Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi.
Hüsn ü Aşk'ın tiyatroya aktarımları üç farklı yazarın kaleminden okuyucuya ulaşmıştır. Bu eserler: Yenikapı Mevlevîhânesinin son şeyhi Abdülbâkî Baykara'nın Hüsn ü Aşk isimli manzum tiyatrosu, Turan Oflazoğlu'nun Güzellik ile Aşk adlı radyo oyunu ve Kenan Işık'ın Aşk Hastası adlı uyarlamasıdır.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Şeyh Galip'in eserlerinin en önemli yönlerinden birisi de tasavvufi temellere sahip olmasıdır. Tasavvufu, sembolizmle birleştiren üslubu ile Türk edebiyatının modern çağının öncülerinden kabul edilir.
Bu bağlamda bilindiği üzere âşıkların divan şairlerinden etkilenip aruzla şiir söylemeleri gibi divan şairleri de eserlerinde zaman zaman halk kültürüne / halk edebiyatına ait unsurlara yer vermişlerdir. Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevisi de bu eserlerden birisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi.
Nâbî'nin de hikâyesinin konusunu İranlı şair Şeyh Attâr'dan aldığını ve orada bulunanların âdeta kendisine, imtihan mahiyetinde bu çeşit bir eser yazmasını teklif ettiklerini söylemesi üzerine Hüsn ü Aşk'ı yazdığını anlatır. Şeyh Galib, Nabi adına doğru bir tespitte bulunur.
Şeyh Galib, Klasik Türk şiirinin son büyük şairi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Sebk-i Hindî akımının en önemli şairlerindendir.
Şeyh Galib, 2001 beyit olan Hüsn ü Aşk mesnevisini 1783'te yirmi altı yaşındayken yazar. Galib'in en önemli eseri olarak kabul edilen Hüsn ü Aşk, aynı zamanda klasik Türk edebiyatının önde gelen mesnevileri arasında yer alır.
mesnevisi temel alınmıştır. Nitekim Şeyh Galip'in vahdet-i vücûd doktrinini dile getirdiği en önemli eseri de Hüsn ü Aşk mesnevisidir.
Yine Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki büyük şairi Şeyh Galip ile onun meydana getirdiği Hüsn ü Aşk'ın erkek kahramanı olan Aşk arasında tavır ve şahsiyet bakımından benzerlik kurmak mümkündür. Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir.
Edebiyat tarihçilerinin genellikle "Dîvân edebiyatının Fuzûlî, Bâkî, Nefʻî, Nâbî, Nedîm gibi en büyük şairlerinden biri" (Kocatürk 1964: 520) olarak andıkları Şeyh Gâlib'in, en önemli eseri, Hüsn ü Aşk mesnevîsidir.
hüsn teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik.
Yazar, eserin girişine halk kültürü etkisinin yoğun olarak görüldüğü bir Genç Osman ağıdı yerleştirir. Üç perde, on yedi sahneden oluşan IV. Murat bir trajedidir.
Deli İbrahim, Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı üç perdelik tarihi tiyatro oyundur. Yazarın, İktidar Üçlemesi başlığı altında yayımladığı 3 oyundan ikincisidir (Üçlemenin birinci yapıtı IV. Murat, üçüncü yapıtı Kösem Sultan'dır).
Halk arasında çok okunan romanların yazarı Muazzez Tahsin Berkand, eserlerinin çoğunda güçlü kadın karakterleri yansıtmış; çoğunlukla aşk konularını ele aldığı bu eserleri pek çok baskı yapmış ve filme alınmıştır.
Klasik Türk/İslam anlatı geleneğinin şaheserlerinden kabul edilen Şeyh Galib'in 1782-83 tarihli Hüsn ü Aşk isimli mesnevisi, on sekizinci asırda yazılmış ve geleneksel retorik biçimlerin itibar kaybedip öznelci söz dağarcığının hâkimiyet kazandığı on dokuzuncu asırda yorumlanmaya başlanmıştır.
Tasavvufi bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk'ta sâlik, mürşit, Allah ve nefis alegorik olarak şahıslar üzerinde canlandırılır.
Sıhhat ü Maraz (sağlık ile hastalık) Hüsn ü aşk (güzellik ile aşk) / Hüseyin Ayan.
Gâlib'in en önemli eserleri Dîvân'ı ve Hüsn ü Aşk mesnevisidir: 1. Dîvân: Dîvân'ını 1195/1781 senesinde, 24 yaşındayken tamamlayan Şeyh Gâlib klasik Türk edebiyatında çok az kullanılanlar da dâhil olmak üzere çok çeşitli vezinlerde hemen hemen bütün klasik nazım şekillerinde şiirler yazmıştır.
Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
Hem tasavvuf ehli bir Mevlevi şeyhi olan hem de Sebk-i Hindî akımının temsilcisi olarak bilinen Şeyh Galib'in bu farklı bakış açısı diğer anlatımlara göre divan şiirinde pek rastlanmamış bir durumdur. Mesnevide yer alan bahar tasvirleri hayatı hüzünlü bir çerçevede seyreden bir kabilenin gözüyle anlatılmıştır.
Arabistan'da güzel huyları toplamış bir kabile vardı. Adı, Benî Muhabbet (Sevgi Oğulları) idi. Büyük bir ıztırap ve sıkıntı içinde yaşamakla beraber iyilik ve sevgiyi prensip edinmişlerdi.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
Bu eser, daha çok Hayriyye adıyla bilinmektedir. Nâbî, Hayriyye adlı mesnevisiyle oğlunu hayata hazırlamayı, mutluluğu yakalaya- bilmesi ve sıkıntılardan uzak kalabilmesi için ona birtakım öğütler vermeyi amaçlamıştır. Bu metin, aynı zamanda dönemi için çok ciddi ve sert bir si- yasi ve sosyal eleştiri de yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri