* Güzel ahlâk, insanı kötülüklerden uzak tutar, iyiliklere yöneltir. Kişi çevresiyle uyumlu ve barışık bir insan haline gelir. * Güzel ahlâklı fert doğru, dürüst, güvenilir kişiliği ile yakınları, arkadaşları, tanıdıkları tarafından sevilir, takdir, iyilik ve ilgi görür, bu da ona huzur verir.
Güzel ahlak ise Allah'ın buyruklarını ve Peygamber Efendimizin sünnetlerini yerine getirerek sadece Allah için değil Allah'ın diğer kulları için de iyi olmak demektir. Bir insanın karşısındaki insana iyi davranması, hoşgörülü olması, insan olarak ona değer vermesi ya da merhamet etmesi hepsi güzel ahlaktandır.
Güzel ahlâk, insanlara hürmet, hizmet ve merhamet etmektir. Güzel ahlâk, insanlara karşı edep, hayâ ve tevazu ile davranmaktır. Güzel ahlâk, nefse hâkim olup küfür, yalan, lânet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
Güzel ahlak, hem insanın bizzat kendisine hem de içinde yaşadığı topluma çok büyük faydalar sağlar. Toplumsal huzur ve güvenin oluşması, insanların mutlu olması iyi geçinme, sevgi, saygı, gibi olumlu sonuçlara ancak güzel ahlaklı insanlar sayesinde ulaşır.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Güzel ahlak, Yaratan'ı düşünerek, O'na olan inancın gücü ile yaratılanları hoş görmektir. Güzel ahlaklı kişide küfür, yalan, alaycılık, kıskançlık, gıybet, cimrilik gibi olumsuz duygular yoktur ya da en az düzeydedir. Güzel ahlaklı saf, içten, sade, temiz davranışlar sergiler. Susmasını ve dinlemesini bilir.
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır. Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme!
Ahlak, her ne kadar iyi ve kötü şeklinde ikiye ayrılmaya çalışılsa da temelinde zaten olumlu bir ifadeye işaret etmektedir. Yani toplumsal normlara göre olumlu davranış sergileyen kişiler ahlaklı kişiler olarak gösterilmektedir.
Ahlak ise zorunlu olarak amacı belli olan gerçekleşmesi gereken eylemdir.Ahlaklı bireyler olmalıyız ki Allah'ın rızasını kazanmalıyız.Ahlaklı olmak kötülüklerden uzak durmaktır. Hem Dünya da hem ahirette huzur bulmak için ahlaklı olmalıyız. Ahlaklı olmanın amacı insanın mutluluğudur. Dinin gereğide güzel ahlaktır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Güzel ahlak ile imanın doğrudan bir ilgisi olduğu kesindir. Güzel ahlak, olgun bir imanın göstergesi iken, kötü ahlak ise imandaki eksikliğe işarettir. Nitekim "İman açısından en olgun mümin, güzel ahlak sahibi olan ve ailesine iyi davranandır." (Tirmizi) hadis-i şerifi bu konunun hassasiyetini dile getiriyor.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
Bireyin iyi, güzel ve doğru davranışlara sahip olması, kötü ve yanlış davranışlardan kaçınması yaşamını ahlaklı bir kişi olarak sürmesinin yanı sıra yaşamda mutlu ve huzurlu olmasına vesile olur. Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
Cömertlik, utanma duygusu, sabırlı ol- mak, hoşgörülü olmak, kanaatkâr olmak yani az ile yetinmek, şüpheli şeylerden uzak durmak, yumuşak huylu olmak, ağır- başlı olmak gibi huy ve davranışlar güzel ahlak örnekleridir.
Mezkûr âyet ve hadislerden hareketle güzel ahlâkın kaynağının “ilâhî” olduğunu ifade edebiliriz. Ahlâk'ın kaynağının dayandığı Birinci Temel, Kur'ân, İkinci Temel Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Sünneti'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri