Hacı Bayram Camii Başimamı İSMAİL ZEKÂİ SARSILMAZ HOCAEFENDİ İsmail Zekâi Sarsılmaz Hocaefendi, 01.07.1897 tarihinde Kastamonu'da doğmuştur. Babası Mustafa Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır. Konya merkez ilçe Bâb-ı Aksaray mahallesi nüfusunda kayıtlıdır.
Hacı Bayram-ı Veli, (d. 1352, Ankara, Ahiler Yönetimi - ö. 1430, Ankara, Osmanlı İmparatorluğu), Türk mutasavvıf ve şair. Safevî Tarikâtı büyüklerinden Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî'nin öğrencilerinden olan Şeyh Hamid-i Veli'nin öğrencisi ve Bayramîyye Tarikâtı'nın kurucusudur.
Hacı Bayram-ı Veli 15. yüzyılda Anadolu Türk Birliğinin yeniden sağlanmasında en az politik ve askeri güçler kadar etkili olan Anadolu sufilerinin en önemlilerinden biridir. Çeşitli araştırmalara dayanarak Pir Hacı Bayram Veli'yi Anadolu Aleviliğinin temellerinden birisidir.
Yunus Koçan/Hacı Bayram-ı Veli Camii İmamı
Adını, 25. ayette geçen “el-Kasas” kelimesinden almıştır. Kasas, kıssalar veya anlatılar anlamındadır. Yûnus 5-10 Yunus Suresi Kur'an'ın onuncu suresidir. Sure 109 ayetten oluşur.
Hacıbayram Cami Hakkında Bilgi
Yapılış tarihi 1427 olan cami bugünkü haliyle 17. ve 18. asır camilerinin karakterlerini taşır. Mimar Mehmet Bey tarafından yapılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Türbenin güneydoğu duvarında kare planlı taş kaideli, silindirik tuğla gövdeli ve iki şerefeli minare bulunmaktadır. Caminin son cemaat yerinin güneye bakan çıkıntı duvarında sülüsle yazılmış kelime-i tevhid mevcuttur. Tek sahınlı iç mekân ahşap tavan ile örtülüdür.
1- Hacı Bektâş-ı Velî, Sünnî bir mutasavvıftır. O her ne kadar bir tarîkat kurmuş dea ğilse de, ismine izafe edilen tarîkatın öğretilerine kaynaklık etmiştir.
Sözlükte “Ali'ye mensup” anlamına gelen kelimenin çoğul şekli Aleviyye ve Aleviyyûn'dur. Alevî terimi İslâm kültür tarihinde Hz. Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir.
Bayramiyye tarikatının kurucusu. Hacı Bayrâm-ı Velî (ö. 833/1429-30) tarafından Ankara ve çevresinde kurulan bir Türk tarikatı.
Şeyh Ahmet Baba, Ethem Baba, Baba Sultan, İbrahim Ali. Abdüllatîf Râzî'nin belirttiğine göre Hacı Bayram'in nesli, Ahmedî mahlaslı Baba Sultan, Baba Edhem ve Baba Haydar'dan devam etmiştir ( Hüseyin Vassaf 1990: 98; Cebecioğlu 1991: 114).
Aile, Anadolu tasavvufunun ve Melâmetî yolunun en önemli isimlerinden olan Hacı Bayram-ı Velî'nin soyundan gelir; rahmetli Vehbi Bey, 1352 ile 1429 arasında yaşayan ve İkinci Murad zamanında çok daha etkili bu büyük evliyanın 18., Rahmi Bey 19., dün defnedilen Mustafa Koç da 20. göbekten torunlarıdır.
Bektaşî tarikatı geleneğine göre Hacı Bektâş-ı Velî'nin önde gelen halifelerinden biri. Hacı Bektâş-ı Velî'ye mensup sûfî ve şair.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Kızılbaş sözcüğü Anadolu ve Bulgaristan Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevî Türkmen kökenli Seyyid müslümanlara "Kızılbaş" denilmekteydi.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Hacı Bayram Veli Türbesi - Ankara
Hacı Bayram Veli Türbesi Hacıbayram Camisi'nin önündedir. Türbe iri ve kırmızı Ankara taşından yapılmıştır. Üst kısmı beyaz mermerlerle örtülmüş, kapısının kemeri ise renkli mermerlerle süslenmiştir.
Osman Fazıl Paşa, Hacı Bayram Veli'nin torunu Şeyh Edhem Baba kesin olarak bilinen isimlerdir. Ayrıca Hacı Bayram Veli'nin oğlu Şeyh Ahmed Baba ve ismi bilinmese de müridlerinden biri daha türbede yatmaktadır. Türbeye son olarak III. Mehmed Tayyib Baba'nın defnedildiği biliniyor.
Dizinin başrolünde Burak Sevinç yer almaktadır. Dizi Aşkın Yolculuğu serisinde ikinci dizidir ve Yunus Emre Aşkın Yolculuğu dizisinin devamı niteliğindedir. Dizi, 26. bölümü ile final yaparak sona erdi.
Hacı Bayram-ı Velî¸ hitap ettiği zümre itibariyle Orta Asya'dan gelen Türk göçerlerin yerleşik hayata geçmesini sağlamış¸ böylece Anadolu'da Türk birliğinin tesisinde¸ Anadolu'nun iktisadî bakımdan gelişip kalkınmasında önemli bir rolün sahibi olmuştur.
Camiye çeşitli dönemlerde eklemeler ve restorasyonlar yapıldı. En önemli ekleme ise 1429 yılında yapılan Hacı Bayram Veli Türbesi oldu. Çilehane de burada bulunuyor.
Emniyet Mahallesi Abant 1.cad. bulunmaktadır. Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri