Yatmadan önce cep telefonunuza ve televizyona bakmaktan kaçının. Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır. Kullandığınız cihazların mavi ışık filtreleme özelliği varsa bu özelliği kullanın.
Araştırmayı yürüten Hertfordshire Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Richard Wiseman, bu verileri "aşırı derecede endişe verici" bulduğunu söyledi. Wiseman, "Bu cihazların yaydığı mavi ışık, uyku verici melatonin hormonunu bastırıyor; bu nedenle yatmadan önce ondan sakınmak gerekiyor." dedi.
Işık olmalı ancak güneş ışığı doğrudan çalışma ortamına girmemelidir." diye konuştu. Uyanık kalınması gereken ortamlarda parlak ışıkların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Fırat, loş ışıklarda vücudun belli bir saatte melatonin salgılanmasını artıracağını ve uykunun gelmesini sağlayacağını söyledi.
Telefonlarını uzun süre kullanan kişilerin uyku kalitesinin düşük olduğu belirlenen araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar akıllı telefon kullanımı uykuya dalmada güçlük çekme, uyku süresinin azalması ve gündüz yorgunluğuna neden oluyor.
Telefonun yaydığı led ışık, melatonin salgılanmasını engelliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyonun da uyanıklığa neden olduğunu düşünüyoruz. Radyasyon beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor. Bir yandan radyasyon, bir yandan ışıkla kişinin uykuya dalması zorlaşıyor veya mümkün olmuyor" dedi.
İlgili 19 soru bulundu
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir. Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
Özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta olması önerilmektedir. 9- Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalıdır. 10- Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor. Bu nedenle telefonlarınızı yataktan en 2 metre uzağa koyunuz.
Yatak odasında kullanılmaması gereken renklerin başında kırmızı, mor, turuncu gibi enerji veren renkler gelmektedir. Zihni harekete geçiren bu renkler uykuyu olumsuz manada etkileyerek uyku kalitesinin düşmesinde etkili olabilir!
"Melatonin denilen bir hormon var, biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bu melatonin hormonunun salınımının olması için uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı melatonin salınımını baskılar ve uykuyu sürdüremeyiz, uyanık yaşarız.
Gün boyunca, güneş ışığının rengi de önemli ölçüde değişir. Akşam güneşi daha sıcak bir tonda ışıklar verir, mavi ışıklar azalmış aksine kırmızı ışıklar artmıştır. Kırmızı ışıklar sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi yaklaşan uyku aşamasına hazırlar.
Birincisi, teknolojik cihazların yaydığı mavi ışık uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormon olan melatoninin salgılanmasını baskılamaktadır. Beynimizden salınan bu hormonun görevi uykuya geçişin sağlanmasıdır ancak melatonin salgılanması için karanlık bir ortamın olması şarttır.
Melatonin hormonu karanlıkta salgılanmaya başlayan bir hormondur. Gece bu cihazlardan yayılan mavi ışığa maruz kalırsak melatonin hormonunun salgılanması duruyor. Yani vücudumuz hala günün bitmediğini zannediyor. Eğer bu cihazları gece de kullanmaya devam edersek uyku düzenimiz alt üst olmaya başlıyor.
Fakat doğru olan hangi ışık rengini sevdiğimizden ziyade, hangi ışık rengini nerede ve hangi amaçla kullanacağımız ile ilgili olmalıdır. Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz.
Yatmadan en az 1 saat önce tüm ekranları kapatın ve TV, bilgisayar, tablet, telefon ve video oyunlarını yatak odasından uzak tutun.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Yetersiz uyku, uyku apnesi, uyku bozuklukları, stres, depresyon ve anksiyete gibi uyku kalitesini etkileyen durumların yanı sıra bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de enerji düzeylerini etkileyebilir. Özellikle demir, B12 vitamini ve D vitamini eksiklikleri sıkça yorgunluk ve bitkinlikle ilişkilendirilir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Telefonun normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır. Telefonun aşırı ısınması durumunda, cihazın kullanımı bir süreliğine durdurularak soğuması beklenmelidir.
Dr. Hakkı Birinci, "Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri