Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir program da olsa bu süreci tamamlamadan bir yetenek sınavına başvuruda bulunamıyorsun. Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Buna göre bu bölümlerin minimum puanları: Geleneksel Türk Sanatları (100 puan), Grafik Sanatlar (130 puan), Heykel (140 puan), Resim (140 puan), Seramik ve Cam (115 puan), Tekstil ve Moda Tasarımı (125 puan) olarak tespit edilmiştir.
Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT'ye girmiş olmaları zorunludur. TYT'ye giren adayların TYT'den en az 150 puan almaları (ÖSYM'nin Yetenek Sınavları için belirlediği en düşük TYT puanı) gerekmektedir.
Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur. Barajı geçemeyen öğrencilerin yetenek sınavı için yaptığı başvuru kabul edilmez.
Öğrencinin güzel sanatlar lisesine gitme hakkı kazanabilmesi için ön koşul, yetenek sınavından 50 ve üzeri puan almaktır. Daha sonrasında sınava katılan tüm öğrencilerin yetenek sınav sonuçları 0,7 katsayı ile, okul başarı puanı 0,3 kat sayı ile çarpılır ve toplam puanları hesaplanır.
İlgili 40 soru bulundu
Yani güzel sanatlar lisesine girmek istiyorsanız ve güzel sanatlar lisesi kaç puan diye merak ediyorsanız, yetenek sınavından 50 üzeri bir puan almanız gerektiğini bilmelisiniz. Güzel sanatlar liseleri ve puanları, yetenek sınavından alınacak 50 ve üzeri puana ortaokul başarı puanının eklenmesiyle belirleniyor.
Önceki yıllarda üniversite özel yetenek sınavları için başvuru koşulu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almak koşulu vardı. Fakat 2022 YKS'de yapılan bir değişiklikle baraj puanı kalktı.
Tiyatro bölümü için TYT sınavına girmeniz yeterli. TYT sınavından baraj puanını geçtiğiniz takdirde üniversitenin düzenlendiği yetenek sınavlarına girmeniz gerekiyor…
3) Müzik Öğretmenliği Programına başvuru yapabilmek için adayların 2020 TYT'de en az 150 ve üzeri puana (TYT en düşük 800.000 inci başarı sırası) veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı uyarınca ÖSYM Başkanlığı tarafından dönüştürülen 2019 TYT puanına sahip olmaları şartı aranır.
Sınav sistemi her okula göre farklılık gösteren Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına her yıl yaklaşık 3000 ile 5000′ i aşkın ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversiteleri ) öğrenci girmekte ve bu sayının sadece %10'u bu sınavlarda başarı göstermektedir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Güzel sanatlar lisesine girmek isteyen öğrencileri devlete bağlı ya da özel güzel sanatlar liselerinin yetenek sınavlarına katılmak zorundadır. Güzel sanatlar lisesine girmek isteyenler için LGS önemli bir kıstas olmasa da Okul Başarı Puanı ve yetenek sınavından ne kadar puan aldıkları oldukça önemli bir ölçüt.
2023 yetenek sınavı başvuru şartlarından biri de öğrencilerin üniversite sınav puanının yeterli olmasıdır. Yetenek sınavlarına giriş hakkı kazanabilmeniz için Y.K.S. 'den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirsiniz.
Teknik ressam için taban puanları Temel Yeterlilik Testi'nden 2021 yılında en az 150, Alan Yeterlilik Testi'nden ise en az 170'tir.
Nitekim Mimar Sinan Üniversitesinde eğitim alabilmek için 236,13161 taban puanını geçmek, 484.536 başarı sıralamasını edinmek gerekmektedir.
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
TYT testlerinin herhangi birinden, (ortaöğretim başarı puanı eklenmeden) 150 veya üzeri puana sahip olmak.
Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabileceği konusundaki soruya da yanıt veren YÖK, "Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile başvurulabilecektir.
Konservatuvar Lise Devresi veya lise ve dengi okul mezunu olmak. (Lise ve dengi okul mezunları için 2023 YKS'de TYT'den en az 150 ve üzeri puana sahip olmaları şartı aranır. Ancak, Devlet Konservatuvarları lise devresi mezunları için TYT'ye girme şartı aranmaz.)
Nasıl oyuncu olunur merak edenlerin aklını en çok kurcalayan konuların başında oyunculuk eğitimi almanın şart olup olmadığı geliyor. Rahatlıkla belirtmemiz gerekiyor ki oyunculuk eğitimi almak için yalnızca güzel sanatlar lisesi ya da fakültelere gitmek şart değil.
Konservatuvar sınavlarına girmek için, öncelikle ÖSYM'nin yapmış olduğu YKS sınavından en az 150 taban puanı almalısınız. İstenilen taban puanı, sınava gireceğiniz üniversiteye göre 180 ila 200 puana kadar çıkabilir. Bu puanı elde ettikten sonra, gireceğiniz bir diğer sınav yetenek sınavı.
Türkiye'deki üniversitelerin konservatuar bölümlerinde yer alan Sahne Sanatları, Müzik ve diğer sanat bölümleri yetenek sınavları ile öğrenci kabul etmektedir. Oyunculuk taban puanları için YGS'den 150 – 160 puan almanız yeterli olup yetenekleriniz doğrultusunda dilediğiniz bölümün yetenek sınavlarına girebilirsiniz.
*Yaş sınırı yoktur. *Yıl içinde düzenlenmiş TYT sınavından en az 150 puan almak gereklidir.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavları kapsamında Resim, Heykel, Seramik ve Cam, Tekstil ve Moda Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Sahne Dekoru ve Kostümü bölümlerinin baraj sınavları 21 ve 22 Ağustos 2023 tarihlerinde 2 oturumda ...
2- Başvuru için adayların 2023-TYT sınavına girmiş olması ve sınav sonucunda en az 180,000 puan almış olması ve Y-TYT puanı başarı sıralamasında en düşük 800.000'inci sırada olması gerekmektedir. (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri