Bir efsaneye göre içinde ölümsüzlük iksiri bulunan şişeyi köprüden geçerken düşürüp kaybetmiş, bir başka efsaneye göre ise eline yazdığı ölümsüzlük formülü yağmurda silinmiştir. Bir rivayete göre de iksir, Allah'ın emriyle Cebrail tarafından yok edilmiştir.
Arkeolojik verilere göre Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde doğuyla batının en önemli kavşak noktası olan Misis Köprüsü, ölümsüzlük ilacını bulduğuna inanılan Lokman Hekim'in, bu ilacı yazdığı kağıdı üzerinden geçerken nehre düşürdüğü köprü olması nedeniyle, 'Ölümsüzlük Köprüsü' adıyla da biliniyor.
Lokman'ın beş yüz altmış, bin, üç bin, üç bin beş yüz veya dört bin yıl yaşadığı nakledilmektedir.
Lokman Hekim ölüme çare bulmak için kitaplarını alarak dağlara çiçek toplamaya giderken, önüne çıkan köprünün üzerinden geçerken, Cenab-ı Hak, Cebrail'e “Lokman Hekim ölüme çare bulmak için köprünün üzerinden geçiyor. Hemen git elindeki bütün kitapları suya at” diye emreder.
Abıhayat ile yoğrulmuş ekmek sayesinde, bütün bitkilerin dilinden anlayan Lokman'a, bitkiler hangi hastalığa iyi geldiklerini söylerler. Böylece Lokman da bütün hastaları iyileştiren bir hekim olur. Zamanla Lokman'ın ünü bütün dünyaya yayılır ve o tabiplerin piri “Lokman Hekim” adını alır.
İlgili 23 soru bulundu
DOĞA Hayattır's post. Lokman Hekim 32 çeşit hastalık için: 16'sı ayazdan (soğuktan).. Dediği rivayet edilir.
Derler ki, Lokman Hekim 32 hastalık tespit etmiş. Bunların 16'sının sebebi "ayaz", 16'sının sebebi de "boğaz" imiş. "Üşütmeyin" ve "çok yemeyin" demiş.
Lokman'ın kimliği
Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Nicolas Flamel (1330-1418), 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşını bulduğu iddia edilir.
Yaşam iksiri veya ölümsüzlük iksiri, içen kişiyi ölümsüz veya genç olmasını sağlayan bir iksirdir. Bu iksirin aynı zamanda tüm hastalıkları tedavi ettiği de rivayet edilmiştir. Çeşitli çağ ve kültürlerde simyacılar, iksiri formüle etme araçlarını araştırdılar.
Lokman (A.S), doktorluk ve eczacılık mesleğinin piridir. Hz. Lokman (A.S), bütün bitkilerin özünü bilmektedir. Dertlere, çeşitli hastalıklara şifa olacak reçeteler Hz.
Lokman Hekim tıp da yapmış olduğu çalışmalar ile tıp biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Hz. Lokman İslam dininden önce bilgisi ve özlü sözleri ile halkın dikkatini çekmiş bir kişidir. Bu kişinin hikmetli sözler söylemesi sebebi ile Lokmanü-l Hakim ismi ile de bilinmektedir.
Lokman'dır. Onun adı, Kur'an-ı Kerim'in 31.nci süresine isim olarak veril- miş ve bu surenin 12.inci ayetinden 19.uncu ayetinin sonuna kadarı kendisinin, oğluna vermiş olduğu değerli öğütler aynen oak1edil- miştir.
Ancak laboratuvar araştırmaları sonucunda yaklaşık 3,5 litre olan sıvının, daha önce yazıtlarda görülen bir 'ölümsüzlük iksiri' tarifine ait maddelerden yapıldığı anlaşıldı. Laboratuvarda yapılan incelemeler testi içindeki sıvının potasyum nitrat ve alünit (şap taşı) içerdiğini gösterdi.
Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü. Anadolu'nun ilk Roma Köprüsü olarak bilinmektedir. Yöredeki yaygın inanca göre ölümsüzlük ilacını bulan Lokman Hekim'in bu ilacı yazdığı kağıt, Misis Köprüsü'nde elinden uçmuştur.
Lokman Suresi (Arapça: سورة لقمان) Kur'an'ın 31. suresidir. Sure 34 ayetten oluşur. Sure, ismini 12. ve 13. ayetlerde anılan Lokman Hekim'den almıştır.
Simyagerlerin en çok bilinen iki hedefi madenlerin altına dönüştürülmesi ve bütün hastalıkları iyileştirecek ve hayatı sonsuz biçimde uzatacak "pancea" (ölümsüzlük iksiri) yaratılmasıdır.
Simya ile ilk olarak Mezopotamya, Antik Mısır, İran, Hindistan ve Çin'de uğraşılmıştır. Klasik Yunan döneminde Yunanistan'da, Roma İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyada, önemli İslam başkentlerinde ve daha sonra 19. yüzyıla kadar Avrupa'da simya ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.
Bunlardan bazıları şunlardır: “Hani Lokman oğluna öğüt verirken demişti ki, 'Oğlum Allah'a ortak koşma. Muhakkak ki şirk büyük bir zulümdür.” “Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır.
es-Süheylî (508-581 H./1114-1185 M.)'ye göre : Lokmân b. Ankâ' b. Sirrûn. Bin yıl yaşamış ve Hz. Dâvûd'a yetişip, ondan ilim öğrenmiştir.
Lokman Hekim, Tıp alanında yaptığı çalışmalar ile Tıp Doktorlarının Üstadı olarak anılmıştır. Bilge bir hekim olarak ün kazanan Hz. Lokman'ın bir yandan hastaları tedavi ederken diğer yandan özlü sözleri ile ruhlara şifa verdiği de söylenmiştir.
Lokman'ın 560, bin, 3 bin, 3 bin 500 veya 4 bin yıl yaşadığı yönünde bilgiler yer alıyor. Bu nedenle kendisine "Lokmanü'n-nüsur (kartallar kadar uzun yaşayan Lokman)" denildiği gibi "el-Muammer (uzun ömürlü)" lakabıyla da anılıyor.
Lokman Hekim: “-İnsanların kendisini görmesine aldırış etmeyerek, kötülük yapmaya devam edendir” diye cevap vermiş. Lokman Hekim'e: “- Hastaya ne yedirelim?” demişler. O da: “- Acı söz yedirmeyin de ne yedirirseniz yedirin...” cevabını vermiş.
LOKMAN HEKİM HAKKINDA BİLGİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Karamuk, siyah susam ve çörekotu diye de anılır. Çörek otu, %35-40 oranında yağ, acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigelon (bronşit nöbetlerine karşı), thymochinon (öd söktürücü) içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri