Gazetecilik, sözel kategoride yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür.
Haber spikeri olmak için, üniversitelerin, Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli eğitim akademileri tarafından Spikerlik ve Sunuculuk sertifika programları verilmektedir.
Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar haber spikeri olarak çalışabilir.
Sözel sayısal göre daha zordur. Çünkü sayısalın bir mantığı,sözelde bir ezber vardır.
Nasıl Spor Spikeri Olunur? Spor spikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Radyo - TV Program Yapımcılığı, Medya ve İletişim ön lisans programı ya da dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Radyo Televizyon ve Sinema bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Haber Spikeri 2023 yılında ortalama 29.900 TL maaş alıyor.
Sayısal bölümünü seçen öğrenciler daha çok sayısal dersler de eğitim görmektedir. Sayısal alan ülkemizde genellikle zor görülen bir bölüm olmaktadır. Çünkü sayısal alandaki dersler kolay olmayan derslerden oluşmaktadır. Bu sebeple öğrencilerin bu bölümü seçtiklerinde iyi bir çalışma stratejisi oluşturması elzemdir.
Çalışırken bir cevabı ezberlemek yerine konuyu anlamaya veya problemin çözümü yolunu öğrenmeyi seçmelidir. 14. Anlatım dersinin arkasından sayısal (matematik, fenbilgisi gibi) bir ders çalışılmalıdır.
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Spiker Kaç Yıl Okur? Spiker olmak için üniversitede 4 yıl boyunca eğitim alınmalıdır. Fakat Diksiyon Eğitimi, Spikerlik Eğitimi gibi mesleki sertifika programlarına katılan kişiler de spiker olabilir. Bu sertifika programları ise yaklaşık 2-3 ay sürer.
İyi bir spiker anlaşılması kolay, net ve belirgin bir sesle konuşur. Dinleyicilerin takip etmesine yardımcı olmak için orta düzeyde bir konuşma hızı ve cümleler arasında duraklamalar kullanırlar. Spikerler ayrıca kelimelerini iyi telaffuz eder ve seslerini arka plandaki gürültüden duyulabilecek şekilde yansıtırlar.
Anchormani yabancı bir kelimedir.
Bunun için Basın-Yayın, Medya-İletişim, Gazetecilik gibi bölümlerinden birini kazanmalısınız. Bölümleri için belirlenen taban puanlarını gireceğiniz üniversite sınavında tutturmalısınız. Daha sonra spikerlik eğitimi veren ülkenin en iyi spikerlerinin eğitim verdiği kurslara başvurunuzu yapmalısınız.
Spiker, Türkçede konuşmacı anlamına gelen “Speaker” ifadesinden dilimize geçen bir kelimedir. Televizyonlarda haber bültenlerini sunan kişiler, haber spikeri olarak tanımlanırken radyolarda haber bültenlerini ve programları sunan kişilere de radyo spikeri denir.
Spikerler sadece haber bültenleri, reklam spotlarını, tanıtma ve yorum metinlerini okumakla kalmazlar; radyo ve televizyonların düzenledikleri yarışma, oyun ve benzeri eğlence programlarını da takdim eder ve yönetirler. Söz konusu programlarda, yazılı bir metni okumak yerine irticalen konuşur.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Saat 16.00- 18.00 arası zihni canlılığın geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için ideal zaman aralığıdır.
Sayısal bölüm dersleri lisede matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji olmak üzere 5 tanedir. Bu derslerin 9.sınıftaki konuları TYT(Temel Yeterlilik) sınavında sorulurken; 10, 11, 12.sınıf sayısal dersleri AYT( Alan Yeterlilik Sınavı) sınavında sorulmaktadır.
Eğitim Bakanlığı'nın 5 bin 200 çocuk arasında yaptığı anketlere göre Matematik en zor ders. Kimya ve Fizik içeren "İnsan ve Doğa" dersi ise, 5. ve 6. sınıf öğrencileri tarafından en anlamlı olarak kabul ediliyor.
Lisede öğrencilere yeteneklerine ve ilgilerine uygun alanı seçmeleri için dört ayrı seçenek sunulur. Seçeneklerden ilki Türkçe, matematik ve coğrafya ağırlıklı olan eşit ağırlık alanıdır. Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi derslerde başarılıysan ikinci seçenek olan sayısal bölümüne yönelebilirsin.
Sayısal bölüm mezunları fizik, kimya, biyoloji, matematik, fen bilgisi gibi öğretmenlik alanlarında iş bulabilir; çevre, makine, bilgisayar, endüstri, maden, gıda ve daha birçok mühendislik dalında iş imkanı yakalayabilir. Sağlık alanında ise diş hekimleri ve doktorlar sayısal bölümde ön plana çıkar.
Müdür olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müdür maaşı 2023 verilerine göre ortalama 46.800 TL civarındadır.
Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.612 ile ₺3.218 arasında maaş alıyor. Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.612 ile ₺2.824 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.908 ile ₺3.104 arasında olacaktır.
Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir. Gazetecilerin genellikle iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler, politik bilim, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarda lisans veya yüksek lisans dereceleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri