Mangalda Verimlilik Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
Mangal yakmak; soba yakmanın tam tersi şeklindedir. Soba yakıldığı zaman öncelikle kömürler yanma kısmına konulur daha sonra kömürlerin üstüne kolayca yanan çıra, dal gibi malzemeler konur. Mangalda durum ise tam tersi olmaktadır. İlk önce kolayca yanan malzemeler, daha sonra da üstüne kömür konulur.
- Mangal yakılırken kömürler ateş alırken fazla duman çıkabilir. Çıkan dumanın dağılmadan yükselmesini sağlamak için soba bacası kullanılması önemlidir. -Mangal faraşı, gazete ve benzeri malzemeler ile mangalın ara ara yellenmesi kömürlerin iyice yanmasını sağlayacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Silindir katmana kömür koymadan önce dumansız mangallar için özel hazırlanan tutuşturucu jellerden kullanabilirsiniz. Kömür koymadan önce silindir katmanının dibine tutuşturucu jel döktükten sonra yeterli miktarda kömür koyup üzerine tekrar tutuşturucu jel dökerek kömür haznesinin kapağını kapatabilirsiniz.
Bunun için en iyi seçenek kağıt ve ince çıralar kullanmak. Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın. Oluşan ateşin üzerine kömürleri yerleştirin ama hızla değil. Kömürleri ateşi söndürmeden mangala eşit aralıklarla koyun.
En fazla yapılan hatalar arasında etlerin yapışmaması adına ızgaranın yağlanması yer almaktadır. Fakat bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetsiz olmasına sebep olmaktadır. Etlerinizin mangala yapışmasına engel olmak istiyorsanız ızgarayı bir sebze ya da bir parça et ile ıslatmalısınız.
Kömür iyice kor haline geldikten sonra yani kömür közleştikten sonra pişirme işlemine başlamak en sağlıklı yöntemdir. * Tavuk eti mangalda kırmızı ete göre daha kolay pişer. Küçük parçalı tavuklar hatta daha da çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edebilirsiniz.
Barbekü yaparken yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin. Izgara teli her zaman temiz ve yağlı olmalıdır. Izgara yaparken besinlerin her bölümünün eşit olarak pişmesine dikkat etmelisiniz. Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak için besinleri 3-5 dakikada bir çevirerek pişirin.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor.
Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
Alevler yüksekken eti pişirmek, dumandan ve alevden ete toksik madde geçmesine ve kalıntı bırakmasına neden olur bu da kanser riski bile yaratabilir. Mangal dumanı, toksik madde içerir solunum yolunu etkiler ve birçok hastalığa neden olabilir bu nedenle mümkün mertebe solumamakta fayda var” şeklinde konuştu.
Pişirilen Malzemenin Yağ Oranı
Örneğin; yağlı ve derili bir tavuk eti veya yağlı bir antrikot pişiriyorsanız malzemeyi barbekünüze yerleştirdiğiniz anda duman çıkmaması imkansız. Pişirme esnasında da malzemedeki yağlar sıcaklıktan dolayı eriyip kömürün veya ısı kaynağının üzerine damlamasıyla da duman oluşacaktır.
Dayanıklı mangal kömürü de eklenerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Tamamıyla genişçe bir orantı belirlemek gerekirse, piyasadaki en yaygın kömür briketlerinden 30 adet kullanmak 1 kilo et için uygundur. Bundan sonraki her kilogram için 15 adet kömür briketi ekleyebilirsiniz.
Özellikle bulabilirseniz meşe cinsinden kaliteli bir odun kömürü almalısınız. Bu kömür pişireceğiniz şeylere yetecek kadar olmalıdır. Mesela bir kilogram kömürle, iki üç kilo beyaz veya kırmızı eti rahatlıkla pişirebilirsiniz.
sorusu her dönem en çok merak edilenler arasında. Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir. Ancak köftelerinize şekil verdikten sonra 1-2 saat dolapta bekletmeniz yumurta ile aynı işlevi görecek ve köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
Az pişmiş köfte istiyorsanız 3-4 dakika pişirme yeterli olabilir. Köfteyi hangi pişirme aralığında seviyorsanız o renge gelinceye kadar çevirmeye devam ediniz. Köfteyi pişirme süresi belirtmek doğru olmaz, çünkü etinizin kıvamı ve ateşin sıcaklığı pişirme süresini değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri