3. Güvensiz-Çelişkili Bağlanma: Bağlandıkları anne/bakıcı ortamdan ayrıldığında endişelenerek, ağlar ve huysuzluk yaşar(Ainsworth, 1985).
3- Güvensiz Dirençsiz Bağlanma Nedir? Bu bağlanma stiline sahip olan çocukta hem bakım verenine karşı ilgi hem de direnç gözlemlenebilir. Çocukla, bakım veren kişi tarafından tutarsız bir şekilde ilgilenilmiştir. Bazen ihtiyaçları karşılanırken bazen de yeterli zamanda ihtiyaçları karşılanamamıştır.
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar.
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan güvensiz bağlanan çocuklarda ebeveynlerinden kaçınma gözlemlenir. Bu çocuklar ebeveynden gelen bir ilgiyi reddetmeyebilir fakat özellikle aramazlar da. Ayrıca güvenli bağlanma stilinden farklı olarak ebeveyn ve yabancı arasında bir tercihte bulunmazlar.
Çelişkili Bağlanma
Bu grupta yer alan bebekler, anne tekrar odaya girdiğinde anneyle etkileşime girme noktasında direnç sergilerler. Yani bir yandan anneyle etkileşime girmek ister, bir yandan da annelerine rahatsızlık verirler.
İlgili 29 soru bulundu
2) Güvensiz-kararsız bağlanan çocuk: Anneden ayrılıp tekrar annesini gördüğünde, temas kurmayı istemesine ve teması sürdürmesine rağmen anneye tepki koyar. Yalnız bırakıldığında şiddetle ağlar ve öfkelenir. Anne geri geldiğinde anneye gitme ile ondan uzak durma arasında bocalarlar.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Güvensiz – Kaçınmacı Bağlanma
Bebeğin hem annesinden ayrıldığında hem de tekrar annesiyle birlikte olduğunda, psikolojik olarak yüksek düzeyde uyarıldığı gözlenir. Bu da bebeğin annesinden ayrılmaya içsel bir psikolojik tepki verdiğinin göstergesidir.
Güvenli bağlanma doğumdan itibaren temel bakım veren ile bebek arasında kurulan duygusal, güvene dayalı bağdır. 0-3 yaş aralığında kurulan bu bağ bireyin bütün yaşamına etki etmektedir.
Korkulu stil, tam olarak güvenli bağlanma stilinin karşıtıdır. Sosyal temas ve yakınlık isterler ancak karşılarındaki kişilere güvenemezler ve reddedilme korkusu yaşarlar. Bu yüzden de yolunda gitmeyen, onaya aşırı ihtiyaç duyan ilişkiler içerisine girerler.
7-24.aylarda bağlanma netleşir. Artık bebek ilgisini, tüm ihtiyaçlarını karşılayan kişiye yöneltir. Bu kişiye “birincil bakımveren” denir. Bebek ve birincil bakımveren arasındaki ilişki, bebeğin diğer insanlarla olan ilişkisinden farklıdır.
Güvenli Bağlanan Çocukların Özellikleri
Ailesi dışında olan ortamlarda sağlıklı ilişki kurulduktan sonra kendini güvende hisseder. Korktuğu zaman ailesi tarafından rahatlatılmak ister. Ailenin olumlu duygularla karşılık verişini memnuniyetle karşılar. Ailesini yabancılara tercih eder.
Güvenli bağlanma için, bebeğin beslenme ihtiyacının annesi tarafından doğru zamanda, sevgiyle ve duygusal odaklanmayla karşılanması yeterlidir. Emzirilemeyen ve biberonla beslenen bir bebekle temeli sevgi olan ve duygusal temas içeren her ilişki, güvenli bağlanma ile sonuçlanır.
Güvenli Bağlanma
Sevilmeme ya da reddedilme korkusu duymadan fikirlerini ve duygularını partnerleri ile kolaylıkla paylaşırlar. Partnerleri ile tartıştıklarında ilişkinin tamamını sorgulamazlar. Çözüm odaklıdırlar. Trip atmazlar, dram yaratmazlar, fazla kıskanç değildirler.
Güvenli bağlanma, amaçlanan bağlanma türüdür. Çocuklar, anababalarının (ya da kendilerini yetiştiren diğer kişilerin) yanlarında olduğunu, duyarlı olduklarını, karşılık verici olduklarını ve kabullenici olduklarını gördükleri ve hissettikleri zaman böyle bir bağlanma gelişir.
Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta, çocuklukta güvenli bağlanmanın, daha sonra ciddi yaşam olayları ve duygudurum bozuklukları ile bozulabileceğidir. Bu nedenle bağlanma biçiminin, çocuklukta ve erişkinlikte ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürenler de vardır.
Özellikle 0-2 yaş döneminde anne ile çocuk arasındaki bağın adı güvenli bağlanma olarak geçer. Çocuk kendisini annesinin bir parçası olarak görmeye devam eder ve onu her zaman yanında ister. Annesi yanında iken çocuk mutlu ve huzurludur, annesi yanından uzaklaştığında ya da ayrıldığında kendini tehdit altında hisseder.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip bireylerin, öz güvenleri düşüktür ve bu kişiler yakın ilişkilerinde reddedilme ve terk edilme korkusu yaşarlar. Kaygılı–kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler ise, kendilerini açmaktan rahatsız olurlar ve yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar.
Yetişkinlerde bağlanma
Güvenli bağlanma, bir kişinin sağladığı bağın sorunsuz ve düzgün bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden bir bağlanma türüdür. Hedeflenen bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerini hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler.
Güvenli Bağlanma: Dış dünyayı tehlikeli görmeyen bu çocuklar etkileşime daha açık ve yenilikleri keşfetmeye daha eğilimlidirler. Kendileriyle ilgili değerli ve özgüvenli bir algıya sahip olan bu çocuklar aynı zamanda çevreyi de değerli ve güvenli görürler. Bu sebeple ilişki kurmakta ve devam ettirmekte zorlanmazlar.
Kaygılı bir bağlanma stili, çocukluk döneminde anne babanın fiziksel veya duygusal olarak var olduğu ve sonra birdenbire yokluğunda ortaya çıkar. Bir kişi çocukken yeterli duygusal tepki almazsa, yetişkinlikte güvenilirliğe şüpheyle yaklaşmasına neden olabilir.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri