Büyüme hormonu (growth hormon) uykuya dalar dalmaz yükselmeye başlar. Bu sebeple, ister gece yarısından önce ister sonra olsun, uykunun ilk 3.5 saatinin gerçek güzellik uykusu olduğu gerçeğine ulaşılmış. Uykudayken cildimiz daha fazla sıvı depolar ve ciltte toplanması hareketsiz olunduğu için kolaylaşır.
Ancak bilim insanları güzellik uykusunun gerçekliğini nihayet kanıtladı! Uyku düzeninin insan üzerindeki etkilerini ortaya koyan araştırmalar doğrultusunda güzellik uykusunun bir mit olmadığı, aksine verimli bir uykunun güzelliği önemli ölçüde etkilediği ortaya çıktı.
Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor. Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir. Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir.
İyi bir uyku güzelleştiriyor. Uyku esnasında biraz daha fazla salgılanan büyüme hormonu cildimizin canlı, diri, parlak ve genç kalmasını teşvik ediyor. Düzenli uyku ile kanda miktarı artan bu hormon cildin temel yapı taşları olan kollajen ve elastin liflerinin üretimini teşvik edip cilde bir miktar nem de kazandırıyor.
Uyku esnasında melatonin hormonu salgılanır ve kolajen üretimi artar. Melatonin hormonu ile vücudumuzun korunması, onarılması ve zararlı toksinlerden arınması sağlanır. Kolajen üretimiyle ise cildimiz yenilenir, esneklik kazanır ve gençleşir. Cildimizde oluşacak kırışıklıklar önlenir ve cilt yaşlanmamız gecikir.
İlgili 16 soru bulundu
Vücudumuz ve cildimiz uyurken onarılır ve gündüz yorgunluğundan kurtulur. Uyku sırasında ciltte biriken toksinler ortadan kaldırılır ve ultraviyole ışınlar gibi dış etkenlerin cilt üzerinde neden oldukları hasarlar tedavi edilir. - Son üç saat ise uykunun dinlenmeyi sağlayan REM uykusu evresidir.
Yeteri kadar uyumak stres seviyesini azaltır
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor. Büyüme hormonunun bu etkisi ise kolajen üretimini destekleyici özelliğinden geliyor.
Gece 22.00 ile 03.00 arası bu işlev için en ideal ortamdır. Çünkü şimdi ne güneş ne rüzgâr ne de hareket ve stres karmaşık hücre bölünmesini engelleyemez.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Geçmişte de güzellik uykusu adı altında bazı kadınların öğle uykusuna yattığı bilinir. Düzenli öğle uykusu cildi güzelleştirir. Hücreler yenilenme fırsatı bulduğu için yaşlanma belirtileri gerilemeye başlar. Böylelikle kişi daha uzun süre genç ve diri bir cilde sahip olur.
Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Manchester Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırma, kaliteli bir gece uykusunun hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğunu ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya koydu.
Uykuya daldığımız ilk üç saat içerisinde beynimizdeki hipofiz bezinden 'Human Growth Hormone' yani 'İnsan Büyüme Hormunu' salgılanır. Bu hormon; genç görünümlü, ışıltılı, sıkı bir cilt ve sağlıklı bir vücut için gereklidir.
Gün içindeki enerjiyi korumak ve artırmak, vücudu dinlendirmek adına gündüz uykusu pek çok bakımdan son derece faydalıdır! Farklı sebeplerden ötürü gece iyi uyuyamayanların, gündüz uykusuyla motor becerilerinin geliştiği, algılarının tazelendiği ve dikkat dağınıklıklarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Yüzme veya terleme durumlarında güneş kremi daha sık yenilenebilir. Kuru cilt, dolgun cilt hücrelerini büzüşmesine neden olur ve bu da erken ince çizgilere ve kırışıklıklara yol açabilir. Cildi nemlendirmek, ciltte suyu doğal olarak hapsederek küçük çizgileri ve kırışıklıkları maskelemeye yardımcı olur.
Uykusuzluk cildinizi yaşlandırır
Kronik uyku kaybı cildi cansızlaştırır, ciltte ince çizgiler oluşur ve göz altlarında mor halkaların oluşmasına yol açabilir. Yeterince uyuyamazsanız stres hormonu olan kortizol vücudunuzda daha fazla salgılanır.
Bu rutinin bedenimize, zihnimize hatta ruh sağlığımıza çok iyi geliyor. En büyük faydası da kendimizi iyi hissetmemiz. Düzenli uyuduğumuzda yeterli ve kaliteli uyumuş oluyoruz, yeni bir güne de hazır oluyoruz. Böylece daha enerjik çalışıyor, üretiyor, yaratıyoruz.
BEBEKLERDE GÜNDÜZ UYKUSU NE ZAMAN BİTER? 12 aylık bebeklerin günde toplam 10-13 saat kadar uyuması beklenir. 18-21 ay arasında gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arasında çocukların büyük bir kısmı günde 1 kez yarım saat ile 2 saat arasında öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri