Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Nedir? Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünün temel amacı, eğitimini tamamlamış sanatçıların üretim yaparak sektöre, sanata, ülkeye ve dünyaya ürün sağlayarak faydalı olacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan öğrenciler, alanlarına göre serbest sanatçı, akademisyen, sanat eğitmeni ve danışmanı olabilirler.İç mimar ,grafik tasarım, endüstri ürünleri tasarımcısı,moda tasarımcsısı gibi bir cok alanda çalışabilirler.
Özetle, Görsel Sanatlar bölümü öğrencilere resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık, video, animasyon ve diğer görsel sanatlar alanlarında eğitim veren bir sanat bölümüdür. Mezunlar, sanatçı, tasarımcı, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, animatör, film yapımcısı veya öğretmen olarak çalışabilirler.
Güzel Sanat Bölümleri Nedir? Güzel sanatlar bölümü, beş sanat dalını kapsar. Resim, heykel, müzik, şiir ve mimarlık alanında verilen eğitimler teorik ve uygulamalı olarak ikiye ayrılır. Bu bölümde modern sanatlar ile klasik sanatların karşılaştırması yapılır.
Eğitim Modelimiz. Pera Güzel Sanatlar Lisesi' nde 4 yıllık eğitim programı uygulanmaktadır. Anadolu liseleri statüsünde olan okulumuzda öğrenciler, 9. sınıftan itibaren haftada 24 saat kültür derslerinin (Türkçe-Tarih-Coğrafya-Matematik gibi) yanı sıra bölüm derslerini de (Müzik-Resim-Tiyatro-Bale/Dans) almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Sınav sistemi her okula göre farklılık gösteren Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına her yıl yaklaşık 3000 ile 5000′ i aşkın ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversiteleri ) öğrenci girmekte ve bu sayının sadece %10'u bu sınavlarda başarı göstermektedir.
Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Güzel Sanatlar Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor? Güzel Sanatlar Fakültesinin oyunculuk, resim ve iletişim gibi bölümleri sözel puan ile öğrenci almaktadır. Mimarlık gibi belli başlı bölümler içinse öğrencilerin eşit ağırlık ve sayısal puanlarına bakılır.
Güzel sanatlar liseleri için LGS puanı şartı yok. Öğrencilerin LGS'ye girmeleri, güzel sanatlar liseleri için beklenmiyor.
Güzel sanatlar lisesi mezunları dilerlerse eğitim hayatlarını güzel sanatlar fakültesinden devam ettirebilir dilerlerse liseden aldığı mesleki eğitim ile hemen bir iş arayışına girebilir ve sektörlerine yönelik çalışmaya başlayabilirler.
Güzel sanatlar lisesine girmek isteyen öğrencileri devlete bağlı ya da özel güzel sanatlar liselerinin yetenek sınavlarına katılmak zorundadır. Güzel sanatlar lisesine girmek isteyenler için LGS önemli bir kıstas olmasa da Okul Başarı Puanı ve yetenek sınavından ne kadar puan aldıkları oldukça önemli bir ölçüt.
Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir. Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Ressam olmak için okunan lisenin herhangi bir önemi yoktur, lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak güzel sanatlar liselerinden mezun olanlar bu meslekte daha avantajlıdır.
*Yaş sınırı yoktur. *Yıl içinde düzenlenmiş TYT sınavından en az 150 puan almak gereklidir.
Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 24 – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır. Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Buna göre bu bölümlerin minimum puanları: Geleneksel Türk Sanatları (100 puan), Grafik Sanatlar (130 puan), Heykel (140 puan), Resim (140 puan), Seramik ve Cam (115 puan), Tekstil ve Moda Tasarımı (125 puan) olarak tespit edilmiştir.
2023 yetenek sınavı başvuru şartlarından biri de öğrencilerin üniversite sınav puanının yeterli olmasıdır. Yetenek sınavlarına giriş hakkı kazanabilmeniz için Y.K.S. 'den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirsiniz.
Ressam olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ressam maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.700 TL civarındadır.
Grafik Tasarımı bölümü mezunları, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, dijital medya, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Mezunlar, işletmelerin pazarlama, iletişim ve reklam ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar üretebilirler.
ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: 1- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince özel yetenek sınavlarından ücret alınmayacaktır.
Güzel sanatlar yetenek sınavları elbette profesyonel seviyede olmasa da öğrencilerin temel beceri ve birikimlere sahip olmasını gerektiren, zaman zaman (özellikle aday sayısı fazla olduğunda) zorlayıcı bir hal alabilen sınavlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri