Belçika'nın meşhur patates kızartmasını, Belçikalılara yıllardır bir Kosovalı yediriyor. Başkent Brüksel'deki en eski patates kızartması dükkanlarından birini 33 yıldır işleten Kemal Vuciterna, iyi patates kızartmasının sırrının patatesin çeşidi, kullanılan yağ ve pişirme tekniğinde yattığını söyledi.
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir. Bir diğer görüş ise patates kızartmasının Belçika'nın güneyindeki Namur'da icat edildiğidir.
Fransızlar ve Belçikalılar, bu lezzetli yemeğin kendi icadı olduğunu savunuyor. Çıtır çıtır, yağlı ve de lezzetli… Bu lezzetli yiyeceğin kökeni Belçika ve Fransa arasında uzun süredir tartışma konusu.
1. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri kızarmış patatesi tatma şansı buldu ve o lezzete resmen aşık oldular. Güney Belçika'nın baskın dili Fransızca olduğu için onları 'french fries' yani 'fransız kızartması' olarak adlandırdılar ve adı da öyle kaldı.
İlgili 20 soru bulundu
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır. ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılının ilk 3 ayında %33 artışla 106.532 ton olarak gerçekleşmiştir.
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 - 10.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı.
Patatesleri soyun, yıkayın ve kurulayın. Yaklaşık 3 cm kalınlığında doğrayın. Fritözünüzdeki veya kızartma tavanızdaki yağı 285 dereceye kadar ısıtın. Fritözün aşırı kalabalıklaşmaması için gruplar halinde kızartın, patatesler delindiğinde yumuşak olana kadar pişirin, sakın tamamen kızartmayın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Kırlı Kızartması Aydın yöresine özgü bir patlıcan yemeğidir. Yemekte zeytinyağı kullanılır ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
Patates Kavurması ( Trabzona Özgü)
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'e ise göre patates kızartması 1789 Fransız Devrimi sonrası sokak satıcıları tarafından bulundu.
Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Patateslerin ince olması ve suyun soğuk olması önemli. Beklettiğiniz patatesleri alıp nişastası gidene kadar yıkayıp süzün ve iyice kurulayın. Derin bir tencerede kızdırılmış bolca yağda iyice kızarıp kıtır kıtır olana kadar kızarıp havlu kağıt serili tabak üzerine alın. Sonra sıcakken üzerine tuz ve karabiber serpin.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Patatesler haşlanırken bir karıştırma kabında mayonez, hardal, elma sirkesi ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Haşlanan patatesleri süzün, biraz ılındığında hazırladığınız sos ile karıştırın. İnce ince kıydığınız taze soğanları da ekleyin. İster ılık ister soğuk servis yapın.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Patatesin Avrupa'ya yayılışı, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Almanya'ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksulluktan sürünen Alman köylüler, İspanyollar'dan kâh aşırarak kâh dilenerek ilk kez patatesi tatma fırsatı buldular.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri