Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
Gözle görülen nesneler (güzel bir yüz, güzel bir bina gibi), kulakla işitilen bir müzik, dil ile tadılan bir yemek, koklanan bir çiçeğin kokusu gibi beş duyu ile algılananlar yanında güzel ahlak gibi soyut kavramlar da güzellikle ilgilidir.
Altın oran insan yüzü için genişlik ve uzunluk, gözler ve ağız arası boşluğu, yüz genişliğine göre gözler arasındaki mesafeyi ve burun ile dudaklar arasındaki bazı oranları baz alır. Bu oranlar Phi sayısına yani 1.618 değerine ne kadar yaklaşırsa yüz o kadar orantılı ve olumlu algılanır bir hal alır.
Kültürel Etkiler
Kültür, güzellik algısını büyük ölçüde şekillendirir. Kültürel normlar, sanat, moda, medya ve sosyal çevre gibi faktörler, insanların güzellik standartlarını belirler. Örneğin, farklı kültürlerde farklı vücut şekilleri, yüz hatları veya renk tercihleri güzel olarak kabul edilebilir.
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
İlgili 18 soru bulundu
Cilt tonu, vücut şekli, saç rengi gibi özellikler, kültürel etkilere göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı kültürlerde açık bir cilt tonu güzellikle ilişkilendirilirken, diğerlerinde daha esmer bir ten tercih edilebilir. Medya, güzellik algısını önemli ölçüde şekillendiren bir faktördür.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi.
Türk kadınına göre ideal vücut şekli yüzde 51 ile kum saati, ideal göz rengi yüzde 24 ile yeşil, ideal boy yüzde 53 ile 1.72, cilt tonu yüzde 50 ile buğday, saç rengi yüzde 27 ile açık kahve, ideal saç boyu ise yüzde 40 ile uzun olarak öne çıkıyor. Kadınların yüzde 60'ı her gün makyaj yapıyor.
Koreli kadınlar, porselen gibi ciltleri, büyük gözleri, hacimli dudakları ve ince uzun yüz hatları ile güzelliklerini tamamlıyorlar. Ayrıca, doğal ve minimalizm üzerine kurulu bir güzellik anlayışları var. Aşırı makyaj ve gösterişli giyim tarzları yerine, daha doğal ve sade bir tarz tercih ediyorlar.
İlk olarak yüzün uzunluğu ile genişliği arasında 1.618'lik oran olmalıdır. İkinci olarak burun uzunluğu ve dudaklar ile kaşlar arasındaki mesafe bu orana uymalıdır. Üçüncü olarak çene ucu ile kaşların birleştiği yer arasındaki mesafe üzerinden yüzün uzunluğu ölçülür.
Evet, yüzümüzde de altın oran mevcuttur. Yapı taşımız olan DNA, vücudumuz, yüzümüz de bir altın orana sahiptir. Vücutta kolun dirseğe olan uzunluğu, bacak-diz ya da diz-ayak bileği arasındaki uzunluk gibi ölçülerde altın oran görülmektedir. İnsan yüzü de altın oran ile ölçümlenebilen bir alandır.
Yüz estetiğinde altın oran tanımlamasını daha da açacak olursak, dudağın ve kaşların birbirine olan oranı, ağız ve çene boyunun burun genişliğine olan oranı ya da göz bebekleri arasında bulunan mesafe ile kaşların arasındaki mesafenin oranı gibi faktörler altın orana etki eder.
“Güzellik, bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyetidir (Vikipedi, 2020).” Güzellik sorunu sanatçıların yazarların ve filozofların fazlasıyla üstüne düştüğü bir konudur.
Günümüzde güzellik algısı, kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Moda kadar olmasa da zaman içinde değişkenlik gösteren bu algı kadının aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesinden geçiyor. Bu da insanlarda takıntıya ve psikolojik sorunlara yol açabilmekte.
Üç kelimeyle özetleyecek olursak; özgünlük, önleyici bakım ve bütünsel yaklaşım prensibine dayanır. Japon güzellik anlayışında kusurlar eşsiz güzelliği sunar, iç güzellik dış güzelliği pekiştirir ve güzel cilt, sağlıklı olan cilttir. Sağlıklı bir cilt ise ancak bütünsel bir bakış açısıyla elde edilebilir.
Kim Tae-hee (Korece: 김태희; d. 29 Mart 1980) Güney Koreli oyuncu.Güney Kore'de En Güzel Kadın ve "Ulusun Tanrıçası" olarak anılmaktadır.
Koreli kadınların beyaz ve pürüzsüz bir tene sahip olmalarının en önemli etkilerinden birisi de sıklıkla pirinç maskesi uygulamalarıdır. Bu maske, ciltteki renk eşitsizliklerini ortadan kaldırdığı gibi cilt tonunu eşitler ve aynı zamanda pamuk gibi bir cilde sahip olmasına yardımcı olur.
Kore'de güzel kabul edilmek için küçük bir kafa ve yüze sahip olmak ilk başta geliyor. Çene hattı mutlaka v şeklinde olmalı. Burun küçük ve kalkık olacak; kaşlar dümdüz, gözler kocaman olursa makbul. Çift göz kapağı güzellik sembolü.
Güzel olmak veya güzel gözükmek sadece mesleki anlamda değil, kendimizi iyi hissetmek veya iyi bir izlenim verebilmek için de oldukça önemlidir. Güzellik kavramı zihinsel seviyede kolektif olarak herkesi etkiliyorsa, bunun kaynağı ne olabilir? Bir kişi sağlıklı ve genç ise yaşamda kalma ve üreme şansı daha fazladır.
Osmanlı kadın giyiminde zaman içinde entari, şalvar ve gömlek ile ceket ve etek olarak üç tip kıyafet kullanılmıştır. Sokağa çıkan kadınlar kıyafetlerini ferace veya çarşafla tamamlarlardı[12]. Yüzlerini de yaşmak denilen bir örtü ile örterlerdi.
Ona göre, tabiatta güzel bulmadığımız bir şey sanat haline getirildiğinde güzel olabilir. Bu, sanatın ve tabiatın kurallarının farklı olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni nedir? Aristoteles, doğadaki şeyleri form ve madde olarak görür.
Yunan felsefesinde Platon'dan önce “güzel olan nedir?” sorusuna rastlanmaz. Çünkü Platon'dan önceki dönemde mutlak güzellik Tanrı'ya aittir anlayışı hâkimdir. Platon'a göre güzellik bir “idea”dır.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri