Ancak O, risalet öncesi hayatında ve peygamber olarak gönderildikten sonra da içinde bulunduğu toplumda güvenilen bir insan olarak yaşamış ve bundan dolayı da kendisine Muhammed el-Emîn denilmiştir.
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Peygamber'e verilen sıfatlardan biri. Emîn sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelir. Kaynaklarda belirtildiğine göre Hz. Muhammed, Cenâb-ı Hakk'ın himayesi sebebiyle Câhiliye devrinin yaygın kötülüklerinden hiçbirine bulaşmadan tertemiz büyüdü.
Güvenilirlik, esasında bütün peygamberlerin ortak özelliğidir. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) de tüm hayatında bu özelliği taşımıştır. Vefâlı, sözünde duran, mert, doğru sözlü ve güvenilir olduğu için halk arasında “Muhammedüni'l-Emîn”, yani “Güvenilir Muhammed” lâkabıyla ün kazanmıştır.
Mekkeliler Hz. Muhammed'e peygamber olmadan önce Muhammed'ül Emin diye seslenirlerdi. Peygamber efendimiz, dürüst ve örnek bir kişilikti.
İlgili 16 soru bulundu
PEYGAMBERLERİN SIFATLARI. Peygamberlerin sıfatları emânet, sıdk, fetânet, ismet ve tebliğ olmak üzere beş tanedir. Emânet: “Güvenilir olmak” demektir. Peygamberlerin hepsi doğru ve güvenilir kişilerdir.
Emin sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelir. Kaynaklarda belirtildiğine göre Hz. Muhammed (asm), Cenab-ı Hakk'ın himayesi sebebiyle Cahiliye devrinin yaygın kötülüklerinden hiçbirine bulaşmadan tertemiz büyüdü.
Emanet = Güvenilir Olmasina Denir. Sıdk = Dürüst Olmasina Denir.
Kelâm ilminde bütün peygamberlerin beş niteliğinden birinin sıdk olduğu belirtilir (bk. PEYGAMBER). Hemen bütün ahlâk ve tasavvuf kitaplarında sıdk başlıca ahlâkî erdemlerden biri diye gösterilir.
Güvenilir olmak ise emin olmak emanet sahibi olmak emanete sahip çıkmaktır. Emanet, İmanın Tezahürü ve Müminin Şiarıdır. “İman” ve “emanet” kelimelerinin aynı kökten gelmekte oluşu bile emanet, güvenilir olmak konusunun İslam nazarında ne denli önemli bir yeri olduğunun işaretidir.
Hatemü'n Nebiyyin, Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusu demektir. Ve islam dininde imanın ayrılmaz parçası olarak bilinmektedir. Okullarda Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi tanımı olarak verilen Hatemü'n Nebiyyin, son peygamber olduğu ve peygamberliğin sona erdiğini ifade etmektedir.
Emîn Sıfatı
Sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelen emîn, emniyet ve emânet kelimeleri Arapçada e-m-n kökünden gelmektedir.
Araplar arasında, ilk doğan çocuğa nisbetle künye alma ve bu künye ile anılma âdeti eskiden beri mevcuttur (bk. KÜNYE). Resûl-i Ekrem de Hz. Hatice'den olan ilk oğlu Kāsım'a nisbetle Ebü'l-Kāsım künyesini almıştır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Babası Ebû Bekir b. Ebû Kuhâfe, es-Sıddîk lakabıyla tanındığı için kendisine Âişe es-Sıddîka (es-Sâdıka) binti's-Sıddîk denilmiştir. Annesi, Kinâne kabilesinden Ümmü Rûmân bint Âmir b. Uveymir'dir.
Peygamberin hadislerinde bu konunun önemine özellikle vurgu yapıldığını görmekteyiz. "Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir. Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez.
Bu konuda Kur'an'da şöyle buyrulur: “Bir peygamber için emanete hıyanet yaraşmaz...”[1] Emanet sıfatının zıddı olan hıyanet, onlar hakkında düşünülmesi imkânsız olan bir sıfattır. Bütün peygamberler son derece emin, güvenilir, dürüst ve mümtaz şahsiyetlerdir.
Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir (bk. DA'VET; PEYGAMBER).
Beyan sözcüğünden türeyen tebyin, aslında Arapçadır ve anlamı ise "bir şeyi açıklamak", "anlaşılmasını sağlamak" ve "anlaşılır kılmak"tır. Üstü kapalı olan, derin mânâlara sahip olan ve her insanın anlaması kolay olmayan bilgilerin açıklığa kavuşturulması anlamına gelir. Tebyin, aslında peygamberlerin temel görevidir.
bir sitenin kaynaklarından verilmiş veya doğru bilgi kaynağıdır. Güvenilir bilgi özellikle site veya sokak adreslerinde verilen bilgilerin doğru ve sizin ve iç güdülerinizin bu bilgiye güvenmeniz ve kuşku duymamanıza deniz.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Allah (c.c.)'ın bir ismi ve resullerin bir vasfını belirten Kur'an-ı bir terim. "el-Emin", "E-Mi-Ne" fiilinden ism-i fâildir. "E-Mi-Ne"; korkusuz ve âsude olmak, "el-Emin" ise "koruma muhâfızı, bir şeyi koruyan, güvenilen, itimatlı adam, hâin olmayan" anlamındadır.
Ümmet-i Muhammed ise yeryüzünde Hz. Muhammed (s.a.v)'a iman eden bütün Müslümanların oluşturduğu büyük topluluğun adıdır. Onlara İslam ümmeti veya ümmet-i icabet de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri