Hâl böyle iken “Test güvenilirdir.” ya da “testin güvenirliği” demek ve güvenirliği , testin veya aracın bir özelliği gibi ima veya ifade etmek uygun değildir, doğru değildir. Çünkü güvenirlik, testlerin değil ölçümlerin bir özelliğidir ve ifade edilmesi gereken de ölçüm güvenirliğidir.
Güvenirlik ölçmenin hatasızlık derecesi veya gerçeği yansıtma derecesidir. Güvenirliğin bir anlamı hassasiyet ve duyarlılıktır.
Güvenilirlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Güvenilir olma durumu. Alınan borcun geri ödenebileceğine dair güvence, kredibilite.
Buna göre konuyla ilgili sonraki bitişik mi yazılır sorusunun yanıtı, evet olarak karşımıza çıkar. Çünkü sonraki kelimesinin sonundaki ek sıfat yapan bir ek olarak tanımlanır. Bu yüzden ayrı yazılması dilbilgisi kurallarına göre aykırıdır.
Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
i. (güven-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşması ile güven-i-r+lik) Güvenilir olma durumu: “Güvenirliğini kaybetmek.”
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Aşağıda bu iki yol hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Kuder-Richardson KR-20. KR-20 formülü, bir test maddesine verilen cevaplar 1 (doğru) ve 0 (yanlış) ile puanlandığında kullanılır.
3. Geçerliğin yüksek olabilmesi için güvenilir olması gerekir. Fakat güvenirliği yüksek olan bir testin geçerliği düşük olabilir.
Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
1-Güvenirlik: rx: (0 - 1) arasında olmalı. Ölçme aracından sınav elde edilen sonuçların değişkenlik göstermemesidir. Ölçme aracının tesadüfi hatalarından arındırılma derecesidir.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Güvenirlik, iç ve dış geçerlik olarak incelenir. Nitel araştırmada, iç güvenirliği artırmak için bulguların yorum yapılmadan sunulması ve kodlayıcılar arasında fikir birliğine varılması gerekir. Dış güvenirliği sağlamak için araştırma verilerinin analiz ve sonuçlarla uyumu uzman kontrolü ile sağlanmalıdır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Güvenilirlik, bir ürünün, görevini belirli süre ve koşullarda tam olarak yerine getirmesi olasılığıdır. Başarılı ve dayanıklı ürünler geliştirmek için güvenilirlik faaliyetleri proje teklif aşamasında başlar ve ürün tasarım çalışmaları boyunca devam eder. Amaç, başarısızlık ihtimalini yok etmek veya azaltmaktır.
Güvenilirlik, geçerlik için bir ön koşuldur. Bir ölçme aracının güvenilir olması her zaman geçerli olduğu anlamına gelmez. Geçerlilik, güvenirliği kapsayan bir kavramdır. Geçerlilik ise ölçmek istenen, amaçlanan şeyin gerçekten ölçülüp ölçülmediği ile ilgilidir yani kesinlik (accuracy) ölçüsüdür.
gerçek durumunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle tutarlı, ilişkili ve yeterli sayıda soru (madde) içermelidir. Güvenirlik (güvenilirlik); Bir ölçme aracında (testte veya ankette) bütün soruların birbirleriyle tutarlılığını, ele alınan oluşumu ölçmede türdeşliğini ortaya koyan bir kavramdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Geçerlik ve Güvenirlik Arasındaki İlişki Bir ölçme aracı geçerliyse aynı zamanda güvenilirdir. Bir ölçme aracı güvenilir olsa bile geçerli olmayabilir ancak geçerli olması için güvenilir olması ön koşuldur. Güvenirlik sadece tesadüfî hatalardan etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri