H ise sarı tonlar ve beyaz tonlar arasında geçiş rengi sayılabilecek bir ara tektaş pırlanta rengidir.
Ayrıca fiyat bakımından D ve E renk pırlantaya göre daha uygun olduğu için ekstra beyaz pırlanta sınıfında bulunan pırlantaların en çok tercih edilen modelidir. Diğer bir renk olan G ve H renk pırlanta ise sarı renge dair hiçbir iz barındırmayan pırlanta derecesidir. Ülkemizde ise en fazla tercih edilen pırlantalardır.
H Renk Pırlantalar
Bu pırlantalar ile renksiz pırlantalar arasındaki farkı ancak pırlanta uzmanları anlayabilirler. G renkli pırlantalara göre, H renkli pırlantalar biraz daha ucuzdur. Fakat renksiz pırlantalardan önemli oranda daha ekonomiktir.
Pırlanta yüzük seçimlerinde en iyi tercih edilecek renk grubu colorless kategorisi olan D-E-ve F renk pırlanta grubudur. Near colorless grubu G ve H renk pırlantalar hem uygun hem de kalitelidir. Daha ekonomik isteyenlerde ise beyaz rengi yakalanabilecek I-J renk pırlanta düşünülebilir.
VS1, VS2 (Very, Slightly Included) : Mükemmel kaliteli pırlantalardır. VVS1 ve VVS2 pırlantalardan fiyat olarak daha düşüktür. SI1, SI2 (Slightly Included ) : 10 kat büyütecin altında görülebilen, çıplak gözle görülmesi zor olan lekelerdir. En çok satılan pırlanta berraklık düzeyidir.
İlgili 32 soru bulundu
GIA Sertifikalı Pırlantalar
Pırlanta sertifikası dendiği zaman ilk akla gelenlerden olan gia sertifikalı pırlanta, 1931 yılında Amerika'da kurulmuş firma tarafından verilen, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır.
Pırlantanın Değeri
Evlilik teklifi için ideal pırlanta karatı 0.20 karat veya 0.4 karat arasında olmalıdır. Peki pırlanta seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir? Bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. En önemlisi fiyattır.
G – J renk pırlanta: Beyaz kategorisindedirler. Kendinden daha beyaz (ekstra beyaz) pırlantalarla yan yana gelmedikçe içerdiği çok az renk tonu algılanamayacak, beyaz olarak kabul edilen pırlantalardır. Kalite olarak iyi ve fiyat olarak da caziptirler.
Ekstra Beyaz Pırlanta (D-E-F):
Ekstra beyaz (diğer bir deyişle ekstra renksiz) standardına giren pırlantalar, renk bakımından en nadir ve değerli olan pırlantalardır.
Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler Karat Ağırlığı (Carat weight),Berraklık (Clarity), Renk (Color), Kesim (Cut) şeklindedir. pırlantanın karat ölçüsü farklı olacaktır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır.
Genel olarak en iyi pırlantalar renksiz olanlarıdır. Bir pırlanta için 'en iyi renk' olarak adlandırılan D renk skalası tamamen renksizdir ve son derece nadirdir. D sınıfı, en iyi pırlanta harfidir. Elbette en iyi pırlanta harfi, kişisel zevklere ve stile göre farklılık gösterebilir.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Kaç Karat Olmalı ? Evlenme teklifi için ideal tektaş boyutu 0.20 CT ile 0.60 CT arasındadır. Kadınlar taşlar arasında en çok bu karatları tercih etmektedir. Tamtur ve beştaş yüzüklerde ise karat ağırlığı, yüzükte bulunan tüm pırlantaların toplam karat ağırlığını ifade etmektedir.
Pırlantanın Rengi
Pırlantada renk "diamond" kelimesinin baş harfi olan D'den başlayarak Z'ye kadar sınıflandırılmıştır. H rengi ve üzeri pırlantalar, makul ve yeterli beyazlıktadırlar. Türkiye'de genellikle H ve üzeri renkteki pırlantalar satışa sunulmakla birlikte neredeyse her rengini de bulmak mümkündür.
FOREVERMARK, DE BEERS'İN PIRLANTA MARKASIDIR...
De Beers, 125 yıllık deneyimiyle dünyanın en büyük pırlanta üreticisi ve birçok madenin sahibidir; kısacası dünyanın pırlanta imparatorudur. De Beers, dünyadaki ilk pırlanta markası Forevermark'ı yarattı. Dünyada Forevermark'tan başka bir pırlanta markası bulunmamaktadır.
Bu nedenle gerçek pırlantanın kaç karat olması gerektiği, tasarımın türüne göre farklılaşabilir. Evlilik tekliflerinde 0.20-0.40 karat pırlanta yüzükler, istenilen tasarıma ulaşılması noktasında yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra pırlanta kolyelerde 0.02 karat, 0.10 karat sıklıkla tercih edilir.
Değerli taş dibe çökerse, gerçektir. Ortalarda, altında veya suyun yüzeyinde yüzerse sahtedir. Gerçek bir pırlanta yüksek yoğunluğa sahiptir, bu nedenle su testi taşınızın bu yoğunluğa uyup uymadığını gösterir. Böylelikle sahte pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun ilk uygulamalı cevabı su testi ile belli edilir.
Pırlantada G; Renk (Color), sınıflandırmasının bir diğer değeridir. F color gibi, pırlantanın rengini açıklar. Yalnız F'den daha renklidir. Elbette bu renk farklı çok iyi bir şekilde, profesyonel bir gözle ve aletlerle incelendiğinde farkedilebilir.
Baget pırlantalar genellikle diğer pırlanta kesimlerinden daha ucuzdur çünkü daha az kesim gerekir. Büyük olasılıkla maliyetleri, örneğin yuvarlak bir pırlanta veya zümrüt kesim bir pırlantaya göre karat başına daha ucuzdur.
E renk pırlantalar, renksiz ve ekstra beyaz kategorisinde olan pırlantalardır. Sadece gemologlar (taş bilimciler) tarafından ayırt edilebilecek çok hafif renklere sahiplerdir.
Bu değerli taşların en çok bulunduğu yerler olarak, Endonezya, Güney Afrika (Kimberley'de), Güney Amerika, Avustralya ve Hindistan olarak bilinmektedir.
Baget taşları düz ve dikdörtgen kesimli taşlardır, tektaş yüzüklerin kesimi genellikle yuvarlaktır. Baget mi tektaş mı daha pahalı? Baget pırlanta yüzük tektaş pırlanta yüzüklere göre daha ucuzdur.
SI elmasları, iç yapıları içinde kapanımlar içeren bir elmas kategorisidir. Çıplak gözle, bu taşlar kuyumcuların 'göz temizliği' olarak adlandırdıkları şey olabilir, bu da mevcut kalıntıların çıplak gözle görülemeyeceği anlamına gelir.
Evlenme teklifi için tektaş yüzüğün ideal boyutu 0.20 CT-0.40 CT arasında bulunuyor.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
0.05 karatlık baget yüzükler olduğu gibi 0.10 karatlık yüzükler de bulunur. Baget yüzüklerde tasarım oldukça titiz bir şekilde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri