Başka mesleklerden de söz edilmekle beraber daha çok marangoz (neccâr) olduğu belirtildiğinden bu kişi İslâmî kaynaklarda Habîb en-Neccâr diye anılır.
İsa'nın tebliği döneminde gerçekleştiği görüşündedirler. Bazı müfessirler, sözü edilen şehrin Antakya olduğu kanaatindedir. Şehrin öbür ucundan gelerek elçilere inanan ve bu yüzden şehit edilen kişi de Habib'ün Neccar'dır. Bu nedenle Habib'ün Neccar, "Sahib-i Yasin” olarak da anılmıştır.
Peygamber tarafından Kur'ân'ın kalbi olarak vasıflandırılan3 “Yâsîn Sûresi”nde bulunan “Ashâbü'l-Karye” kıssası içerisinde geçen, Kur'ân yorum geleneğinde çoğunlukla Habîb en-Neccâr olarak adlandırılan “meçhul insan”ı (Turgay, 2003: 463-464) konu edinmektedir.
İsa'yı yalanlayan kavimlerin nasıl cezalandırıldıkları bildirilir. Habib-i Neccar Kimdir? Habib-i Neccar, kavmine Hz. İsa'nın Allah'ın elçisi olduğuna iman etmeleri gerektiğini söyleyen, bu nedenle asılarak idam edilen ulu bir zattır.
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Elçiler, on sene boyunca Antakya'ya tebliğde bulunmaya devam ettiler. Halkın Allah'ı inkârda direndiği bir sırada şehrin uzak bir yerinden Habib-i Neccar geldi ve onlara elçilere uymalarını öğütledi. İnkârcılar, Habib'e saldırıp onu öldürdüler. Bunun ardından Cebrail bir çığlıkla inkârcıları helak etti.
Şehrin imarı sırasında bir sandukaya rastlanır ve sandukada cenazenin parmağında iki aslan arasında bulunan bir çocuk tasvirli yüzük bulunur. Yüzük, Hz. Ömer'e gönderilir ve üzerindeki iki aslan arasında bulunan çocuk tasvirinden, yüzüğün Danyal Peygamber'e ait olduğu kanaatine varılır.
Habibi Neccar, Hıristiyanlığı yaymak üzere Roma döneminde (M.Ö. 64 – M.S. 396) Antakya'da yaşayan din şehididir.
Paganizm'e karşı tek tanrılı dini anlatırlar. İlk Hıristiyanlar putperest Roma için yadırgansa da, dinlerini yaydılar. Müfessirler, Antakya'nın Kur'an-ı Kerim'de iki surede, hem Yasin Suresi'nde hem de Kehf Suresi'nde geçtiğini anlatırlar.
Girişindeki türbenin İsa peygamberin çarmıha gerilişinden sonra Hristiyanlık dinini yaymak için Antakya'ya gelen Yahya (Barnabas) ve Yunus (Pavlos) adlı havarilere; kuzeydoğu köşesinde yerin 4 metre altındaki mezarın ise onlara inanan ilk kişi olduğu düşünülen Habib-i Neccar'a ait olduğu varsayılır.
İslâmî kaynaklara göre Yâsîn sûresinde kıssası anlatılan kişi. Kur'ân-ı Kerîm'in otuz altıncı sûresi. Akdeniz bölgesinde Hatay ilinin merkezi olan şehir.
Habîb-i Neccâr Türbesi (Tomb of Habib al-Najjar), Antakya/Antioch - YouTube.
Bu hadise “Yasin' Sûresinde” hikaye ediliyor. Kur'an'da aktarılan her hadisenin bize bakan bir mesaj yönü vardır.
Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen ve avlusunda Hazreti İsa'nın üç elçisinin mezarının bulunması sebebiyle Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de önemli merkezler arasında yer alan Habib-i Neccar Camii de depremlerde yıkıldı.
Habibi Neccar Camisi - Hatay
Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir. Kurtuluş Caddesi'nde bulunan cami Hz. İsa'nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı'nın adını taşımaktadır. Bu olay Kur'an-ı Kerim'de Yasin Suresi'nde geçmektedir.
Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ın Antakya'yı fethinden sonra Habib'ün Neccar adına yapılan ilk camiden günümüze bir şey kaldığını söylemek oldukça zordur.
Kur'an-ı Kerîm'de ve sahih hadislerde burada sözü edilen şehrin neresi, ahalisinin ve gönderilen elçilerin kimler olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır. Tefsirlerde söz konusu yerleşim merkezinin Antakya ve gönderilen elçilerin ise Hz. Îsâ'nın havârileri olduğu belirtilir; buna göre karye halkı da Romalılar olmaktadır.
Antakya, hem uzun tarihi hem de Helenistik Yahudiliğin ve Erken Hristiyanlığın ortaya çıkmasında oynadığı kilit rolü sebebi ile "Hristiyanlığın Beşiği" olarak adlandırılır. Hristiyan Yeni Ahit, "Hristiyan" isminin ilk olarak Antakya'da ortaya çıktığını ileri sürer.
İnanca göre Hristiyanlığın inanç sistemi ve ibadetleri, İsa tarafından 1. yüzyılda, Roma İmparatoru Tiberius devrinde, yine Roma'nın hakimiyetinde olan Filistin'de ortaya konulmuş ve havarileri ve diğer takipçileri tarafından öğretilerek yayılmıştır.
Efsaneye göre, Habib-i Neccar, Hz. İsa'nın döneminde yaşamış ve onun öğretilerini yaymış bir adamdır. Antakya'da yaşayan ve halk arasında sevilen bir kişiydi. Ancak o dönemde İsa'nın öğretilerini kabul etmeyen bazı insanlar da vardı.
Hatay sorunu, Fransa'nın Suriye'ye bağımsızlık verme kararı üzerine 1936 yılında ortaya çıkmış, 1939 yılında Türkiye'nin ilhakı ile sonuçlanmıştır. Günümüzde hâlâ Suriye ve Türkiye arasında dönem dönem tartışmalara yol açan bir problem olmaya devam etmektedir.
Habibi Neccar Camii Tarihi
Habibi Neccar Camii 638 yılında Müslüman Araplar'ın Anadolu'yu feth ettikten sonra ki inşa ettiği bir camidir. Habibi Neccar Camii ilk önce Roma dönemine ait olan eski bir pagan tapınağı üzerine yapılmıştı. Daha sonra ise bu tapınak bir camiye dönüştürüldü.
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yer alan ve Helenistik dönemin izlerini taşıyan Darb-ı Sak Kalesi'nde yaklaşık 30 yıl boyunca kendini ibadete adayan İslam alimi Bayezid-i Bistami'nin türbesi ilgi görüyor.
Habib-i Neccar M.S. 40 yıllarda Antakya'da yaşamış Hz. İsa'nın havarilerine inanan ve bu uğurda canını veren bir Hristiyan marangozdur... Neccar'ın Arapça'daki kelime anlamı marangozdur.
Danyal Peygamberin Makamı - Mersin
Bu nedenle Danyal Peygamber doğunca, ölümden kurtulması için dağ başında bir mağaraya bırakılmıştır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal Peygamber, delikanlı olunca kavmi arasına karışmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri