Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kira tespit davasında bilirkişi ne yapar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kira tespit davasında bilirkişi ne yapar?

Bilirkişiler gerekli notları alır ve raporlarını düzenleyerek Mahkemeye sunarlar. Aksi bir durum yok ise (itiraz vb.) mahkeme kararını açıklar ve yeni kira bedeli belli olur. Sulh Hukuk Mahkemesi Yüksek Mahkeme uygulamalarına göre “hak ve nesafet” ilkesi gereğince karar almalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratkiziloz.com.tr

Kira tespit davasında bilirkişi neye bakar?

Bilirkişi raporunda nitelikleri yazılı ve aynı cadde üzerinde bulunan işyerlerinin kira paralarına oranla dava konusu yerin raporun sonuç bölümünde belirtilen kira parasının üzerinde bir kira parası getirebileceği açıkça anlaşılmaktadır. Kira parası hak ve nesafet ilkelerine göre hakim tarafından tespit edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Kira tespit davasında hâkim neye bakar?

Bu davaya uygulamada "kira bedelinin tespiti davası" ya da "kira tespit davası" denilmektedir. Hakim tarafından yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre ve kiralananın durumu ile emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Kira tespit davası sonucunda ne olur?

​Kira bedelinin tespiti davası sonucunda belirlenecek yeni kira bedeli ancak yeni kira döneminden itibaren geçerli olur. Yani geriye dönük olarak kira bedelinin tespiti davası açılabilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kira tespit davası yargılama giderlerini kim öder?

Kira tespit davasının masrafları genellikle davanın açıldığı taraf, yani davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar, dava harcı, bilirkişi ücreti, avukat ücreti, tebligat masrafları ve gerekli olan diğer masrafları içerir. Ancak mahkeme sürecinin sonunda, yargıç genellikle masrafların nasıl paylaşılacağına karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaseminmersin.av.tr

Kira Tespit Davası Nedir? Kira Bedeli Nasıl Yükseltilir? Ne Zaman Açılabilir? Merak Edilen Hususlar

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kira tespit davasında kiracı avukat tutmalı mı?

Kira tespit davaları için avukat tutma zorunluluğu bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Kira tespit davası ne kadara mal olur?

Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 700 – 1000 TL masraf yatırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kira tespit davasında tanık dinlenir mi?

Kira tespit duruşmasında Yargıtay kararları gereğince bu delillerden bir tanesi de tanıklardır. Tanık dinlenmesi sonucunda mahkeme de kira tespit davasın da sonuca etki edebilecek bir durum varsa bunu dikkate alacaktır. Bu nedenle kira tespit davasında tanık dinlenmesi, mahkemelerce geçerli olan bir durumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikhukukburosu.av.tr

Kiracının kira artışını kabul etmezse ne olur?

Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Emsal kira bedeli nasıl tespit edilir?

Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kira tespit davası kaç celse sürer?

Bu nedenle kira bedelinin tespiti davasının ne kadar süreceğine dair kesin bir süre verilememektedir. Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse delillerin toplanması ve mahkeme süreci yaklaşık 1-1,5 sene sürebilir denilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Emsal kira bedeli kimlere uygulanır?

ikamet amacıyla tahsis edilen gayrimenkullerde emsal kira bedelinin uygulanması gerektiği ifade edilmiştir. Özetle bedel tahsil etmeksizin başkalarının veya aile bireylerinin kullanımına bırakılan meskenlerden kira geliri elde edilmemesi halinde bazı hallerde emsal kira bedeli uygulanmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zerenmm.com

Kira tespit davası arabuluculuk zorunlu mu?

Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar çoğunlukla tahliye, kira bedelinin tespiti ve kira bedelinin uyarlanması davalarıdır. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra bu tür davalar açılmadan önce uyuşmazlık için arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hâle gelmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?

Bilirkişi raporu hazırlanırken, bilirkişi tarafından yapılan incelemeler, belgelerin incelenmesi, tanıkların dinlenmesi ve diğer yöntemler kullanılabilir. Bilirkişi, incelemeleri sonucunda elde ettiği bulguları, raporunda açıklayarak, mahkemeye sunar. Rapor, mahkemece kabul edilirse, dava sonucunu etkileyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatzanasahin.com

Bilirkişi yorum yapabilir mi?

"...(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. "

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisilik.adalet.gov.tr

Kira tespit davası avukatlık ücreti nasıl hesaplanır?

Kira tespit davası avukatlık ücreti en çok merak edilen konulardan birisidir. Kira tespit davalarında harç, tespiti istenen aylık kira bedeli ile ödenmekte olan mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. Avukatlık ücreti ise; yıllık kira bedeli tutarı üzerinden hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arcahukuk.com

Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?

Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csb.gov.tr

Kiracı yüzde 25 zammı kabul etmezse ne olur?

Uygulamada ise bu durumla karşılaşmamak adına yüzde 25'in üzerinde artış yapılacağı yönünde düzenlemelere yer verilmemektedir. Bu kapsamda kiracı tarafından ara zammın kabul edilmemesinin kira sözleşmesine aykırılık teşkil edeceği, kiralananın tahliyesine neden olacağı yönündeki sözleşme hükümleri geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Ev sahibi yüzde 25 den fazla zam yapabilir mi?

8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Kira tespit davası nasıl düşer?

Tarafların aralarında bedele ilişkin anlaşma yapmış olması ve bu kira sözleşmesinin 5 yıldan az süreli olması durumunda kira tespit davası açılamayacaktır. Kira bedeli yabancı para cinsinden belirlenmiş kira sözleşmesi söz konusuysa sözleşme tarihi üzerinden 5 yıl geçmedikçe kira bedeli değiştirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Kira tespit davası tahliye davasını etkiler mi?

Kira Tespit Davası ve Kiracıyı Tahliye Davası Aynı Anda Açılabilir mi? Kira tespit davası açmakta hem kiralayan hem de kiracının hukuki yararı vardır. Kira tespit davası ve tahliye davasının aynı anda açılmasında herhangi bir mahsur yoktur. Dava açılırken terditli dava olarak açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Kira tespit davası hakkaniyet indirimi ne kadar?

Kira tespit davalarında kira bedeli belirlenirken; kiracının eski kiracı olduğu dikkate alınarak %10 – 20 oranında, hakkaniyete uygun bir miktarda indirim yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.ayguneshukuk.com

Kira tespit davası tekrar açılır mı?

Çünkü detaylarını ele alacağımız üzere Yargıtay uygulamasına göre, kira tespit davalarında ıslah mümkün değil. Bilindiği üzere, akdedilen bir kira sözleşmesinin sürekli değişmek zorunda olan tek maddesi kira bedeline ilişkin olanıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.lexpera.com.tr

Kira tespit davasında vekalet ücreti çıkar mı?

Mahkeme tarafından, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 9. maddesine göre kira tespiti davalarında tespit olunan kira bedeli farkının bir yıllık tutarı üzerinden tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamına vekalet ücreti olarak hükmedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslantas.av.tr

Kira tespit davası harcı aylık mı yıllık mı?

-Kira tespit davasında harca esas değer yıllık değil aylık kira farkıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT