Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır,
Hac kelimesinin kelimede geçen anlamı yönelmek ve ziyaret etmektir. İslam dininde hac, imkanı el veren her Müslüman kişinin, belli bir zaman içerisinde, Kabe, Arafat ve Mina ziyaretlerini yapıp, buralarda bazı dini görevleri yerine getirmek şartı ile yapılan ibadete denmektedir.
İslam'ın şartlarından biri olup Kabe'yi ve civarındaki ibadet için işaret buyurulan özel yerleri belirtilen vakit içinde usulüne uygun olarak ziyaret edip, yapılması gerekli menasiki yerine getirerek eda edilen farz ibadettir. Hac Niçin Yapılır? Her müminin amacı Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaktır.
Farz , vacip ve nafile olmak üzere üç çeşit hac vardır. 1. Farz Hac; hac yapma imkanına sahip olan kimse'nin ömründe bir defa yapmakla yükümlü olduğu hacdır.
Hac ibadetinin geçerli sayılması için üç şartın yerine getirilmesi gerekir. Bunlardan ilki ihrama girmektir. İkincisi ziyaret tavafının ve Arafat vakfesinin, önceden belirlenmiş olan özel vakitlerde yerine getirilmesi. Haccın üçüncü ve son gereklilik şartı ise Kabe'nin tavaf edilmesi ve vakfenin Arafat'ta yapılmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke'de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer.
Hac yolculuğuna çıkan, hac yapan kişilere hacı denir.
Ülkemizden giden hacılar, değişik iklim şartlarında uzun süre ihramda kalmanın doğurduğu zorlukları dikkate alarak genellikle "temettu haccı" yapmayı tercih ederler.
Hz. Peygamber (s.a.s) Ömründe 1 Kez Hac Yapmıştır - YouTube.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir. Umre ibadeti, Arafat günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü haricinde yılın her vakti yapılabilen bir ibadettir. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendubdur.
Hac ibadetinin süresi, haccın türüne, hacca giden kişinin mali gücüne ya da bunun gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir.
Fiziksel yapılan aktivitelere bakıldığında Hac ve Umre arasında bazı görevler dışında fark yoktur. Hacda şeytan taşlama varken, umrede yoktur. Umrede kurban kesilmezken, Hac vazifesinde kesilir. Umrede Arafat ve Müzdelife vazifeleri yoktur.
- Bildiğimiz kadarıyla hac kul hakkı hariç bütün günahları affediyormuş. (Faiz, içki, kumar, zina v.s.) Ancak haccı zengin olan insan yapabiliyor. Bu durumda zengin olan insan parasının gücüyle yapmış olduğu rezilliklerden, günahlardan kurtulmuş oluyor. Parası olmayan ise günahlardan kurtulamıyor.
Hac ibadeti için Mekke'ye varıldığında önce gusül yapılarak abdest alınır. Daha sonra haremi şerife gidilir. Ardından Kabe etrafında kudüm tavafı yapılır ve iki rekat tavaf namazı kılınır. Namaz kılındıktan sonra ise Safa ile Merve arasında usulüne uygun olarak say yapılır.
Hac yolculuğuna katlanamayacak ya da fiilen haccedemeyecek derecede hasta olanlar ile yaşlılar, tutuklular, yurt dışına çıkışları yasaklanmış olanlar ve iddet beklemekte olan kadınlar, hac kendilerine farz olsa bile, eda ile yükümlü değildirler.
İslâm dini de haccı bir ibadet yükümlülüğü olarak tesis etmiş ve Mekke'nin fethinden bir müddet sonra da farz kılmıştır. Ferdi ve toplumsal bazı özelliklerle bezenmiş olan bu yeni ibadetin yükümlülüklerini yerine getirmek için ilk hac emiri olarak Hz. Ebû Bekir görevlendirilmiştir.
Hac mevsiminde değil de başka bir vakitte Mekke'de bulunan bir kimse hac mevsimi başlamadan oradan ayrılmak zorunda kalır ve hac vaktinde tekrar gitme imkânı bulamazsa, sırf Mekke'de bulunmuş olmasından dolayı kendisine hac farz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/583-584).
1. Ifrad Hacci : Umresiz yapilan hac demektir. Haci adayi ihrama girerken sadece hacca niyet eder ve hac vazifelerini yerine getirir. Ifrad hacci yapanlara kurban kesmek vacib degildir.
İki rekat “ihram namazı” kılar, hac yapmaya “Allah'ım! Hac yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu kabul buyur” diyerek hacca niyet eder ve telbiye getirir. Böylece hac ihramına girmiş olur ve ihram yasakları başlar.
Fakat genel olarak en kısa umre turları 7 gün sürerken en uzunu ise 30-40 gün arasında sürmektedir. Diyanet'te yer alan bilgiye göre Ramazan Umre turları için; 15 günlük, 30 günlük, 35 günlük, Kâbe'ye yakın mesafede konaklama ve servisli umre programı gibi seçenekler bulunuyor.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Sözlükte “çalışmak; yürümek, koşmak” gibi anlamlara gelen sa'y, fıkıh terimi olarak hac ve umre tavaflarından sonra Safâ tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safâ ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa, emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir; amma isterse gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri