İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
TUZLA OVALAYIN
Bir kabın içerisine aldığınız doğranmış soğanlarınızın üzerine tuz ilave edin. Birkaç dakika bekletin. Ardından da birkaç dakika boyunca ovun. Süzgecin üzerine alıp sudan geçirin ve suyunu akıtın.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
İlgili 17 soru bulundu
Bu yöntem hem soğanın acısını alacak hem de doğrarken gözünüzün yanmasına engel olacak. -Doğradığınız soğanların acısını almak için çok az tuzla ovabilirsiniz. Boş bir kasenin içine doğranmış soğanları ekleyin. Üzerine biraz tuz ilave edip ovalayın.
Bir tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda eritip bu su ile ağzı çalkalayarak suyu içmek kokunun kaybolmasına yarayacaktır. Ayrıca karanfil çiğnemek, bir tutam maydanoz yemek, taze sıkılmış yarım limonun suyu içmek veya naneli sakız çiğnemek kokuyu önlemeye yarayacaktır.
Püf noktası : Soğan salatasına lezzetini veren sumaktır.
Kaynayan suyun içine bir adet ince kabukları soyulmuş soğanı dörde bölüp ekleyin. Yaklaşık 5 dakika boyunca soğanın su içinde kaynamasını sağlayın ve altını kapatın. Tencere içindeki soğanı bir süzgeç yardımı ile süzün. Süzülen soğan suyunu ılıması için bekleyin; ancak çok fazla soğutmayın.
Soğan kaç dakika kavrulur? Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin. Ara ara karıştırarak, 10-15 dakika kadar kavurmaya devam edin. Soğan kavurması piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika kadar ılımaya bırakın.
Bıçağı soğanın üzerine vurup onu kestiğinizde, lakrimatör-faktör sentaz enzimini havaya saçarsınız. Bu enzim, soğan içerisindeki sülfoksitleri sülfenik aside dönüştürür. Dengesiz yapıda olan sülfenik asit, kısa sürede kendisini syn-propanethial-S-okside dönüştürür. Bu da havaya karışarak gözlerinize ulaşır.
Düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır. Aynı zamanda kolejen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur.
( hilal şeklinde) bir kaba konup üzerine tepeleme 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Elinizle suyu çıkana kadar ve tel tel ayrılıp soğanlar yumuşayana kadar ovun, yoğurun. Yaklaşık 10 dk kadar yoğurun. Yumuşayan soğanlara ince kıyılmış maydanozları ekleyin ve sumak katıp servise hazır hale gelir.
Yapısındaki kükürt içeren ropanthial-S-oksit içeriği nedeniyle gözyaşına neden olan kuru soğan doğal bir antibiyotik ve doğal ağrı kesici özelliklere sahiptir.
Yeşil çay, soğan kokusuna son derece etkilidir. Yeşil çayın içeriği polifenoller ve soğanda bulunan kükürtsü bileşenleri yok edebilen güçlü antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Limonun ekşi tadı ağızdaki soğan kokusunu etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Her derde deva olan soğanın kokusundan rahatsız olanlar soğanı ikiye bölüp üzerine rastgele karanfilleri batırabilir. Böylece ağır kokusunu gidermiş olur.
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir. Sağlık problemleri, bazı besinler ve alışkanlıklar ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Birçok durumda diş hijyeni sağlanarak ağız kokusu giderilebilmektedir.
Kuru soğan kokusu karanfil çiğneyerek veya bir tutam maydanoz tüketilerek giderilebilir. Naneli sakızla birlikte yarım bardak limon suyu içmek kuru soğanın kokusunu gidermeye yardımcı olur.
Soğan suyu, bağışıklık sisteminizi destekleyerek hastalıklara karşı korur. Vücuttaki iltihaplanmalar azaltır. Düzenli tüketildiğinde kan şekerini düzenler ve dengeler. İçeriğindeki C vitamini cildi temizleyerek sivilce, akne oluşumunu en aza indirir.
Delikli bir kapta soğan tuzlanıp, iyice ovulur. Sonra yıkanır ve suyu iyice sıkılır. (Soğanın acılığının gitmesi için.)
- Pişmiş ya da haşlanmış soğan bir tülbent içine sarılarak göğse konulduğunda, öksürük ya da göğüs ağrısı sorunlarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri