Şizoaffektif bozukluk, bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmıştır ve kişinin hem şizofreni belirtileri, hem de manik veya depresif belirtileri sergilemesiyle karakterizedir.
Bu rahatsızlık, kişinin hem şizofreniye özgü psikotik semptomlar (örneğin, sanrılar ve halüsinasyonlar) hem de duygudurum bozukluklarına özgü semptomlar (örneğin, mani, depresyon veya karışık epizodlar) yaşadığı bir durumu ifade eder. Şizoaffektif bozukluğu olan kişiler için uzun vadeli yönetim ve takip gereklidir.
Şizoafektif bozuk- luk tanısı, şizofreni veya duygudurum bozukluğu tanılarına göre daha az güvenilir ve süreklidir. Şizoafektif bozukluk tanı- sı için özgül bir tedavi yaklaşımı yoktur; klinisyenler şizofreni ve duygudurum bozukluğu tedavisi için kullanılan tekniklerin kişisel bir bileşimini kullanmaktadır.
Şizoafektif bozukluk
Şizofreninin psikotik belirtileri, duygudurum dönemi (mani ya da depresyon) belirtileri bittikten sonra da en az 2 hafta ya da daha uzun sürer. Oysaki psikotik belirtili bipolar bozuklukta, psikotik belirtiler duygudurum belirtileri bittikten sonra sürmez.
Şizoaffektif bozukluğun tedavisinde majör ilaç grubu duygudurum düzenleyicilerdir. Depresif ağırlıklı olgularda karbamazepin, bipolar tipte lityum ve/veya karbamazepin, gereğinde antipsikotik ilavesi uygundur. Depresyon ağır ise fluoksetin, sertralin gibi bir seçici serotonin geri alım inhibitörü tedaviye eklenebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur. Bir diğer psikotik bozukluk ise, “Kısa Reaktif Psikoz”dur. Belirgin psiko-sosyal stresleri takiben ortaya çıkan psikotik belirtiler birkaç saatten iki haftaya kadar uzayabilen bir süreyi geçmiyorsa, bu akut psikotik tabloya “kısa reaktif psikoz” tanısı konabilir.
Bu durumda hasta yakınları aktif rol oynayarak hastanın bir uzmandan yardım almasını sağlarlar. Hastayı yardım almaya yönelik ikna etme zorlu bir süreç olabilmektedir. Eğer hasta gönüllü değilse, ona yakın olan bir kişinin empatik bir yaklaşım sergileyerek, baskıcı olmadan yapacağı bir konuşma yararlı olabilir.
Psikotik atak da denebilen psikoz krizi kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak, gerçeklikten uzaklaşması ve kopması durumudur. Psikotik ataklarda birey farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir.
Uzun süredir izlenen bir bipolar bozukluk hastasının şizofreni olma ihtimali oldukça düşüktür ama bazen kırıntı psikotik belirtiler mani, depresyon yada karma dönemlerden sonra sürebilir, o zaman da tanı şizoaffektif bozukluk seklinde değişebilir, şizofreni değil.
Hasta bireyin gerçekliği değerlendirme yetisinde ciddi bir kayba sebep olur. Psikotik hastalıklar yaşam boyu sürerler. Erkeklerde hastalık başlangıç yaşı genelde yirmili yaşların başlarıyken kadınlarda genelde otuzlu yaşların başlarında gözlenir.
F25.1: Şizoaffektif bozukluk, depresif tip.
Bir akıl hastalığı sorunu değil.
Şizofreni, ırk, kültür, sosyal sınıf ve cinsiyetten bağımsız olarak kişileri eşit olarak etkiler. Varsanı, sanrı gibi belirtiler genellikle 16-30 yaşları arasında görülmeye başlar. Erkeklerde belirtiler kadınlara oranla daha erken görülmeye başlar. 45 yaşın üzerinde şizofreni görülme oranı yok denecek kadar azdır.
Delüzyonel inançlara sahiptirler ve halüsinasyon görebilirler. Kişiliklerinde değişim oluşur. Bireyin özellikle düşünme ve davranış biçiminde görülen değişiklikler vardır. Psikoz; zihinsel veya fiziksel hastalıklar, madde kullanımı, aşırı stres yaşama, travma sonucu oluşan psikoz sebebiyle meydana gelebilir.
Psikoz döneminde kişinin düşünceleri ve algıları bozulur, kişi neyin gerçek neyin gerçek olmadığını anlamakta güçlük çekebilir. Psikoz belirtileri arasında sanrılar (yanlış inançlar) ve halüsinasyonlar (başkalarının görmediği veya duymadığı şeyleri görme veya duyma) bulunur.
Psikoz, kişinin gerçeklikle bağını kısmen kaybettiği önemli bir psikolojik sağlık sorunudur. Psikoza girilen dönemde beyin, bilgiyi işleme biçimini olumsuz yönde etkiler ve kişinin düşünce yapısı, algısı bozulur. Kişi neyin gerçek neyin gerçek olmadığı konusunda karar vermekte zorlanır.
Psikoz, tedavi edildiğinde tam iyileşme sağlanabilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle birkaç farklı tedavi yönteminin uygulandığı psikoz tedavisi, olumlu sonuçlar verebilir.
Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.
İntihar riski: Duygudurum bozuklukları, intihar riskini artıran ciddi bir faktördür. Depresyon veya bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar, intihar düşünceleri ve intihar girişimleri için riski artırabilir. Tedavi edilmeyen depresyon, özellikle intihar riski açısından büyük bir tehlike oluşturabilir.
Hastalığın tedavisinde lityum, karbamazepin, valproik asid, lamotrijin, antipsikotikler, antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi pek çok ilaç kullanılabilir. Ancak bunlardan en sık kullanılan lityum düzenli kullanımda, hastaların yaklaşık %80 de 2–3 haftada etkisini gösterir.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri