu
İnsanın kendisine güven duyması, kendini ve sınırlarını kabul etmesi ile başlar ve kendi iç sesine kulak vermesiyle şekillenir. İnsanın temel ahlaki değerlerini ve bu konudaki kararlılığını içine alır. örneğin, kişi yanlış olduğuna inandığı bir şeyi “başkaları yapıyor” diye yapmaz.
İlişkilerdeki güven kırılması, ya her iki tarafın ya da bir tarafın tutarsızlıkları ve istikrarsız olduğu durumlarda meydana çıkar. Bu konu çözülmezse her iki kişi için de çığın altında kalmak kaçınılmaz hale gelir.
İnsanlar arasındaki en temel duygulardan birisi güven duygusudur. Kişi karşısındaki kişiye güveniyorsa onunla yakınlaşır, sırlarını paylaşır. Bu sebeple ilişkisel açıdan güvenin varlığı çok önemlidir.
Bu bağlamda sosyal güven; farklı etnik, dini, sınıfsal, dilsel ve kültürel niteliklerin merkeze alınmayarak kişilerin, diğerlerini tanımasalar dahi, aynı toplumu paylaştığı insanlara güvenmesi şeklinde tanımlanabilir.
Temel güven duygusu, bebeğin ilk yıllarındaki yaşantılardan edindiği çıkarımlara dayanarak diğer insanlara yönelik olarak geliştirdiği tutumlardır. "Güven" kavramı, bireyin hem kendine hem de başkalarına olan güvenini ifade eder. kurabilmektedirler.
Güven insan ilişkilerinde huzura olduğu kadar karmaşaya da yol açan temel duygudur. Güven ortamında olduğunu hissetmek huzur verir ve korku, çekinme, kuşku duyguları olmaksızın bağlanmaya imkân verir. Güven duymak, ilişki içinde zarar görmeyeceğine emin olmak ve kendini koşulsuz teslim etmektir.
Karşı tarafın kötü bir şey yapmayacağından emin olmak da güven olarak nitelendirilir. 11. yüzyılda literatüre giren bu kelime birçok deyimde ve kalıp ifadenin içinde kullanılır. Örnekler: 1- Güvendiği Dağlara Kar Yağmak 2- Güven Beslemek 3- Güvenini Kazanmak.
Kendine güven; kişinin, korku, çekinme ve kuşku duymadan kendisine inanması olarak tarif edilebilir. Kendine güvenen kişi, hayata yapıcı ve olumlu bir gözle bakar. Kendisine, yetenek ve yetkinliklerine inanır.
Güven duygusu, bebeklerin 0-2 yaş döneminde gelişen bir duygu olarak bilinir. Bu duygu, bebeğin ilk yıllarında ailesi ve çevresinin davranışlarından edindiği izlenimlerle oluşur.
Güven. Birinin sözünden emin olmak olarak adlandırabilirsiniz, davranışlarından emin olmak, söylediklerinden, sustuklarından, hatta hissettirdiklerinden. Biriyle bir ilişki kurabilmek, kurulan ilişkiyi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmenin temelinde o kişiye duyduğumuz güven duygusu yatıyor.
Güven, iki kişinin hiçbir baskı ve etki altında kalmadan birbirine karşı iyi niyet besleyerek korku, kaygı ve şüphe duymaksızın birbirlerine bağlanma, yakın olma, yakın hissetme ve inanma halidir. Sadakat ise, içinde tek olma, biricik olma, özel olma değer yargılarını içeren güven duygusunun daha da güçlü halidir.
Güvenin kozmik, bir anlamıyla metafizik yorumudur bu. Güven, insanın varlık alanına erişmesiyle farklı biçimlerde kendini gösteriyor. Bir duygu, bir davranış biçimi, bir tutum olarak yaşanıyor. Güven en yoğun en alışılmış biçimiyle insan ilişkilerinde ahlak alanında görünüyor.
Güven, birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. Güvendiğiniz kişiye kendinizi tüm açıklığıyla sunar, duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşırsınız, çünkü güvenin olduğu yerde dürüstlük, yakınlık, destek ve en önemlisi taahhüt vardır.
Güven Ortamının Vazgeçilmezliği
Bir genelleme yaparak; toplumu ve toplumu oluşturan bütün kurumları ayakta tutan, onların uzun süreli olmalarını ve yıkılma- malarını sağlayan temel unsurun "güven ortamı" olduğunu söylemek mümkündür.
Güven, insan ilişkilerinin zayıfladığı özellikle son yüzyılda ihtiyaç duyulan önemli bir duygu ve olgudur. Küreselleşme, getirdiği avantajlarla birlikte, toplumsal güvene olumsuz yönde etki eden birçok eylem kalıplarıyla da bireye etki etmiştir.
Sevgi genellikle anında bitmez ancak yavaş yavaş azalan bir duygudur sevgi. Ancak güven ise bambaşka. Güven, basit bir yalan ile sarsılabilir. Güven duygusu kendini karşıdaki kişiye emanet etmektir.
İlişkilerde dürüst olmak güçlü bir iletişimin temel şartlarından biridir. Kişi karşı tarafla olan iletişiminde duygularını ve düşüncelerini dürüst bir şekilde söylüyorsa kendi duygularına sahip çıkmış olur. Karşı tarafı da sakince dinleyebilir ve anlayabilir bu da sağlıklı bir iletişimin kurulmasını sağlamış olur.
Paranoid hastalar kendi hayatlarına dair herhangi bir konuyu başkalarıyla paylaşmak istemezler. Güven problemi yaşadıkları için anlattıklarının kendi aleyhinde kullanabileceği inancını taşırlar. Kimseyle yakın ilişki kurmazlar. İnsanların dostluk ve arkadaşlıklarına inanmazlar.
Mutlak güven, kararın uygulanması, deneyin kullanılması, kontrolün yapısından kaynaklanan sınırlamalar ve bazı delil tiplerinin kalitatif yapısı gibi bazı faktörlerden dolayı mümkün değildir. Onaylayıcı veya doğrulayıcı, toplanan delili değerlendirir ve onaylama veya doğrulama açıklamasında kararını ifade eder.
Açık fikirli olmak, karşıdakinin düşüncesine önem vermek ve iyi bir dinleyici olmak güven kazanmak için önemlidir. Aynı şekilde, şeffaf olmak ve gerçeği saklamamak ya da ertelememek güven kazanmanın yollarından biridir. Bir başka konu ise tutarlılıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri