Hac Yolunda - Kırmızı Kedi Klasikler Kitap Açıklaması
Hac Yolunda, onun nesir türünde kaleme aldığı en önemli eserlerinden biridir.
Cenap Şahabettin'in “Hac Yolunda” adlı eseri Türk edebiyatında önem taşıyan bir gezi yazısıdır. Hac Yolunda adlı eser, Türk edebiyatında batılı anlamda yazılan ilk gezi yazısıdır.
1886 yılında Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilen Hac Yolunda, Cenab Şahâbeddin'in görev icabı gittiği Hicaz ve Mısır yolculuğundaki gözlemlerinden ve tanıklıklarından yola çıkarak kaleme aldığı bir gezi anlatısıdır.
HAC Yolculuğu - Cemaleddin Sancar - Beyan Yayınları
İlgili 25 soru bulundu
Cenab Şahâbeddin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi hesabına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda, gezip gördüğü ülkeleri doğulu bir sanatçı gözüyle değerlendirir, dolaylı olarak Osmanlı ülkesiyle karşılaştırır ve günümüz açısından da önemli sonuçlara varır.
Tuhfetü'l Harameyn kitabı, Urfalı Yusuf Nâbî'nin genç yaşta çıktığı hac yolculuğunu, düz yazı türüyle kaleme alıp hatıralarını anlattığı eserdir. Nazımda büyük bir usta olan Nâbî'nin nesir türünde de ne denli usta olduğu bu kitapta görülüyor.
(Enginün, 2022, s. 505). Hac Yolunda 4 Mart 1897-18 Ağustos 1898 tarihleri arasında Servetifünun'da tefrika edilmiştir.
Katolik geleneğinde Haç'ın İstasyonları/Durakları, İsa'nın Golgota (İsa'nın çarmıha gerildiği Kudüs eteklerinde bulunan tepe) yolunda çektiği acıların seçilmiş 14 betimlemesine dayanan adanmış bir eylem merkezidir. Bu adanma Oruç döneminde özellikle Kutsal Cuma'da sık olarak yapılan bir eylemdir.
Cenap Şahabettin Eserleri Ve Kitapları
Örneğin düz yazı alanında oldukça fazla eser bırakmış olan şair Hac Yolunda, Evrakı Eyyam, Afakı Irak, Avrupa Mektupları, Nesri Harp, Nesri Sulh, Tiryaki Sözleri, Vilyım Şekspir, Tirkayi Sözleri Özdeyişler, Suriye Mektupları önemli düz yazı türündeki eserleridir.
Cenap Şahabeddin, (Osmanlıca: جناب شهاب الدين)(21 Mart 1870, Manastır - 12 Şubat 1934, İstanbul) Türk şâir ve yazar. Servet-i Fünûn edebiyatının önde gelen temsilcilerindendir.
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in özlü sözlerinden oluşan bir kitap.
Cenap Şahabettin'in belli başlı şiirlerinin bir araya toplandığı eser olarak da öne çıkan Tamat, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Bu eserler günümüzde dahi okunmaya ve öğretilmeye devam ediliyor.
Paulo Coelho 1986'da bir hac yolculuğuna çıktı: Piraneler'den Santiago de Compostela'ya uzanan 700 kilometrelik ortaçağ yolunu yürüdü. Hac, yazarın, hacıların Santiago Katedrali'ne varmak için bin yıldır yürüdükleri bu yolda yaşadığı heyecan dolu serüvenlerin öyküsü.
1897'de Servet-i Fünûn'da tefrika edildikten sonra 1909'da kitaplaştırılıp 1925'te ikinci baskısı yapılan bu eser, görevli bir doktor olarak Cenap Şahabettin'in bir sağlık heyetiyle birlikte çıktığı hac yolculuğunda edindiği izlenimleri içerir.
Cenap Şahabettin, Fransız sembolistlerinden etkilenip şiiri resim ve musiki ile süslemeyi deneyerek ahenge önem verdiği için hece ölçüsü yerine aruz veznini tercih etti, makalelerinde ve tartışmalarında da hece veznini küçümsedi.
Cenap Şahabettin Türk şair ve aynı zamanda bir yazardır. Servet-i Fünun edebiyatının kurucuları ve önde gelen temsilcileri arasında yer alıyor. Cenap Şahabettin Manastır doğumlu olan bir şairdir. Batı etkisinde Tanzimat edebiyatında ve Fecr-i Ati'de eserlerini ortaya koymuş bir yazardır.
“İki harem” anlamına gelen kelime, Osmanlı yazılı belgelerinde daha çok Haremeyn-i şerîfeyn şeklinde geçer. Mekke, Kâbe'nin inşasından itibaren “harem” (korunmuş yer) kabul edilirken Medine hicretten sonra Hz. Peygamber tarafından harem sayılmıştır (Buhârî, “Feżâʾilü'l-Medîne”, 1; Müslim, “Ḥac”, 454).
Tuhfetü'l Haremeyn Türü ve Özellikleri
Tuhfetü'l Haremeyen şair Nabi'nin nesir şeklinde kaleme aldığı bir seyahatnamedir.
Mesnevi nazım biçimiyle kaleme alınan Tuhfetü'l-Harameyn'de, aruzun fe'ilâtün mefâ'ilün fe'ilün ka- lıbı kullanılır. Araya serpiştirilen 21 gazel ve 18 rubainin vezinleri ise fark- lılık gösterir. Eserin bu nüshası, 2789 beyittir.
Marcel Prevost'nun Kadın Mektupları adıyla Turkceye cevrilerek 1897'de kitap olarak cıkarılan eseri, donemin yazarları tarafından heyecanla karşılanır. Once Safveti Ziya, Servet-i Funun Mecmuası'nda Hanım Mektupları'nı yayımlamaya başlar; ardından da benzer tarzda metinler donemin dergilerinde gorunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri