Bilgisayar ana kart arızasının en çok bilinen nedenleri arasında elektrik dalgalanmaları, fiziksel hasar veya aşırı ısınma sayılabilir. Bu tehlikelerden bazıları kaçınılmazdır ve bilgisayar modelinize bağlı olarak olasılıklar değişebilir.
Ancak, çok ciddi şekilde yanan bazı anakartlarda tamir olmayabiliyor. Anakart yanması durumunda plakanın üzerinde bulunan komponentleri ve lehimlerini değiştirerek anakartın yanma problemini çözmüş olursunuz. Yeni nesil anakartlar elektronik ortamda üretiliyor. Bu aşamada lehimleri tamir etmek çok daha kolay olacaktır.
Anakart yandıysa açılmaz, fazlada zorlama diğer bileşenlere zarar verebilirsin.
Cihazın içinde biriken toz, anakartın bozulmasına sebep olur. Televizyon zaman zaman küçük bir el süpürgesiyle temizlenerek bozulmalara karşı önlem alınabilir. Ancak anakart yanmasının en büyük sebebi voltaj dengesizliğidir.
Bilgisayarda oluşan voltaj sorunlarından dolayı anakart arızalanabilir. Anakarta sıvı teması sonucu bozulabilir. Bios'un hatalı olmasından veya bilgisayar sisteminin kaldırmamasından kaynaklı anakart arızası meydana gelebilir. Bilgisayarın darbe alması sonucu anakartta çatlama meydana gelebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Çoğu bilgisayar bileşeninde olduğu gibi, bir ana kart arızalanmasının en büyük nedenlerinden biri aşırı ısınmadır. Tüm bilgisayar bileşenleri özellikle ısıya karşı hassastır ve bazen bilgisayarın içi oldukça fazla ısınabilir. Zamanla, bu ana kartı aşındırır ve arızalanmasına neden olabilir.
İşte, anakart arızasının en yaygın belirtileri: Bilgisayarınızın açılmaması veya çalıştırılması zorlaşması Ekran kartı veya işlemci hataları Yavaşlamış sistem performansı
Laptop Anakart Tamiri Kaç Para? Laptop anakart anakartının besleme ünitesinde arıza olduğu takdirde ortalama 650₺ civarında bir masraf çıkar. Laptop ekran kartı tamiri ve ekran çipi değişimi gerektiği takdirde ortalama 600₺ ile 1200₺ arasında bir masraf çıkar.
Bilgisayarınıza uygun anakart bulamazsanız, hemen endişelenmeyin; çünkü, alternatif ekran kartı tamiri yolları elbette var. Bu yollardan bir tanesi, arızalı olan anakartınız üzerinde bakım ve onarım yapılmasıdır. Fakat, anakart değişimine göre, anakart tamiri daha sağlıklı ve kesin bir yöntemdir.
Donanımsal arızalar, fiziksel bileşenlerdeki bir sorundan kaynaklanır ve bazen anakartın değiştirilmesini gerektirir. Ancak, bazı durumlarda arızalı bir parçanın tamir edilmesi mümkündür. Bunun için, karttaki parçaların incelenmesi, lehimlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.
Hayır silinmez. Kayıtlı olan bilgileriniz, oyunlarınız ve programlarınız mevcut diskinize kaydedilir.
Telefonun düşürülmesi veya darbe alması
Telefon düştüğünde ya da dışarıdan herhangi bir sert darbe aldığında, cihazın zarar görmesine ve anakartın arızalanmasına neden olabilir. Ayrıca dışarıdan gelen sıvı teması da anakarta zarar verebilir.
Anakartı yanan telefonun içerisindeki verilerin kurtarılması mümkündür. Öncelikle telefon özel cihaz ile içi açılarak verilerin depolandığı NAND çip sökülür, sökülen çip özel cihaza bağlanarak çözümlenmesi yapılır ve çip içerisindeki veriler kurtarılaya başlanır.
Fazla ısınmaya bağlı olarak bozulma yaşanan anakartlar üzerindeki problemlerin tespit edilmesinin ardından tamir işlemi yapılabiliyorsa tamir, yapılamıyorsa Anakart değişimi yapılmaktadır.
Bir bilgisayar veya elektronik cihazın ana kartının hasar gördüğü veya performansının artırılması gerektiği durumlarda yapılır. Anakart değişimi, tüm bileşenleri için merkezi bir kontrol birimidir ve cihazın düzgün çalışması için gereklidir. Genellikle uzman teknisyenler tarafından yapılır.
Laptop anakart arızalarına neden olan etmenlerin başında besleme yani power supply arızaları gelir. Kaliteli ve orijinal adaptör kullanmayanların bu sorunla karşılaşması yüksek ihtimaldir. Bir başka deyişle, voltaj ve güç dengesizlikleri bahsettiğimiz soruna sebep olur.
Hectopat. Fiziksel hasar ve enerji kaynaklı yanık yok ise garantiye girer.
Anakart yüzeyinde sürekli olarak biriken toz ve kir parçaları bir zaman sonra anakartı bozmaya başlayacaktır.
Bilgisayarımızda zaman zaman belli sorunlar ile karşılaşabiliriz. Bunlardan bazıları anakarta güç gitmemesi, güç kaynağında olan patlaklıkların ekran kartı ile temassızlığı, panelden ekrana görüntü aktarımının olmaması vb. durumlardır.
Birçok fiziksel hasarlardan veya bilgisayarda virüs gibi zarar verecek etkenlerden dolayı laptop bilgisayarın anakartında sorun yaşanabilir. Bu sorunlar, laptop anakart tamiri veya anakart değişimi ile giderilebilir.
Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir. Aynı zamanda her bir parçanın verimli çalışmasını sağlar. Anakart, yalnızca bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda kullanılmaz.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır uygulamasını açın. Karşınıza gelen pencereye cmd yazarak Tamam seçeneğine veya Enter tuşun tıklayın. Açılan siyah renkli Komut Sistemi içerisine wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazarak Enter'a basın. Burada karşınıza anakartın model numarası gibi bilgiler gelecek.
anakartın üzerindeki transistör, kondansatörlerin genelde voltaj dalgalanmaları veyahut sıvı teması nedeni ile bozulması. eski model bir bilgisayar ve laptop ise aynısını bulmak için çok uğraştırır, çok pahalı olması da cabası. yeni bilgisayar almak daha mantıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri